ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ AEL FC ARENA

Μάχη για τη διαφάνεια της διαδικασίας

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε. ΓΙΑ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙ 55.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ (1.870.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ) ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ - ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ INTRUM, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2023 10:45

Του Σωτ. Κέλλα

Πεδίο αθλητικής μάχης έγινε χθες η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για την ενοικίαση από τον Δήμο Λαρισαίων πέντε γραφείων στο AEL Fc Arena αντί του ποσού των 55.000 ευρώ τον χρόνο (για 34 χρόνια, 1.870.000 ευρώ συνολικά) και στη συνέχεια τη δημιουργία εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της υποδομής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαφάνεια της διαδικασίας της εμπλοκής του Δήμου Λαρισαίων στο AEL FC Arena και τις συζητήσεις που έκανε ο δήμαρχος Λαρισαίων με την εισπρακτική εταιρεία Intrum, αλλά και εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να υπάρξει διαπαραταξιακή συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό, όπως ανέφεραν, θέμα. Η σύμβαση του Δήμου Λαρισαίων με τη «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.» θα κάνει ενεργή και τη σύμβαση της ΠΑΕ ΑΕΛ για χρήση του AEL FC Arena για να υπάρχουν εγγυήσεις προς την Intrum που διαχειρίζεται τα χρέη της «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.».
Τελικά με πρόταση του ιδίου του δημάρχου, κ. Αποστόλη Καλογιάννη, η συζήτηση για το επίμαχο θέμα μετατέθηκε για αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αναλυτικά οι δημοτικοί σύμβουλοι παρέλαβαν τις εξής εισηγήσεις:
ΘΕΜΑ: «Έγκριση μίσθωσης γραφείων και αθλητικού χώρου για τις ανάγκες του Δήμου Λαρισαίων».
Σύμφωνα με το άρθρο 65, παρ. 1, του Ν. 3852/2010, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του Δημάρχου ή άλλου οργάνου του Δήμου ή το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο μεταβίβασε σε Επιτροπή του.
Ο Δήμος Λαρισαίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες στέγασης μίσθωσης γραφείων και αθλητικού χώρου για τις ανάγκες του, θα αναζητήσει προς ενοικίαση χώρο που να πληροί τις παρακάτω προδιαγραφές:
Πέντε (5) γραφεία και χώρους για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, όπου:
α) Το κτιριακό συγκρότημα πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή του Μεζούρλου, πλησίον Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και γηπέδου ΑΕΛ FC ARENA, να διαθέτει πέντε (5) γραφεία, χώρο - διάδρομο και γραμματεία σύνολο 150-300 τ.μ.
β) Δυνατότητα χρήσης εκμετάλλευσης του χώρου εκδηλώσεων ανάλογο με ποδοσφαιρικό γήπεδο για τέλεση εκδηλώσεων που προάγουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, υπό την εποπτεία του Δήμου Λαρισαίων.
γ) Πρόσβαση με ασανσέρ για ΑμεΑ.
δ) Ισόγειο ή και πρώτο όροφο.
ε) Κλιμακοστάσιο.
στ) Δύο (2) τουαλέτες WC και μία (1) τουαλέτα ΑμεΑ.
Ζητείται το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη δημοπρασία με μειοδοτικό διαγωνισμό της μίσθωσης ακινήτων και να εξουσιοδοτήσει την Οικονομική Επιτροπή να καταρτίσει τους όρους διακήρυξης και να διεξάγει τη δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.
Οι μισθώσεις θα βαρύνουν τον Κ.Α. 10.6232.10007 (Μισθώματα Δημοτικών Υπηρεσιών) του προϋπολογισμού του Δήμου Λαρισαίων.
2ο ΘΕΜΑ:
Παροχή εξουσιοδότησης στον δήμαρχο Λαρισαίων για την κατάρτιση αναλυτικής και εμπεριστατωμένης επενδυτικής πρότασης και υποβολή αυτής στη Διεύθυνση Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΣ.
Όπως είναι γνωστό, από τις σημαντικότερες υποδομές που βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας και παραμένουν είτε ανενεργές είτε ανεκμετάλλευτες και σε κάθε περίπτωση δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, είναι το γήπεδο AEL FC ARENA.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής περί εξεύρεσης τρόπου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση μιας τόσο σημαντικής υποδομής, προτείνεται η σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας με τη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων με αντικείμενο την αξιοποίηση της αθλητικής αυτής εγκατάστασης εισηγούμαστε τη λήψη απόφασης με την οποία θα εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την κατάρτιση αναλυτικής και εμπεριστατωμένης επενδυτικής πρότασης, συνοδευόμενης από επιχειρηματικό σχέδιο και οικονομοτεχνική μελέτη και υποβολή αυτής στη Διεύθυνση Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών».


ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ:
Ο λόγος δόθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων που υποστήριξαν τα εξής:
Θανάσης Μαμάκος: «Για δύο τόσα σοβαρά θέματα φέρατε εισηγήσεις μισής σελίδας χωρίς να περιγράφεται τι χώροι είναι και να εξουσιοδοτήσουμε τον δήμαρχο Λαρισαίων για εν λευκώ σύσταση αναπτυξιακής εταιρείας.
Ό,τι είναι καλό για την ΑΕΛ, μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά με όρους διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης. Διανύουμε μια περίοδο προεκλογική και κανείς δεν προδικάζει ότι ο κ. Καλογιάννης μετά από δύο μήνες θα είναι ξανά Δήμαρχος, ζητάμε αναβολή της συνεδρίασης για πλήρη ενημέρωση όλων των παρατάξεων, γιατί ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να είναι όλης της πόλης και όχι μιας παράταξης. Ζητάμε αναβολή των δύο αυτών θεμάτων. Προτείνω τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής».
Πέτρος Κρίκης: «Και εμείς ζητάμε την αναβολή της συζήτησης. Ελλιπέστατες είναι οι εισηγήσεις, ειδικά το θέμα του AEL FC Arena που ο Δήμαρχος ζητάει εν λευκώ εξουσιοδότηση, δηλαδή λευκή επιταγή. Στο θέμα για την επινοικίαση χώρων είναι φωτογραφική και δεν είναι ότι ψάχνουμε κάποιους χώρους που έχει ανάγκη ο Δήμος. Δεν πρέπει να συζητηθεί, ειδικά όταν τα θέματα έρχονται λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση».
Παναγιώτης Γούλας: «Ζητάμε αναβολή και ενημέρωση με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις».
Νίκος Γαμβρούλας: «Δεν είναι σοβαρή η διαδικασία για ενημέρωση λίγες ώρες πριν. Ευτυχώς είχα το κινητό στο χέρι και είδα το δελτίο Τύπου σε τοπικό σάιτ. Ακόμη και ο Δήμαρχος αν ήταν στη θέση μας θα ζητούσε αναβολή της συνεδρίασης. Ζητάμε αναβολή για να έχουμε γνώση».
Δημήτρης Τσιάρας: «Εμείς το 2021 είχαμε κάνει τοποθετήσεις και ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Και, μάλιστα, ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι το θέμα έχει κλείσει και δεν πρόκειται να το επαναφέρει. Δυόμισι χρόνια μετά, ξαφνικά, ένα μεσημέρι λαμβάνουμε ένα email να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ως «Λαρισαίων Κοινόν» είμαστε υπέρ της ΑΕΛ ξεκάθαρα, όμως το θεωρούμε πολύ πρόχειρο και περίεργο να έρθει ένα email λίγο πριν τη συνεδρίαση. Για δύο χρόνια το θέμα ήταν στον πάγο. Θα θέλαμε σήμερα να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή για να μάθουμε τι συμβαίνει και γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση για μεγάλο διάστημα».


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης στην απάντησή του σημείωσε τα εξής:
«Είναι γνωστό ότι η πόλη της Λάρισας έχει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο που κατασκευάσθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια της «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.» σε οικόπεδο του Δήμου που παραχώρησε στη ΓΓΑ.
Ήμουν ένας από αυτούς που αυτήν την παραχώρηση δεν την προσυπέγραψα ποτέ. Αλλά αυτό δεν είχε σχέση με την ομάδα και αν δεν γινόταν αυτό για τους ίδιους λόγους που το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε το 1985 στη ΓΓΑ για τη δημιουργία αθλητικού πυρήνα δεν θα ήμασταν εδώ.
Η ΓΓΑ κατά τα πρότυπα άλλων περιοχών παραχώρησε στην Ερασ. ΑΕΛ για 49 χρόνια και δόθηκε στη «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.».
Έχουμε ένα γήπεδο στολίδι που επί της ουσίας αυτό είναι κλειστό.
Ταυτόχρονα, η ομάδα της πόλης βρίσκει στέγη στο Αλκαζάρ, όταν το συγκεκριμένο γήπεδο έχει το όνομά της.
Η προσπάθειά της να βρούμε σ’ αυτό το γήπεδο τις δυνατότητες που έχει η ομάδα να χρησιμοποιήσει το γήπεδο αυτό, να συσπειρώσει τον κόσμο και να επιστρέψει στο ένδοξο παρελθόν.
Στην υπόθεση αυτήν εμπλέκονται αρκετοί φορείς… Για 34 χρόνια κάποιοι άλλοι θα είναι στις θέσεις νομίζω, αλλά η ομάδα θα υπάρχει.
Η επάνοδος της ομάδας στο γήπεδο θα υπάρχει με μια προϋπόθεση, τη σύμφωνη γνώμη του Πηλαδάκη (μεγαλομετόχου της «Γήπεδου Λάρισας Α.Ε.») και της εισπρακτικής εταιρείας Intrum που διαχειρίζεται τα δάνεια της «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.».
Η επάνοδος της ομάδας θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά εγγύηση που ζήτησε να είναι στο όνομα του Δήμου.
Από τις συζητήσεις που έγιναν προέκυψαν τα εξής. Η ομάδα μπορεί να κάνει τη δική της ατομική σύμβαση με τον κ. Πηλαδάκη. Η Τράπεζα, προκειμένου η σύμβαση να είναι ενεργή, και ο κ. Πηλαδάκης, προκειμένου να προχωρήσει η κατάσταση, απρόσκοπτα ζητάει εγγύηση του Δήμου.
Η μόνη εγγύηση του Δήμου που μπορεί να υπάρξει είναι η ενοικίαση χώρων, γιατί δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με λειτουργικά έξοδα έναντι κάποιου τιμήματος.
Υπάρχει πρόταση για ενοικίαση γραφείων έναντι ενός τιμήματος και στη μη αγωνιστική περίοδο η αξιοποίηση κάποιων χώρων.
Αυτή η εξέλιξη δεν μας συνδέει με την ομάδα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία βοηθάμε να παίζει στο γήπεδο. Το επείγον είναι ότι η ομάδα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκες, όπως να εκδώσει εισιτήρια, προπονήσεις.
Εξ αυτού προέχει ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα.
Η ΑΕΛ κάνει τη δικιά της σύμβαση, ο Δήμος αναζητάει την ενοικίαση των χώρων έναντι τιμήματος, αλλά ως φορέας εγγυάται το πρόγραμμα συμφωνίας και η «Γήπεδο Λάρισας» συμφωνεί στο σχέδιο αυτό.
Το θέμα έρχεται με δύο διατάξεις, γιατί ο Δήμος Λαρισαίων δεν μπορεί να νοικιάσει πάνω από 12 χρόνια οποιοδήποτε και δεν μπορεί να φθάσει τα 34 χρόνια. Πρέπει να δημιουργήσει εταιρεία ειδικού σκοπού με συγκεκριμένη διάταξη για να φθάσει αυτά τα χρόνια. Προκειμένου να πάρει τα βάρη της συγκεκριμένης εταιρείας και θα δούμε ποια νομικά πρόσωπα ακόμα θα συμμετέχουν. Υπάρχει ανάγκη να συμμετέχει ο Δήμος ως εγγυητής στην Intrum. Το ενοίκιο είναι το ποσό των 55.000 ευρώ τον χρόνο και σε 34 χρόνια ο Δήμος Λαρισαίων θα πληρώσει κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια. Η ΔΗΚΕΛ θα φύγει από εκεί που είναι. Ο Δήμος θα τα καλύψει και είναι σημαντική προσφορά της ομάδας στην πόλη».
Μετά από συζητήσεις αποφασίστηκε να γίνει νέο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ίδια θέματα, αύριο Πέμπτη, την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής θα ενημερωθούν με αναλυτικές εισηγήσεις.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ:
Προεκλογικές εντυπώσεις

Σε δήλωσή του σχετικά με την ενοικίαση χώρων από τον Δήμο Λαρισαίων στο AEL FC Arena, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μαμάκος δήλωσε τα εξής: «Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο άνθρωπος που αντιστάθηκε σθεναρά στη δημιουργία του ΑΕΛ FC Arena και έκανε το παν ώστε να μην αποκτήσει η ΑΕΛ το δικό της γήπεδο, ξαφνικά σήμερα και μόλις τρεισήμισι ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία ενημέρωση, φέρνει εκτός ημερήσιας διάταξης προς συζήτηση το ζήτημα της χρήσης του γηπέδου από την ΑΕΛ, ζητώντας λευκή εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί ο ίδιος αποκλειστικά το θέμα.
Πρόκειται για μία κίνηση καθαρά ψηφοθηρική που γίνεται ερήμην όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο παραπέντε, μόνο και μόνο για τη δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων. Ως παράταξη που τιμάμε την ιστορική ομάδα της πόλης μας έμπρακτα και χωρίς διάθεση ψηφοθηρική, αρνούμαστε να δώσουμε λευκή επιταγή στον άνθρωπο που χρησιμοποιεί την ομάδα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ζητάμε άμεσα έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το θέμα της χρήσης του ΑΕΛ FC Arena και αφού προηγουμένως ενημερωθούμε πλήρως για όσα τεκταίνονται στο παρασκήνιο. Η ΑΕΛ, κύριε Καλογιάννη, δεν είναι άλλο ένα ρουσφέτι που το θυμηθήκατε προεκλογικά, επειδή βλέπετε το έδαφος να φεύγει κάτω απ’ τα πόδια σας. Η ΑΕΛ είναι ιδέα και ένα από τα σημαντικά κομμάτια της ιστορίας, αλλά και του μέλλοντος της πόλης μας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass