Ταλέντα υπάρχουν στη Λάρισα, αλλά πρέπει να βρεθούν άνθρωποι με όραμα

*ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ U-15 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΟΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΡΙΣΙΝΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2023 9:32

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε η μπασκετική Λάρισα είναι αναμφισβήτητα ο Δήμος Ντικούδης, με πολυετή και πολυσχιδή προσφορά στον χώρο, όχι μόνο ως αθλητής, αλλά και ως διοικητικός παράγοντας τα τελευταία χρόνια και δη ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ και υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων. Ο Δήμος Ντικούδης «έχτισε» ένα πολύ βαρύ βιογραφικό με τεράστιες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, τόσο με ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε όσο και με το Εθνόσημο.


Υπήρξε 5ος ολυμπιονίκης (2004), πρωταθλητής Ευρώπης (2005) και δευτεραθλητής Κόσμου (2006) με την Εθνική, κάτοχος του «τριπλ κράουν» με τον ΠΑΟ (2007), ενώ στο εξωτερικό έζησε μεγάλες στιγμές με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ρωσίας, ενώ έφτασε και μέχρι το Final 4 της Μόσχας. Ξεκινώντας από την Ολύμπια, με την οποία αναδείχτηκε για δύο συνεχόμενες φορές πρώτος στα ριμπάουντ της Α2 και πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος, για να φορέσει στη συνέχεια τη φανέλα της ΑΕΚ με την οποία καταξιώθηκε και κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Η ΑΕΚ με τον Λαρισαίο φόργουορντ στις τάξεις της κέρδισε το πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια, το Κύπελλο μετά από 19 και το ευρωπαϊκό Κύπελλο μετά από 32. Τη χρονιά 2001-02 ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος, καθώς και των τελικών.
Παράλληλα, αγωνίστηκε σε Βαλένθια, Πανιώνιο, Άρη και ΠΑΟΚ, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του. Πέρασε απ’ όλες τις Εθνικές ομάδες, ενώ με την Εθνική ανδρών αγωνίστηκε σε 114 αγώνες, σκοράροντας 957 πόντους.
Διετέλεσε πρόεδρος του Π.Σ.Α.Κ. (Σεπτέμβριος 2006 - Οκτώβριος 2010) και αθλητικός διευθυντής στην ΑΕΚ (Μάιος 2013 - Δεκέμβριος 2014), για να έρθει στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021 μια ακόμα πολύ μεγάλη προσωπική επιτυχία, καθώς αναδείχτηκε πρώτος σε ψήφους (με 317) στις εκλογές της ΕΟΚ στο πλευρό του Βαγγέλη Λιόλιου και έκτοτε αποτελεί τον διοικητικό υπεύθυνο των Εθνικών ομάδων. Στις 15 Δεκεμβρίου 2021, κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «All Around» ως ο πρώτος οδηγός καριέρας για νέους και εφήβους αθλητές με όχημα τα αυτοβιογραφικά γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του.
Με αφορμή, λοιπόν, την παρουσία της Εθνικής Παμπαίδων U-15 αυτό το τριήμερο στη Λάρισα, ο Δήμος Ντικούδης μίλησε στην «Ε» για αυτήν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, αλλά και το λαρισινό μπάσκετ γενικότερα και κυρίως για το τι χρειάζεται προκειμένου να βρει ξανά τη χαμένη του αίγλη, αν σκεφτεί κανείς ότι την περίοδο 2008-09 η Λάρισα είχε δύο ομάδες στην Α1 Εθνική και σήμερα αγγίζει μόνο τη Γ’ Εθνική.
•Δήμο, δυο λόγια για την πρωτοβουλία να φέρετε την Εθνική U-15 στη Λάρισα…
«Πήραμε την απόφαση ως Ομοσπονδία, σε συνεργασία και με το τεχνικό τιμ, να διοργανώσουμε ένα τριήμερο της Εθνικής Παμπαίδων U-15 στη Λάρισα, καθώς μετά το Πανελλήνιο Εφήβων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα η εμπειρία στην πόλη ήταν πάρα πολύ καλή.
Είναι συνολική η απόφαση της Ομοσπονδίας. Στην ομάδα βοηθός προπονητής είναι ο Γρηγόρης ο Γιασάρης από τη Λάρισα, αρχηγός αποστολής ο Νίκος Σταυρόπουλος, που επίσης είναι Λαρισαίος, και με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή Δημήτρη Μπουσβάρου, που του άρεσε η ιδέα, αποφασίσαμε να έρθουμε στη Λάρισα. Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, τόσο στο Κλειστό της Νεάπολης όσο και στο Κλειστό της Νίκαιας, και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση του ΕΑΚΛ, αλλά και τη Δημοτική Αρχή Κιλελέρ. Νομίζω ότι θα είναι καλή εμπειρία για τα παιδιά και σημαντικό για την προετοιμασία τους ενόψει του «Τουρνουά Φιλίας» που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Ηράκλειο (19-21/7). Πρόκειται για ένα τετραεθνές τουρνουά με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας και φέτος είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε. Είναι μία ηλικία στην οποία δίνουμε μεγάλη βάση, γιατί είναι η γενιά που έρχεται. Του χρόνου θα παίξουν ως Εθνική Παίδων το Πανευρωπαϊκό. Το τριήμερο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της με προπονήσεις και φιλικά με συλλόγους της Λάρισας».
•Ως Λαρισαίος πώς βλέπεις σήμερα το μπάσκετ στη γενέτειρά σου; Πιστεύεις η Λάρισα κρύβει ακόμη τη δυναμική του παρελθόντος και μπορεί να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη;
«Θεωρώ ότι ως Λάρισα δεν είμαστε σε μία καλή περίοδο μπασκετικά. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι η Λάρισα είναι μια κατ’ εξοχήν αθλητική πόλη, με ιστορία πίσω της και θέλω να πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα βρεθούν οι άνθρωποι, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πυλώνες μιας προσπάθειας, με στόχο να φτάσει η Λάρισα να εκπροσωπείται ξανά ψηλά στις Εθνικές κατηγορίες, όχι μόνο με μία, αλλά και με περισσότερες ομάδες. Έχει ανάγκη θεωρώ το ελληνικό μπάσκετ τις δυνατές ομάδες της επαρχίας και η Λάρισα έχει τα εχέγγυα για να δημιουργήσει κάτι δυνατό πάλι. Χρειάζεται όμως όραμα».
•Τι πιστεύεις για το νέο αίμα της Λάρισας; Εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας;
«Έχω δει παιδιά που προκαλούν το ενδιαφέρον, να το πω έτσι, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει αυτήν τη στιγμή τι καριέρα μπορεί να κάνει ο καθένας. Σίγουρα πρέπει και από τη δική τους πλευρά να κάνουν τεράστια προσπάθεια για να φτάσουν ψηλά. Σίγουρα, όμως, οφείλουν και κάποιοι άνθρωποι να τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια, να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες. Δεν είμαστε στην εποχή του ’80 ή του ’90 πλέον.
Οι ομάδες εκσυγχρονίζονται με άρτιες εγκαταστάσεις, έχουν μεγάλα staff και επενδύουν πολύ στα παιδιά. Επομένως, είναι συνδυαστικό το θέμα. Παιδιά υπάρχουν στη Λάρισα, αλλά ο συνδυασμός αυτός είναι κρίσιμος. Να βρεθούν τα παιδιά που έχουν στόχο τους να παίξουν και οι άνθρωποι που θα τα βοηθήσουν. Γιατί και εγώ στο ξεκίνημά μου πήρα μεγάλη βοήθεια από τους συλλόγους στους οποίους αγωνίστηκα στη Λάρισα, αλλά και από τους ανθρώπους που διοικούσαν αυτούς τους συλλόγους».
•Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι ως Ομοσπονδία;
«Ο στόχος της Ομοσπονδίας με μία φράση είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του αθλήματος. Αυτό έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Είναι πολύπλευρο. Αν το αναλύσουμε οφείλουμε να φέρουμε πιο πολλά παιδιά στο άθλημα, να κάνουμε πιο ελκυστικές τις Εθνικές κατηγορίες, πιο ανταγωνιστικές τις Εθνικές ομάδες, να ανεβάσουμε πολλά παιδιά στην Εθνική ανδρών σταδιακά κ.ά. Είναι πάρα πολλά τα θέματα που απασχολούν πλέον την Ομοσπονδία κι αυτό που θέλουμε γενικότερα είναι να αναπτύξουμε το μπάσκετ και να το εκσυγχρονίσουμε στην Ελλάδα, εκτός της Basket League όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και οι υπόλοιπες δράσεις είναι υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας. Θέλουμε να τα πάμε όλα ένα βήμα παραπέρα».
***
Η Εθνική Παμπαίδων U-15 θα αντιμετωπίσει σε δύο αναμετρήσεις τον Ν. Κεραυνό (20/5, 19.30, Κλ. Νεάπολης) και τον Ίκαρο Λάρισας (21/5, 10.30, Κλ. Νίκαιας).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass