«Κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στην κοινωνική πολιτική»

ΤΟΝΙΣΕ Ο κ. ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ «SPECIAL OLYMPICS HELLAS»

Δημοσίευση: 28 Απρ 2023 11:20

Υπεγράφη χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και αντίστοιχα τον πρόεδρο των Special Olympics Hellas, πρέσβη ε.τ. κ. Διονύσιο Κοδέλλα το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του «Special Olympics Hellas».


Η Λάρισα αποτελεί τον 18ο σταθμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος των «Special Olympics Hellas», που υλοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς, και δίνει την ευκαιρία σε άτομα με νοητική αναπηρία να κοινωνικοποιηθούν μέσω του αθλητισμού. Το τοπικό πρόγραμμα στη Λάρισα ξεκινά με δύο αθλήματα, τον στίβο και πιθανότατα το τένις. Παράλληλα χθες υπεγράφη Συμφωνητικό Συνεργασίας και με τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Λάρισας, με την πρόεδρο αυτού κ. Εριφύλη Καλογεροπούλου.
«Ζούμε μία ιδιαίτερη στιγμή, καθώς το σύμφωνο συνεργασίας με το «Special Olympics Hellas» ανοίγει έναν νέο ορίζοντα δράσης και κοινωνικής πολιτικής στον Δήμο μας, μιας και συμπληρώνει με εξαιρετικό τρόπο την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος με όλους τους συλλόγους που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία, προκειμένου να εντάξουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο στην κοινωνία μας τους ανθρώπους αυτούς» επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και πρόσθεσε:
«Θα συμμετέχουμε με ιδιαίτερη χαρά, θα οργανώσουμε και θα στηρίξουμε το τοπικό παράρτημα μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.
Η πόλη λοιπόν κάνει ένα βήμα παραπάνω στην κοινωνική πολιτική. Συνηθίζω να λέω ότι ναι μεν στη Λάρισα μπορεί να παράγεται ένα σπουδαίο έργο σε επίπεδο τεχνικών έργων και παρεμβάσεων, αλλά η πόλη δεν είναι μόνο τα έργα. Η πόλη είναι οι άνθρωποι και προς την κατεύθυνση αυτή εμείς εργαζόμαστε με όλους τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης προκειμένου η παρέμβασή μας στον άνθρωπο να είναι καθοριστική, να αλλάζει την κουλτούρα, να δίνει βοήθειες και κυρίως να στηρίζει εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας μας που έχει τα περισσότερα προβλήματα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, πρέσβης ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στόχος μας είναι η ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας. Αυτό ακριβώς ήρθαμε να κάνουμε και εδώ στη Λάρισα. Να δούμε πώς θα ενθαρρύνουμε τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους να έρθουν κοντά μας και να γνωρίσουν κάτι το διαφορετικό, κάτι καινούργιο, κάτι που θα τους αλλάξει τη ζωή. Ο αθλητισμός θα βοηθήσει να αναπτυχθούν τα άτομα αυτά όχι μόνο σωματικά, αλλά νοητικά και ψυχικά. Και φυσικά η ευεργετική αυτή επίδραση του αθλητισμού στα άτομα με νοητική αναπηρία επεκτείνεται και στις οικογένειές τους».
Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Λάρισας κ. Εριφύλη Καλογεροπούλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Όταν μας έκαναν την πρόταση να αναλάβουμε ως συντονιστές, αυτό που αποτέλεσε ένα τεράστιο κίνητρο για μας ήταν το ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία δεν έχουν σαν απώτερο στόχο τον πρωταθλητισμό, αλλά τη συμμετοχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Γιατί υπάρχουν παιδιά που έχουν κάποια κλίση, αλλά δεν θα γίνουν πρωταθλητές και τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλήματα. Παράλληλα η συνεργασία αυτή θα φέρει πιο κοντά τους συλλόγους της Λάρισας».
ΤΑ SPECIAL OLYMPICS
Ειδικό βίντεο παρουσίασε ο διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγράμματος Special Olympics κ. Βασίλης Κασιμάτης, ο οποίος απηύθυνε με τη σειρά του χαιρετισμό.
Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε παραπάνω από 190 χώρες ανά την υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού.
Συνεχίζει απρόσκοπτα τον αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και 34 χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό, υλοποιώντας πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειές τους, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει η θέληση και η δύναμη της ψυχής.
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Special Olympics, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», οδεύει προς τον στόχο του, να αναπτυχθεί σε 21 πόλεις της χώρας σε βάθος τριετίας. Μετά τη Λάρισα, απομένουν τρεις ακόμα σταθμοί, για τα Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, οπότε και θα ολοκληρωθεί το ευρύτερο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics.
*Κατά τη χθεσινή εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρίτα Απρίλη, Ντίνος Διαμάντος και Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ Βαγγέλης Μόρας, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down, Γονέων - Κηδεμόνων - Μαθητών Ειδ. Σχολείων - Ιδρυμάτων - Θεραπευτηρίων και Ατόμων με αναπηρίες ΑμεΑ Ν. Λάρισας, Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό, Πανθεσσαλικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας.

Του Άρη Γκουτρουμάνη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass