Πώς το παγκόσμιο Κύπελλο δείχνει το μέλλον του ποδοσφαίρου

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2022 17:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκ 2022 12:50

Πέρα από αυτό που βλέπουμε ωςφίλαθλοι στο παγκόσμιοΚύπελλο ποδοσφαίρου και σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη διοργάνωση, υπάρχουν και πράγματα τα οποία ενδεχομένως δεν αντιλαμβανόμαστε και έχουν να κάνουν με την εξέλιξη τουποδοσφαίρου.

Υπάρχει μία ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτόν τον τομέα, η οποία μελετά τα στατιστικά στοιχεία και τις αποδόσεις ομάδων και συγκεκριμένων παικτώνατομικά.Τα δεδομένα αυτά ονομάζονται “Bigdata” (μεγάλα δεδομένα) και θεωρούνται πολύτιμα.

Η αξιοποίηση των πολύτιμων δεδομένων

Τα στοιχεία χρησιμοποιούνταιστη συνέχεια από επαγγελματίες του χώρου και από τις ίδιες τις ομάδες προκειμένου να βελτιώσουν το παιχνίδι τους με βάση τις αδυναμίες καιτα ισχυρά σημεία των ίδιων και των αντιπάλων τους. 

Το παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία τα οποία -πέραν των υπολοίπων τομέων αξιοποίησής τους- μας δείχνουν και τις τάσεις που θα επικρατήσουν αγωνιστικά τα επόμενα χρόνια. Μας αποκαλύπτουν το μέλλον του ποδοσφαίρου και πως θα παίζεται το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο στο εξής.

Τα δεδομένα αυτά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολύτιμα και στο αθλητικό στοίχημα. Η αύξηση του αριθμού των γκολ και οι προσπάθειες στο στόχο προσφέρουν νέες πληροφορίες για παράδειγμα στις αγορές του over και του under.Αυτά είναι πράγματα τα οποία κάνεις οφείλει να υπολογίσεισοβαρά όταν παίζει το στοίχημα live ή πραγματοποιεί στοιχηματικές επιλογές πριν από την έναρξη των αγώνων. Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τι αξιοσημείωτο παρατηρούμε σε αυτό το παγκόσμιο Κύπελλο στατιστικά, αλλά και τις τάσεις για το μέλλον.

Υψηλή παραγωγικότητα σε γκολ

Στο παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ η παραγωγικότητα είναι πολύ αυξημένη. Βρίσκεται σχεδόν στα ανώτατα όρια που έχουμε δει,καθώς πριν τον δεύτερο ημιτελικό είχανσημειωθεί 164 τέρματα σε 62 αγώνες,πράγμα που σημαίνει πως κατά μέσο όροκαταγράφηκαν 2,65 γκολ ανά παιχνίδι.

Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η αυξημένη παραγωγικότητα. Η συγκεκριμένη τάση δείχνει πως το ποδόσφαιρο οδηγείται σε περισσότερα γκολ, με μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση και πιο γρήγορο ρυθμό,ο οποίος αποφέρει περισσότερες προσπάθειες και σουτ.

 

PAGKOSMIO KYPELLO

Λιγότερα σουτ από μεγάλη απόσταση

Παρότι περισσότεροι θα περίμεναν μάλλον το αντίθετο,σε αυτό το παγκόσμιο Κύπελλο τα σουτ από μεγάλη απόσταση ήταν λιγότερα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις. Αυτό οδήγησε,επίσης, σε λιγότερα γκολ έξω από τη μεγάλη περιοχή για πρώτη φοράσυγκριτικά με τα προηγούμενα παγκόσμια Κύπελλααπό το 2006 και μετά. 

Είναι ενδεικτικό πως την φάση των ομίλων,μόνο το 7,6% των γκολ μπήκε εκτόςτης μεγάλης περιοχής σε σύγκριση με το 18,6% του 2018, όπως αναφέρουν τα στατιστικά δεδομένα της εταιρείας Nielsen Gracenote.

Αν το δούμε από την αντίθετη πλευρά, τότε στη«φάση των 16» το 2010σημειώθηκαν 102 γκολ μέσα από τη μεγάλη περιοχή (δηλαδή το 84,3% του συνόλου των τερμάτων) σε σύγκριση με τα 118 γκολ του 2018 (ποσοστό 86,8%) και τα 134 γκολ (ποσοστό 92,4%) στο παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Σταδιακή μείωση των προσπαθειών παρατηρείται από το 2006 και μετά, φτάνοντας από τις 620 προσπάθειες στο προηγούμενο Μουντιάλ της Ρωσίας, σε μόλις 470 αυτή τη φορά στο Κατάρ.

Οι τερματοφύλακες αλλάζουν ρόλο

Ενδιαφέρον στατιστικό του Μουντιάλ του Κατάρ είναι πως οι τερματοφύλακες έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο θα παίζουν στο μέλλον,δηλαδή κινούμενοι πολύ πιο συχνά πέρα από τηνπεριοχή του πέναλτι.Ο μέσος όρος από πάσες που πραγματοποιήθηκαν από τερματοφύλακες αυξήθηκε από 26,5στο Μουντιάλ του 2018 σε 28 στο Μουντιάλ του Κατάρ (στη φάση των ομίλων).

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι τερματοφύλακεςβρέθηκαν διαθέσιμοι για πάσα στο Κατάρ 726 φορές στη φάση των ομίλων, από 443 φορές στο προηγούμενο παγκόσμιο Κύπελλο.

Περισσότερο τρέξιμο και κάλυψη αποστάσεων

Οι αποστάσεις που κάλυψαν οι παίκτες στο παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δείχνουν που οδηγείται το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είχαμε βέβαια καταλάβει ότι η φυσική κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται και εδώ.Αυτό που παρατηρείται είναι πως σε όλες τις χώρες που μετείχαν στην τελική φάση του παγκοσμίου Κυπέλλου ο μέσος όρος των αποστάσεων που κάλυψαν σε κάθε αγώνα αυξήθηκε σε σχέση με το 2018.Κάθε ομάδα έχει κατά μέσο όρο 10 χιλιόμετρα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση.

Αυτό εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός πως για πρώτη φορά το Μουντιάλ πραγματοποιείται στη μέση μιας αγωνιστικής σεζόν και όχι στο τέλος της.Αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι παίκτες δεν είναι τόσο κουρασμένοι και βρίσκονται στο απόγειο της φυσικής τους κατάστασης.Σε αυτό το Μουντιάλ η Ισπανία ήταν η ομάδα που έτρεξε περισσότερο. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass