Παγκόσμιο Κύπελλο 2022

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2022 8:51

Κροατία και Μαρόκο μαζεύουν τα...κομμάτια τους
Καθώς η Κροατία και το Μαρόκο...μαζεύουν τα κομμάτια τους μετά τις ήττες τους στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν την προοπτική να φύγουν από το Κατάρ έχοντας ανεβεί στο βάθρο, όταν θα αγωνιστούν στον αγώνα για την

τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αύριο Σάββατο (17/12-17:00) στην Αλ Ραγιάν.
Το να νικήσουν δύο ομάδες παγκόσμιας κλάσης, που έχουν κατακτήσει τον τίτλο από δύο φορές, την Αργεντινή και τη Γαλλία, για να φτάσουν στον τελικό, αποδείχθηκε ένα όνειρο για την Κροατία και το Μαρόκο, οι οποίες πάντως αψήφησαν τις πιθανότητες που τους έδιναν πριν από το τουρνουά, για να φτάσουν στα ημιτελικά.
Το Μαρόκο του Ουαλίντ Ρεγκραγκί ξανάγραψε την ιστορία στην εκπληκτική πορεία του και έγινε η πρώτη αφρικανική και αραβική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Θα τους καλωσορίσουν στο σπίτι τους ως ήρωες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έχοντας κερδίσει όχι μόνο τον σεβασμό και την υποστήριξη της ηπείρου και του αραβικού κόσμου, αλλά και έχοντας βρει μια θέση στις καρδιές των ουδέτερων οπαδών που αγαπούν μια αληθινή ιστορία αουτσάιντερ.
Σίγουρα η συναρπαστική πορεία του Μαρόκου θα δώσει νέα ενέργεια στο αφρικανικό ποδόσφαιρο και θα δημιουργήσει ελπίδα για τις ομάδες της ηπείρου όταν επιστρέψουν περισσότερες σε τέσσερα χρόνια, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διοργανώσουν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό.
Η Κροατία και το Μαρόκο θα αναμετρηθούν στο Κατάρ για δεύτερη φορά, αφού είχαν συναντηθεί και την πρώτη αγωνιστική του 6ου Ομίλου τους, σε ένα παιχνίδι που ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ.
Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στη Ρωσία το 2018, όταν το Βέλγιο και η Αγγλία συναντήθηκαν στη φάση των Ομίλων και στον αγώνα για την τρίτη θέση.

*Επιστολή καταγγελίας του Μαρόκου για τη διαιτησία
Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Μαρόκου (FRMF), η οποία πιστεύει ότι τα «λιοντάρια του Άτλαντα» στερήθηκαν «δύο αδιαμφισβήτητα πέναλτι» στο χθεσινό ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Γαλλία (2-0), ανακοίνωσε χθες ότι έστειλε σχετική επιστολή καταγγελίας «στο αρμόδιο όργανο διαιτησίας της FIFA» σχετικά με διαιτησία της αναμέτρησης.
«Η FRMF έστειλε επιστολή στο αρμόδιο όργανο σημειώνοντας τις αποφάσεις της διαιτησίας που στέρησαν από την Εθνική ομάδα του Μαρόκου δύο αδιαμφισβήτητα πέναλτι κατά τη γνώμη αρκετών ειδικών σε θέματα διαιτησίας», αναφέρει η Ομοσπονδία του Μαρόκου σε ανακοίνωσή της.
Η FRMF αναφέρει ότι έχει «διαμαρτυρηθεί έντονα» για την απόδοση του Μεξικανού Σέσαρ Αρτούρο Ράμος και εκπλήσσεται «που το σύστημα VAR δεν αντέδρασε σε αυτές τις αποφάσεις διαιτησίας».
Η Μαροκινή Ομοσπονδία «δεν θα υπολογίσει τις προσπάθειες για να υπερασπιστεί και να διαφυλάξει τα δικαιώματα της Εθνικής ομάδας, υποστηρίζοντας τη δικαιοσύνη στη διαιτησία και καταγγέλλοντας αυτές τις διαιτητικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτού του ημιτελικού», αναφέρεται ακόμα.
Ο 38χρονος Ράμος, ο οποίος είχε ήδη διαιτητεύσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, διαιτήτευσε άλλες τρεις συναντήσεις στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της νίκης του Μαρόκου εναντίον του Βελγίου (2-0).

*Μέσι και Αργεντινή θέλουν να «μιμηθούν» την ...εξαίρεση
Στον τελικό της Κυριακής (17:00) με τη Γαλλία, ο Λιονέλ Μέσι αναμφίβολα ονειρεύεται να ακολουθήσει τα ...βήματα της Ισπανίας των πρώην συμπαικτών του στην Μπαρτσελόνα, Τσάβι και Αντρές Ινιέστα, αφού η «φούρια ρόχα» είναι η μοναδική εθνική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μολονότι ηττήθηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι της στο τουρνουά.
Η ήττα στο πρώτο παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ιστορικά μάλλον ...συνώνυμη με την αποτυχία στον τελικό, όπως για τη Δυτική Γερμανία (1982), την Αργεντινή (1990) και την Ιταλία (1994).
Η Αργεντινή, η οποία ηττήθηκε 2-1 στην πρεμιέρα της στο Κατάρ στις 22 Νοεμβρίου από τη Σαουδική Αραβία, θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» την Ισπανία. Οι Ίβηρες έχασαν το 2010 στη Νότια Αφρική από την Ελβετία (1-0), ωστόσο έφτασαν στον τελικό, όπου νίκησαν (1-0 στην παράταση) την Ολλανδία.
Αν εξαιρέσουμε τις διοργανώσεις που ξεκινούσαν με «νοκ άουτ» αγώνες, ο μετέπειτα νικητής ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου επικράτησε στον πρώτο αγώνα του δεκαέξι από τις δεκαεννέα φορές, με δύο ισοπαλίες και μία ήττα να εμφανίζονται στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια.
Το 1966, η Αγγλία αναδείχθηκε ισόπαλη εντός έδρας με την Ουρουγουάη (0-0) στον εναρκτήριο αγώνα της, κάτι που δεν την εμπόδισε 19 μέρες αργότερα να κατακτήσει τον πρώτο -και μοναδικό μέχρι στιγμής- παγκόσμιο τίτλο της, νικώντας (4-2 στην παράταση) τη Δυτική Γερμανία.
Το 1982, η Ιταλία ολοκλήρωσε επίσης χωρίς σκορ τη δική της συνάντηση με την Πολωνία, πριν «γράψει» άλλες δύο ισοπαλίες στην πρώτη φάση των Ομίλων εναντίον του Περού (1-1) και του Καμερούν (1-1).
Η Ιταλία, ωστόσο, έφτασε στον τελικό της Μαδρίτης, όπου νίκησε τη Δυτική Γερμανία, η οποία από την πλευρά της είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ισπανίας με ήττα από την Αλγερία (2-1).
Κατά τη διάρκεια των δύο «στέψεών» της το 1978 και το 1986, η Αργεντινή κέρδισε τον πρώτο αγώνα της, κόντρα στην Ουγγαρία (2-1) και τη Νότια Κορέα (3-1), αντίστοιχα.
Το 1990, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Ιταλία, η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα ηττήθηκε (1-0) -προς έκπληξη όλων- από το Καμερούν.
Η Αργεντινή κατετάγη μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων στη φάση των Ομίλων, γεγονός που της επέτρεψε να προκριθεί και να νικήσει (1-0) στους «16» τη Βραζιλία του Καρέκα.
Στα προημιτελικά απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία των Προσινέτσκι, Σαβίτσεβιτς και Στοΐκοβιτς στη διαδικασία των πέναλτι (0-0, 3-2) πριν αποκλείσει στους «4» την «οικοδέσποινα» Ιταλία των Σκιλάτσι, Μπάτζιο και Μπαρέζι με παρόμοιο τρόπο στη Νάπολη (1-1, 4-3).
Η «αλμπισελέστε» απέτυχε μόνο στον τελικό, γνωρίζοντας την ήττα (1-0) με πέναλτι του Μπρέμε στο τέλος του αγώνα με τη Δυτική Γερμανία, την οποία είχε νικήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στον τελικό της διοργάνωσης στο Μεξικό.
Το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η οποία ηττήθηκε 1-0 από την Ιρλανδία στην πρεμιέρα της στο Μουντιάλ, έχασε στον τελικό από τη Βραζιλία στα πέναλτι, μετά από «λευκή» ισοπαλία (0-0).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass