Παγκόσμια ποδηλατική γιορτή στη Θεσσαλία

ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ - ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ (11.30 ΚΑΙ ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (15.40-16.10) ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - ΤΡΙΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΟ 3ο ΕΤΑΠ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2022 21:05

Παγκόσμια ποδηλατική γιορτή σήμερα στη Θεσσαλία με τη διεξαγωγή του 4ου ετάπ του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας που αναβιώνει μετά από 10 χρόνια.

Είκοσι επαγγελματικές ομάδες με πάνω από 130 ποδηλάτες θα διανύσουν διαδρομή 176,5 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί από την Καρδίτσα και θα ολοκληρωθεί στη Λάρισα με πιθανή ώρα άφιξης 15.40-16.10 στο μνημείο του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ.
Πρόκειται εκτός από αθλητικό και για ένα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη τη χώρα. Τουριστικό, χάρη στην τεράστια προβολή των πόλεων, που εκκινεί, διέρχεται και τερματίζει το peloton.
Ψυχαγωγικό, διότι όλοι οι πολίτες μπορούν να το παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας τις θεαματικές μονομαχίες των υψηλού επιπέδου ποδηλατών.
Και εκπαιδευτικό, διότι θα υπάρχει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με στόχο την ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης των πολιτών, σε μια εποχή, που επιτάσσει κάθε ενέργεια να αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα.
Μέσα από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση, στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου, αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.
Τέλος αναδεικνύεται ο εθελοντισμός και ήδη δημιουργείται Μητρώο Αθλητικών Εθελοντών με τον πρόσφατο νόμο 4908/2022. Έτσι οι εθελοντές έχουν αναγνώριση της συμβολής τους, βελτίωση και συνεχή συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα.

 

Ο ΒΕΛΓΟΣ ΤΟΪΓΚΕΛΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ 3ο ΕΤΑΠ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
Με μία σημαντική ελληνική επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Καρδίτσα το 3ο ετάπ του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, το οποίο ξεκίνησε από τους Δελφούς και κάλυψε μία συνολική απόσταση 171,6 χιλιομέτρων. Ο πρωταθλητής της ορεινής ποδηλασίας, Περικλής Ηλίας, κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση, πίσω από τον Βέλγο Λένερτ Τόιγκελς της Tarteletto, που ήταν ο νικητής, και τον Ιταλό Εντοάρντο Τζαρντίνι της Drone Hopper Androni, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος.
Ήταν η πρώτη επαγγελματική νίκη για τον Βέλγο και το πρώτο βάθρο για τον Ιταλό στη δεκαετή επαγγελματική καριέρα του! Για τον Περικλή Ηλία ήταν η τρίτη φορά που βρέθηκε στην τριάδα στον ελληνικό Γύρο.
Παρά το γεγονός ότι είχε ένα ατύχημα λίγο πριν το τέλος της κούρσας, ο Νεοζηλανδός Ααρόν Γκέιτ της Bolton Equities Blackspoke διατηρεί την μπλε φανέλα του επικεφαλής της γενικής κατάταξης, ενώ είναι πρώτος και στους πόντους. Ο συμπατριώτης και συναθλητής του Τζέιμς Φουσέ παραμένει πρώτος στα σπριντ ανάβασης (πορτοκαλί φανέλα), ενώ ο Δανός Εμίλ Ιβερσεν της BHS-PL Beton Bornholm προηγείται στην κατάταξη της κατηγορίας U23 (λευκή φανέλα).
Η τρίτη θέση του Περικλή Ηλία ήταν η πρώτη επιτυχία για τα γαλανόλευκα χρώματα στην επιστροφή του Γύρου Ελλάδας ύστερα από δέκα χρόνια. Εμφανώς ικανοποιημένος ο Ηλίας δήλωσε:
«Στα τελευταία 50 χιλιόμετρα μείναμε ένα μικρό γκρουπ και πηγαίναμε πάρα πολύ δυνατά. Μπήκα από τους τελευταίους στα 300 μέτρα στη στροφή και είχα μια διαίσθηση ότι θα γινόταν μία πτώση. Όντως πέσανε, πέρασα ανάμεσά τους και τερμάτισα 3ος. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί φέραμε ένα καλό αποτέλεσμα και ατομικό και ως ομάδα και δείχνει ότι σε έναν Γύρο τόσο υψηλού επιπέδου μπορούμε να φέρουμε διάκριση».

 

Η ΛΑΡΙΣΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Οι ποδηλάτες θα προσεγγίσουν την πόλη της Λάρισας από την περιοχή του Τυρνάβου. Θα περάσουν τη Γιάννουλη, το Μνημείο του Ιπποκράτη και τη γέφυρα Αλκαζάρ. Μέσω της οδού Κενταύρων θα κατευθυνθούν στο κέντρο. Στην πλατεία Εβραίων θα στρίψουν στην οδό Κύπρου. Οι ποδηλάτες θα περάσουν από την Κεντρική πλατεία και θα στρίψουν στην οδό Αμαλίας στην πλατεία Λαού και από εκεί μέσω 31ης Αυγούστου - Αεροδρομίου θα βγουν στον κυκλικό της Νέας Σμύρνης, στη Σ. Καράγιωργα και στη συνέχεια στη Λεωφόρο Καραμανλή, την οποία θα διασχίσουν στο σύνολό της μέχρι το ΙΑΣΩ. Εκεί το πελοτόν θα βγει εκτός Λεωφόρου, θα κατευθυνθεί στη Νίκαια και από εκεί θα αρχίσει η επιστροφή προς τη Λάρισα και τον τερματισμό. Οι ποδηλάτες θα χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό δακτύλιο. Από το Praktiker, θα κινηθούν στην περιφερειακή Τρικάλων και θα συνεχίσουν στον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης, κόμβος με Τρικάλων, κόμβος ΔΕΥΑΛ, κόμβος Αλκαζάρ, στροφή δεξιά στη Γρ. Λαμπράκη και τερματισμός στο Μνημείο του Ιπποκράτη.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι παράλληλες δράσεις του Δήμου Λαρισαίων στο Πάρκο Αλκαζάρ:
11:00-18:00 Πίστα mini Baby Snake. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
11:00-18:00 «HERO» for 17 UN Goals. Πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6 - 14+. Αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι μικροί ποδηλάτες καλούνται να περάσουν 17 εμπόδια όσοι και οι στόχοι σε μια προτότυπη πίστα δεξιοτεχνίας.
11:00-15:00 MTB Junior Sportive Track για νέους 10+. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Αλκαζάρ.
11:00-13:00 Εξωσχολικοί αγώνες eliminator 4X. Αγώνας ταχύτητας με αποκλεισμό (ανάλογες αποστάσεις ανά ηλικία) σε σχολικές μονάδες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης από Α’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου με τον τελικό ανά βαθμίδα την ημέρα του Γύρου.
10:00-14:00 «Welcome Tour of Hellas». Διασυλλογικός αγώνας ΜΤΒ Π.Γ.Σ. Λάρισας.
12:00-14.00 «Πρώτη φορά ποδηλατώ». Για παιδιά 3+ με ποδήλατο ισορροπίας.
11:00-16:00 «Ρομποτικό ποδήλατο σε ανάβαση και κατάβαση». Εκπαιδευτική δράση Eduact.
11:00-18:00 «Πολύχρωμα ποδήλατα». Καλλιτεχνική δράση ομαδικής ζωγραφικής.
11:00-18:00 «Ποδηλατικό φιδάκι». Επιδαπέδιο παιχνίδι στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
11:30 και 13:00 «Πράσινο ποδήλατο...φύτεψε και εσύ». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο.
12:00-13:00 «Παρέα και εγώ». Αισθητικοκινητικό παιχνίδι με Ειδικά σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.
12:00-14:00 «Πάρε τη σκυτάλη». Παιχνίδια σκυταλοδρομίας με Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.
12:00 και 14:00 «Μαθαίνω για τις Πρώτες βοήθειες». Παρουσίαση από τη Safe in Sports.
13:00-14:00 «Δίνω ζωή στο αύριο». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο με Ειδικά σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.
13:00 και 14:30 «Ποδηλατώ με ασφάλεια στη Λάρισα». Εκπαιδευτική παρουσίαση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
13:00-16:00 «Εύθυμοι ποδηλάτες». Θεατρικό παιχνίδι με κλόουν.
13:00 «Bike art» project Graffiti. Live Graffiti στο Πάρκο Αλκαζάρ.
14:00 «Το ποδήλατο που ονειρεύομαι». Έκθεση παιδικής ζωγραφικής και κλήρωση ποδηλάτων.
14:00-15:00 «Έλα στη μεγάλη μας ποδηλατοπαρέα». Αθλητική δράση στο Στάδιο Αλκαζάρ του Ε.Α.Κ. Λάρισας.
11:.00-18:00 «Σαν τον παλιό καλό καιρό». Πικ νικ area.
14:00 «Μπες στο Tempo». Μουσική δρώμενο με το Σύνολο κρουστών Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας.
16:30 Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων. Μουσική επένδυση τελετής απονομών.
11:00-18:00 «Γνωρίζω την Ηλεκτροκίνηση» by Kotsovolos. Έκθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων.
11:00-18:00 «Πίσω στον Γύρο Ελλάδας». Ιστορική έκθεση φωτογραφίας.
11:00-18:00 «BIKE EXPO». Έκθεση ποδηλατικών προϊόντων.
11:00-18:00 «Γνωρίζω τους Συλλόγους του Δήμου μας». Περίπτερα Συλλόγων.
11:00-18:00 «Γνωρίζω τους Υποστηρικτές». Περίπτερα χορηγών.
11:00-18:00 «Beat και Bike». Music Town by Betsson.
18:00 «Clean Beauty». Παρακολουθώ το πλύσιμο των Υπερποδηλάτων.
Σε όλη τη διαδρομή του ποδηλατικού γύρου θα μετέχουν ως θεατές με πολλά events oι κοινότητες Λάρισας, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και πολλοί φορείς του Δήμου.ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Με αφορμή τον Ποδηλατικό Γύρο, ο Δήμος Κιλελέρ διοργανώνει τις παρακάτω παράλληλες δράσεις
11:30-13:00: «Τα ποδήλατα αφηγούνται». Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στην πλατεία της Νίκαιας και κλήρωση με δώρο ένα ποδήλατο.
11:30-12:00: «Ποδηλατώ με ασφάλεια». Παρουσίαση για την ασφάλεια με το ποδήλατο από έμπειρο αθλητή.
11:30-13:00: «Μια διαφορετική διαδρομή με το ποδήλατο». Πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6-12+.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Από 06.00 ώρα του Σάββατου (30-04-2022)
Στην οδό Γρ. Λαμπράκη, σε όλο το μήκος της.
Στην οδό Κενταύρων, σε όλο το μήκος της.
Στην πλατεία Εβραίων.
Στην οδό Κύπρου, σε όλο το μήκος της.
Στην οδό Ολύμπου, στο τμήμα αυτής από την οδό Κύπρου έως την οδό Βενιζέλου.
Στην οδό 31ης Αυγούστου, σε όλο το μήκος της.
Στην οδό Αεροδρομίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τον ισόπεδο κόμβο με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στο τμήμα αυτού από την οδό Γεωργιάδου έως τον ισόπεδο κόμβο με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ:
Εξαιρετικό το αποτέλεσμα για Θεσσαλία και ποδηλασία

ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ

Από χθες ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος βρίσκεται στη Θεσσαλία με τον τερματισμό του 3ου ετάπ στην Καρδίτσα όπου πραγματικά υπήρξε πολύς κόσμος που αποθέωσε τους ποδηλάτες.
Ανάμεσά τους ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που ακολουθεί όλη τη διαδρομή του αγώνα από την Κρήτη που ξεκίνησε μέχρι τα Γιάννενα που θα γίνει ο τερματισμός.
Σήμερα θα γίνει το 4ο ετάπ με διαδρομή από Καρδίτσα σε Λάρισα.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εγκωμίασε το έργο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο αναφέροντας: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο μου, περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό. Όλα εδώ στον θεσσαλικό κάμπο ξεκίνησαν από μισή, όχι ολόκληρη, κουβέντα με τον Περιφερειάρχη.
Δεν χρειάστηκε να ολοκληρώσω την πρότασή μου γιατί αυτομάτως ο Αγοραστός μου είπε ό,τι χρειαστεί το κάνουμε, μου αρέσει το ποδήλατο ως άθλημα, στηρίζω αυτές τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και έτσι είμαστε σήμερα εδώ να απολαύσουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα για τη Θεσσαλία και την ποδηλασία . Είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλία χάρη στις πρωτοβουλίες του Κώστα Αγοραστού με τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές που έχει δημιουργήσει σαν Περιφερειάρχης θα απολαύσει μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Θέλω να του δώσω συγχαρητήρια και για την άψογη διαδρομή που δημιούργησαν οι τεχνικές του υπηρεσίες. Ευχαριστώ πολύ».

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass