ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ:

Τα μετάλλια δεν στα φοράνε, αλλά τα κερδίζεις στους αγώνες

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΑΝΟ ΚΑΡΑΤΣΙΒΗ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΡΕΤΑ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2022 21:20

Στη Λάρισα βρέθηκαν οι ομοσπονδιακοί προπονητές της ποδηλασίας Λάμπρος Βασιλόπουλος (πίστα ταχύτητας) και Στέργιος Σαλπαδήμος (αντοχής πίστας) όπου είχαν συνάντηση με τον ταμία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και πρόεδρο του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας Σάββα Τσοπούρογλου και τον Λαρισαίο προπονητή Αποστόλη Τσοπούρογλου.


Ο Λάμπρος Βασιλόπουλος αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μορφή της ελληνικής ποδηλασίας αφού συμμετείχε αγωνιστικά σε τρεις Ολυμπιάδες (Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004) όπου στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ πήρε την 4 θέση μαζί με τους Κλεάνθη Μπάργκα και τον Δημήτρη Γεωργαλή στο ομαδικό σπριντ.
Στη Θεσσαλία έρχεται τακτικά, ενώ με τη Λάρισα τον συνδέουν δύο αθλητές του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας που προπονεί με την Εθνική ομάδα, ο Παναγιώτης Καρατσιβής και ο Σωτήρης Μπρέτας για τους οποίους μας λέει: «Πρόκειται για δυο εξαιρετικά ταλέντα που μπορούν να πάρουν ολυμπιακό μετάλλιο, κάτι που στην ποδηλασία έχει να συμβεί από το 1896. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αθλητές να ασχολούνται μόνο με το άθλημα και να έχουν οικονομικές απολαβές. Προσωπικά θυμάμαι ότι είχα εγκαταλείψει τα πάντα για την ποδηλασία, αλλά υπήρχαν τα οδοιπορικά που πραγματικά μας βοηθούσαν να μη μας λείπει τίποτα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας».
*Ένα ολυμπιακό μετάλλιο στην ποδηλασία είναι το όνειρο μιας Ομοσπονδίας...
«Ναι γιατί τα μετάλλια δεν στα φοράνε αλλά τα κερδίζεις. Για να τα κερδίσεις χρειάζεται δουλειά και χρήμα. Και όταν εννοώ χρήμα εννοώ για καλή προετοιμασία, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κατάλληλο εξοπλισμό. Αν τα έχεις όλα αυτά σε συνδυασμό με το ταλέντο θα έρθει πολυπόθητο μετάλλιο που είναι διακαής πόθος για πάνω από έναν αιώνα . Εγώ με τον Γεωργαλή και τον Μπάργκα πλησιάσαμε αλλά ήρθαμε τέταρτοι που είναι η καλύτερη θέση μέχρι τώρα που έχει η χώρα μας μετά τα μετάλλια της πρώτης Ολυμπιάδας».
*Από τις τρεις Ολυμπιάδες που μετείχες ποια έχει μείνει στη μνήμη σου;
«Χωρίς αμφιβολία αυτή του Σίδνεϊ που πήρα την τέταρτη θέση. Ήταν αυτή που άλλαξε όλη μου τη ζωή χάρη στα ολυμπιακά προνόμια που κέρδισα και είναι το μεγάλο κίνητρο ενός ερασιτέχνη αθλητή. Απ’ αυτά ωφελήθηκα και η ζωή μου πήρε έναν καλό δρόμο. Αυτό που θέλω τώρα είναι να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στα νέα παιδιά. Εγώ ξεκίνησα ποδηλασία από την Πάτρα με πρότυπο έναν πατρινό ποδηλάτη, τον Κανέλλο Κανελλόπουλο και αυτός στη συνέχεια μας βοήθησε όλους όπως και οι προπονητές μου Γιάννης Καρυπίδης και Νίκος Αργυρόπουλος».
Τέλος μιλήσαμε για τον διεθνή ποδηλατικό γύρο της Ελλάδας που ένα ετάπ θα γίνει στη Θεσσαλία με τερματισμό στη Λάρισα. Για τη διοργάνωση αυτή μας είπε: «Τον συγκεκριμένο αγώνα τον ήθελαν όλοι οι Έλληνες. Από τότε που έγινε γνωστό ότι θα ξαναρχίσει, όποιος με γνωρίζει, με ρωτάει για τις λεπτομέρειες. Δεν έπρεπε να έχει σταματήσει. Συνδέει την ποδηλασία με την ιστορία της χώρας. Θα αποτελέσει διαφήμιση για την Ελλάδα και ειδικότερα για τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το γεγονός όπως είναι η Λάρισα που θα πάρει προστιθέμενη αξία. Θα έρθουν ποδηλάτες για προετοιμασία, καθώς θα δουν ότι διαθέτουμε τις καλύτερες συνθήκες. Πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες χρειάζονται περισσότερο όραμα παρά χρήματα και είμαι σίγουρος ότι η Ομοσπονδία μαζί με την Πολιτεία θα τα καταφέρουν, όπως και οι Περιφέρειες που συμμετέχουν (μία απ’ αυτές είναι της Θεσσαλίας) και οι Δήμοι που μπορούν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός».

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Λάμπρος Βασιλόπουλος γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 στην Πάτρα και είναι ανθυπολοχαγός, αλλά και ιδιοκτήτης ΠΡΟΠΟ στην Πάτρα. Ξεκίνησε την ποδηλασία το 1986 και είναι αθλητής του Ποδηλατικού Ομίλου Πάτρας (πρώτος σύλλογός του είναι η Δόξα Πατρών). Ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας, ως το 2004.
Διεθνείς τίτλοι
3ος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας το 1995 στο Ολυμπιακό σπριντ
2ος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας το 1996 στο Ολυμπιακό σπριντ
1ος Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας Κάλι Κολομβίας 1997 στο Ολυμπιακό σπριντ
1ος Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας ΗΠΑ 1997 στο Ολυμπιακό σπριντ
1ος Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας Αθήνα 1997 στο Ολυμπιακό σπριντ
3ος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας το 1997 στο Ολυμπιακό σπριντ
3ος Παγκόσμιο κύπελλο το 2000 στο Ολυμπιακό σπριντ
3ος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας το 2001 στο Ολυμπιακό σπριντ
3ος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας το 2003 στο Ολυμπιακό σπριντ
Διεθνείς Διακρίσεις
5ος Παγκόσμιο Κύπελλο 1993 200 μέτρα ταχύτητας
200 μέτρα ταχύτητας Κύπελλο Πίστας 1994 Πανελλήνιο ρεκόρ (το κατέρριψε δύο φορές)
200 μέτρα ταχύτητας Παγκόσμιο Κύπελλο 1995 Πανελλήνιο ρεκόρ (το κατέρριψε δύο φορές)
4ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 1995 Ολυμπιακό σπριντ
4ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 1996 Ολυμπιακό σπριντ
13ος Ολυμπιακοί αγώνες 1996 στα 200μ ταχύτητας.
4ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 1997 Ολυμπιακό σπριντ
4ος Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας το 1999 στα 200 μέτρα ταχύτητας
4ος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας το 1999 στο Ολυμπιακό σπριντ
4ος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας το 2000 στο Ολυμπιακό σπριντ
4ος Ολυμπιακοί αγώνες 2000 στο Ολυμπιακό σπριντ.

 

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια στην ποδηλασία: ένα χρυσό και τρία ασημένια, όλα στην Α΄ Ολυμπιάδα.
ΧΡΥΣΟ
Αριστείδης Κωνσταντινίδης: 1896, Ατομικός αγώνας σε δημόσιο δρόμο.
ΑΣΗΜΕΝΙΑ
Σταμάτης Νικολόπουλος: 1896, Σπριντ.
Σταμάτης Νικολόπουλος: 1896, Ατομική χρονομέτρηση.
Γεώργιος Κωλέττης: 1896, Αγώνας 100 χλμ.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass