RALLY DAKAR 2022

Κυρίαρχος ο Al-Attiyah στον αγώνα των αγώνων

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2022 15:05

Ο Nasser Al-Attiyah της Toyota έγινε τέσσερις φορές νικητής του Rally Dakar μετά από μια κυρίαρχη πορεία στη διοργάνωση του 2022 στη Σαουδική Αραβία.

Ο οδηγός από το Κατάρ κέρδισε μόνο δύο από τις 12 διαδρομές (και οι δύο την πρώτη εβδομάδα), αλλά έδειξε αξιοσημείωτη συνέπεια σε όλη τη διάρκεια του rally-raid. Ο Al-Attiyah ηγήθηκε της 44ης διαδρομής του Dakar από την αρχή μέχρι το τέλος στο νέο Toyota Hilux T1+, κατακτώντας τελικά τη νίκη με διαφορά 27:46” έναντι του Sebastien Loeb (Prodrive/BRX), που τερμάτισε δεύτερος.
Η νίκη αυτή κάνει τον Al-Attiyah τον δεύτερο πιο επιτυχημένο οδηγό στην ιστορία της κατηγορίας αυτοκινήτων του Dakar, ισοβαθμώντας με τον Φινλανδό Ari Vatanen, πίσω από τον Stephane Peterhansel (με 8 νίκες). Το κλειδί για τη νίκη του Al-Attiyah ήταν η πρώτη Ειδική Διαδρομή κοντά στην πόλη Ha’il, όπου αυτός και ο συνοδηγός Matthieu Baumel βρήκαν ένα δύσκολο σημείο πλοήγησης και δεν χάθηκαν. Μαζί τους πέρασε και ο Sebastien Loeb, ενώ όλοι οι άλλοι χάθηκαν. Αυτό άφησε τον Loeb ως τον μοναδικό διεκδικητή της νίκης. Όμως ο Γάλλος αντιμετώπισε προβλήματα (με τη μετάδοση στο BRX Hunter), που του κόστισε μισή ώρα.

Θρίαμβος του Sunderland στις μοτοσικλέτες
Ο Sunderland έφτασε στη σχετικά σύντομη τελευταία ειδική των 164 χιλιομέτρων από την Bhisa στην Jeddah, με σχεδόν 7 λεπτά προβάδισμα έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, Pablo Quintanilla της Honda. Παρά το γεγονός ότι τερμάτισε δεύτερος στην ειδική, ο Sunderland έκανε αρκετά για να διατηρήσει το πλεονέκτημά του μέχρι τον τερματισμό, όντας μόλις 3 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή της ειδικής, Quantilla, για να κερδίσει τον Χιλιανό με 3 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα στην τελική κατάταξη. Σηματοδοτεί τον δεύτερο θρίαμβο του Sunderland στο Dakar, μετά το 2017, και έναν πρώτο θρίαμβο στην εποχή της Σαουδικής Αραβίας για τον όμιλο της KTM - τερματίζοντας μια σειρά από δύο νίκες για τη Honda. Ο Matthias Walkner ολοκλήρωσε το γενικό βάθρο για την KTM πίσω από τον Quintanilla, με 7 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα απόσταση από τον Sunderland. Ο Danilo Petrucci τερμάτισε την τελευταία ειδική στην 34η θέση, παίρνοντας την 90ή θέση της γενικής κατάταξης, λόγω της βαριάς ποινής που του επιβλήθηκε μετά το μηχανικό πρόβλημα που αντιμετώπισε στις αρχικές ειδικές του Rally. O Έλληνας αναβάτης, Βασίλης Μπούδρος, πήρε τελικά την 70ή θέση της γενικής κατάταξης, τερματίζοντας 55ος στην τελευταία ειδική.Στα φορτηγά, η KAMAZ ήταν και πάλι ο απόλυτος κυρίαρχος στο Dakar 2022. Τα πληρώματά της κέρδισαν και τις 12 ειδικές διαδρομές και η μόνη «εκκρεμότητα» αφορούσε τον νικητή. Την χαρά της νίκης «γεύτηκαν» οι Dmitry Sotnikov-Ilgiz Akhmetzianov-Ruslan Akhmadeev, οι οποίοι κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Eduard Nikolaev-Evgeni Iakolev-Vladimir, με τους Anton Shibalov-Dmitrii Nikitin-Ivan Tatarinon να συμπληρώνουν το 1-2-3 για την KAMAZ. Στα ελαφρά οχήματα, το 44ο Dakar κέρδισαν οι Francisco Lopez Contardo-Juan Pablo Latrach Vinagre (Can-Am XRS), έχοντας μεγάλη διαφορά από τους διώκτες τους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, απλά έπρεπε να φτάσουν ως τον τερματισμό. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Sebastian Eriksson-Wouter Rosegaar (Can-Am Maverick X3), που προσπάθησαν στα αρχικά στάδια του αγώνα να κυνηγήσουν τους πρωτοπόρους. Στην τρίτη θέση τερμάτισε το πλήρωμα των Cristina Gutierrez Herrero-Francois Cazalet (OT3 – 01), που κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις εγκαταλείψεις αρκετών πληρωμάτων. Στα SSV, η τελευταία ε.δ. του αγώνα έκρυβε τις δικές της δυσκολίες. Οι Gerard Farres Guell-Diego Ortega Gil (Can-Am Maverick XRS), οι οποίοι ήταν στην πρώτη θέση, αντιμετώπισαν μηναχικά προβλήματα και είδαν να χάνουν μέσα από τα χέρια τους τη νίκη. Αυτοί που τελικά χαμογέλασαν ήταν οι Austin Jones-Gustavo Gugelmin (Can-Am Maverick XRS), που είδαν την τύχη να τους χαμογελά και να κερδίζουν εν τέλει το Dakar. To βάθρο συμπλήρωσαν οι Rokas Baciuska-Oriel Mena (Can-Am Maverick XRS), οι οποίοι κατάφεραν με τον ταχύτερο χρόνο που σημείωσαν να προσπεράσουν στο τέλος του αγώνα τους Marek Goczal-Lucas Laskawiec (Can-Am Maverick XRS).
Για το Dakar Classic είχαμε τη μεγάλη επιτυχία των Βαγγέλη Μπερσή-Φώτη Κουτσουμπού με το Mitsubishi Pajero Evolution της Mitsubishi Ralliart Team Italy. Το ελληνικό πλήρωμα κατάφερε και τερμάτισε στον δυσκολότερο αγώνα του πλανήτη. Οι Βαγγέλης Μπερσής-Φώτης Κουτσουμπός κατάφεραν να ολοκληρώσουν το 44ο Dakar στην 50ή θέση στη γενική κατάταξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass