ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΛΑΚΗ:

Τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα «δίχτυ ασφαλείας»

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΛ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 05 Νοε 2021 21:05

«Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ, βάζει θεμέλια από την αρχή και έχει σκοπό τα θεμέλια αυτά να είναι γερά, γιατί αξίζει να φτάσει ξανά ψηλά κατακτώντας την κορυφή.

Ο υπεύθυνος των ομάδων νέων της ΑΠΕ ΑΕΛ κ. Ζήσης Ντέλοπουλος έχει όραμα, όνειρα και σ’ αυτά εμείς οι συνεργάτες του είμαστε συνταξιδιώτες. Η επιστροφή του Βασίλη Καραπιάλη μάς δίνει δύναμη και αυξάνει την πίστη μας πως θα τα καταφέρουμε. Δεν μένει παρά το κοινό της Λάρισας να εμψυχώσει τη δημιουργία μιας ομάδας παιδιών, που εκτός από τις προσωπικές τους ικανότητες, προστατεύονται από ένα γερό «δίχτυ ασφαλείας», εννοώντας πως πέρα από τους προπονητές και τους γυμναστές, τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές, θα αποτελείται από διαιτολόγο και ψυχολόγο». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της προϊσταμένης του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Π.Γ.Ν. Λάρισας, που εδώ και λίγο χρονικό διάστημα προσφέρει τις υπηρεσίες της στις ομάδες νέων της ΠΑΕ ΑΕΛ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ενώ παράλληλα υπάρχει και αθλητική ψυχολόγος.
Η κ. Τσολάκη με ένα πλούσιο βιογραφικό Δράσεων και Επιμόρφωσης από το 1993 μέχρι και σήμερα μάς εξηγεί το πόσο άμεσα είναι συνδεδεμένος ο χώρος του ποδοσφαίρου με αυτόν της διατροφή λέγοντας: «Ας αναφερθώ λοιπόν στο κομμάτι της Διατροφής που δεν χρειάζεται ιδιαίτερος νους για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητη είναι στη ζωή μας και αυξάνεται η χρησιμότητά της, τόσο σε αθλητές και μάλιστα σε αθλητές παιδιά, που ακόμη είναι στην ανάπτυξη.
Είναι γνωστό ότι στον Ελληνικό αθλητικό χώρο υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον Τομέα της Αθλητικής Διατροφής, προπονητές, γυμναστές, επαγγελματίες υγείας μα περισσότερο και οι ίδιοι οι αθλητές δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στη διατροφική αγωγή, αγνοώντας την αποτελεσματικότητα που επιφέρει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, την αύξηση της μυϊκής μάζας και τη μείωση του λιπώδους ιστού.
Σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολογίας, οι Διαιτολογοί του Καναδά και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής τοποθετήθηκαν επί τούτου, δηλώνοντας ότι η αθλητική απόδοση, η φυσική δραστηριότητα και η αποκατάσταση (κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι για τα οφέλη της διατροφής στην αποκατάσταση, ιδιαίτερα μετά από σοβαρούς τραυματισμούς) ενισχύονται ιδιαίτερα με την κατάλληλη διατροφή.

 

*Τα τελευταία χρόνια οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν αιφνιδίως στην καθημερινή μας ζωή, άλλαξαν πολλές από τις προτεραιότητές μας, καθώς και καθυστέρησαν την εξέλιξη σε πολλούς τομείς.
«Παίρνουμε λοιπόν τη ζωή ξανά στα χέρια και ιδιαίτερα των νέων, που τόσο αδικήθηκαν, για να φτιάξουμε ένα μέλλον άριστο. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε υγεία, τόσο σωματική, πνευματική όσο και ψυχική. Η συνεισφορά μου λοιπόν στο κομμάτι αυτό των αθλητών εφήβων, θα εξασφαλίσει μέσω της διατροφής που θα τους υποδείξω, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, όπλα στη φαρέτρα τους έτσι ώστε πέρα από υγεία σωματική να αυξήσουν τις επιδόσεις τους στο ποδόσφαιρο και στο σχολείο. Η διατροφή που θα συνταχθεί κ. Κέλλα για τα παιδιά της ΑΕΛ, θα είναι εξατομικευμένη.
Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι θα πρέπει να είναι και η διατροφή του. Να όμως που οι περισσότεροι αντί να συμβουλεύονται τους ειδικούς, επιλέγουν να “επιμορφωθούν” μέσω διαφόρων σελίδων του Διαδικτύου με αποτελέσματα που μπορούν να αποβούν τραγικά. Ο δικός μου ο ρόλος θα εμποδίσει και θα ανατρέψει όλες εκείνες τις συμπεριφορές που λόγω άγνοιας, αλλά και παραπληροφόρησης οδήγησε πολλούς νέους αθλητές σε λάθος διατροφικές επιλογές. Η πρώτη συνεδρία με τις Κ17 και Κ18 έχει ήδη γίνει. Δεν μένει παρά να βρούμε τον βηματισμό μας, και θα τον βρούμε, είμαι βέβαιη!».

 

*Ειδικά για το ποδόσφαιρο μπορούμε να έχουμε κάποια στοιχεία περισσότερα για τη διατροφή...
«Το ποδόσφαιρο ανήκει στα αθλήματα, στα οποία απαιτείται διαλειμματική προσπάθεια εναλλασσόμενης έντασης και συμμετοχής ενεργειακών συστημάτων. Για την εκτίμηση των ενεργειακών απαιτήσεων στο ποδόσφαιρο, είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός των συνολικών αποστάσεων που καλύπτονται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, του τύπου και του είδους της κάθε άσκησης. Η σημασία της σωστής διατροφής είναι εμφανής αφού ο κάθε αθλητής θα πρέπει να είναι κατάλληλα εφοδιασμένος με ενέργεια, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην ένταση και στη διάρκεια του αγώνα, αλλά και των προπονήσεων.
Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό άθλημα, αλλά αποτελεί τρόπο ζωής, λόγω των ωρών ενασχόλησης. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως η λανθασμένη διατροφική αγωγή ή προπόνηση ή συνδυασμός και των δύο μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή, ανεπαρκή κάλυψη των απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά, κόπωση, αδυναμία, ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους ή αύξηση αυτού και κατ’ επέκταση μείωση της αθλητικής επίδοσης.
 Η βέλτιστη αθλητική απόδοση ξεκινά με την καλή διατροφή, να τροφοδοτούμε το σώμα μας με τα απαραίτητα «καύσιμα», να τρέφονται όλοι σύμφωνα με τους στόχους τους και τα αποτελέσματα είναι θέμα χρόνου!».
* * *
Η Κατερίνα Τσολάκη είναι απόφοιτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας με ειδικότητα στη Μοριακή Διαιτολογία (προσωποποιημένη διατροφή μέσω ανάλυσης του DNA), Προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Π.Γ.Ν. Λάρισας από το 2003, Mcs στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων και Υδάτων και Δημόσια Υγεία, ομιλήτρια στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με Θέμα “Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο” του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass