Φ. Χαλκιά: Μίλησε για την ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό

ΣΤΟ 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2021 20:05

Προσκεκλημένες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, η Λαρισαία Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη μίλησαν για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, στο 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει της εκπροσώπησης των δύο φύλων κατά 50 – 50 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (2024) για πρώτη φορά στην Ιστορία.


Στις ανακαινισμένες πλέον εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), έχουν δώσει «ραντεβού» καθηγητές Πανεπιστημίου, ολυμπιονίκες, πολλά μέλη της οικογένειας του αθλητισμού και συνάδελφοι αθλητικοί συντάκτες. Η επιμόρφωση, η ανταλλαγή απόψεων και η παραγωγή ιδεών ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής αθλητικής «οικογένειας», μέσω του ετήσιου Διεθνούς Σχολείου, αποτελεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το ζητούμενο για τον ΠΣΑΤ.
Το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ διεξάγεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και της International Sports Press Association (AIPS), σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Η Φανή Χαλκιά είχε ως θέμα ομιλίας «Η διαδρομή της γυναίκας μέχρι το Παρίσι 2024», ενώ η Ρίτα Απρίλη μίλησε για τη διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το “Larissa Learning City”: «Η Λάρισα στηρίζει την ισότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Η Λαρισαία «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 400 μ. εμπόδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε γυναίκες που πρωτοστάτησαν ανά τους αιώνες για να έρθει επιτέλους η ημέρα για έναν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην ομιλία της η Φανή Χαλκιά υπενθύμισε πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996, δώδεκα χώρες δεν είχαν συμπεριλάβει αθλήτριες στις αποστολές τους και ήταν το 2000, στο Σίδνεϋ, που συμμετείχαν γυναίκες στα έως τότε θεωρούμενα ανδρικά αθλήματα, όπως παραδείγματος χάρη η άρση βαρών. Επίσης, εξήγησε πως για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αθλητριών τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η πρόθεση κέρδους μεγάλων εταιρειών αθλητικής ένδυσης κυρίως στις ΗΠΑ και δεν ήταν δυστυχώς ο ίδιος ο κόσμος του αθλητισμού που άνοιξε τον δρόμο στη γυναίκα αθλήτρια.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Δ. Λαρισαίων, Ρίτα Απρίλη, επισήμανε πως «το ζητούμενο είναι η ισότητα των δύο φύλων να κατοχυρωθεί στην πράξη. Η κοινωνία δεν έχει κατακτήσει στο μέγεθος που απαιτείται αυτήν την υπόθεση στο 50-50%. Εξαρτάται από την ίδια τη συμπεριφορά των δύο φύλων στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, απαιτούνται νομοθεσίες κι αποφάσεις, μια αλλαγή κουλτούρας. Είναι μια αναγνώριση που πρέπει να υπάρξει προς τη μεριά του γυναικείου φύλου για όλη την προσπάθεια, τη συμμετοχή της και τη στήριξη στην οικογένεια και στην οποία οι γυναίκες συμμετέχουν μάλλον περισσότερο από τους άνδρες. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας» τόνισε η Ρίτα Απρίλη.
Σήμερα ο αθλητικός συντάκτης της «Ελευθερίας» Σωτήρης Κέλλας, πρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και μέλος της ΑΚΑΣ του ΠΣΑΤ θα συντονίσει την παρουσίαση των νέων βιβλίων των αθλητικών συντακτών, ενώ θα ακολουθήσει και παρέμβαση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά για θέματα Αθλητικής Επικαιρότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass