Διεκδικούν μετάλλια Πετρούνιας και Τεντόγλου

Σήμερα στους κρίκους και το μήκος ανδρών αντίστοιχα - Κόντρα στις ΗΠΑ η Εθνική του πόλο

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2021 20:00

Γεμάτη ελπίδες για τα ελληνικά χρώματα είναι η σημερινή 11η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όπου η Ελλάδα θα διεκδικήσει δύο μετάλλια με τους Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων ανδρών και τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος ανδρών.

Η Εθνική Ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών θα αγωνιστεί κόντρα στις ΗΠΑ με στόχο ακόμη μία νίκη που θα την φέρει στην πρώτη θέση του Α’ ομίλου, ενώ στην ιστιοπλοΐα συνεχίζουν τους αγώνες τους οι Μάντης/Καγιαλής και Τσουλφά/Σπανάκη στα 470 ανδρών και γυναικών αντίστοιχα.
Στον στίβο πλην του Τεντόγλου αγωνίζονται και οι Αναστασάκης Φραντζεσκάκης στον προκριματικό της σφυροβολίας ανδρών, η Ραφαέλ Σπανουδάκη στα 200 μ. γυναικών και οι Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου και Ελένη Πόλακ στον προκριματικό του επί κοντώ γυναικών.
Τέλος, στην καλλιτεχνική κολύμβηση η Ευαγγελία Πλατανιώτη θα αγωνιστεί κανονικά στο σημερινό προκριματικό στο ντουέτο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ΕΟΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έφτασε στο Τόκιο και υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού, το οποίο ήταν αρνητικό, με αποτέλεσμα να μείνει στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ δηλώθηκε στο ντουέτο, στο οποίο αρχικά είχε δηλωθεί η Μαρία-Ελλη Αλζιγκούζη-Κομηνέα, ως παρτενέρ της Εβελίνας Παπάζογλου.
Αναλυτικά οι Ελληνικές συμμετοχές της σημερινής ημέρας:
ΣΤΙΒΟΣ
-Σφυροβολία ανδρών/προκριματικός (03:00): Μιχάλης Αναστασάκης, Χρήστος Φραντζεσκάκης
-Μήκος ανδρών: Τελικός (04:20): Μίλτος Τεντόγλου
-200 μ. γυναικών: Προκριματικός γύρος (04:30-05:18): Ραφαέλα Σπανουδάκη
-Επί κοντώ γυναικών: Προκριματικός γύρος (13:20)- Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Ελένη Πόλακ
-200 μ. γυναικών: Ημιτελικοί (13:25-13:39): Ραφαέλα Σπανουδάκη (εφόσον προκριθεί)
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
-Τελικός κρίκων ανδρών (09:00): Λευτέρης Πετρούνιας
ΠΟΛΟ
-Αγώνας A’ ομίλου (05:30): Ελλάδα - ΗΠΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
-Ντουέτο ελεύθερο πρόγραμμα/προκριματικός (13:30): Ευαγγελία Πλατανιώτη ή Μαρία-Ελλη Αλζιγκούζη-Κομηνέα, Εβελίνα Παπάζογλου
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
-470 ανδρών: Ιστιοδρομίες 9-10 (08:35): Παναγιώτης Μάντης - Παύλος Καγιαλής
-470 γυναικών: Ιστιοδρομίες 9-10 (06:05): Αιμιλία Τσουλφά - Αριάδνη Σπανάκη

 

Πέμπτος ο Γκολομέεβ στα 50 μ. ελεύθερο

Το χρυσό ο Αμερικανός Ντρέσελ με ρεκόρ αγώνων

Την καλύτερη εμφάνιση Έλληνα κολυμβητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εξαιρουμένων εκείνων του 1896, ισοφάρισε ο Κριστιάν Γκολομέεβ στο Τόκιο. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέλαβε την πέμπτη θέση στα 50 μ. ελεύθερο με χρόνο 21.72 (μαζί με τον Βρετανό Μπεν Πράουντ), όμως σίγουρα η γεύση που του μένει είναι γλυκόπικρη, αφού το μετάλλιο ήταν μέσα στις δυνατότητές του. Πέραν του Αμερικανού Κάλεμπ Ντρέσελ, που πήρε το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο στους Αγώνες, πετυχαίνοντας και Ολυμπιακό ρεκόρ με 21.07, οι επιδόσεις του δεύτερου Φλοράν Μανοντού από τη Γαλλία (21.55) και του τρίτου Μπρούνο Φράτους από τη Βραζιλία (21.57) είναι χειρότερες από το πανελλήνιο ρεκόρ του Γκολομέεβ (21.44).
Ακόμη κι έτσι, πάντως, ο 28χρονος κολυμβητής του Άκη Οικονόμου «έγραψε ιστορία», ισοφαρίζοντας την πέμπτη θέση που είχε καταλάβει ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 1.500 μ. ελεύθερο το 2004, ενώ είναι ο μόνος Έλληνας που έχει αγωνιστεί σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων εκτός Αθήνας.

 

«ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ»
«Είμαι λίγο απογοητευμένος, για να πω την αλήθεια κυνήγαγα το μετάλλιο. Σίγουρα δεν μπορώ να είμαι δυσαρεστημένος με την πέμπτη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μπήκα στον τελικό, αλλά... δεν ξέρω τι πήγε στραβά. Ισως να πίεσα λίγο παραπάνω απ΄όσο έπρεπε, αλλά δεν πειράζει. Την ευχαριστήθηκα την κούρσα, αλλά όταν τερμάτισα και είδα ότι ήμουν πέμπτος, ήμουν λίγο στενοχωρημένος», δήλωσε ο Γκολομέεβ, αλλά η -υποχρεωτική- μάσκα δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του.
Ο 28χρονος Ελληνας κολυμβητής είπε ακόμη ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του, με ορίζοντα τους Αγώνες του 2024, στο Παρίσι. «Συνεχίζουμε με στόχο την επόμενη Ολυμπιάδα, όπου θα προσπαθήσω για κάτι καλύτερο. Πρέπει να βελτιώσω κάποια πραγματάκια», κατέληξε ο Κριστιάν Γκολομέεβ.
Τα αποτελέσματα του τελικού στα 50 μ. ελεύθερο ανδρών:
1. Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ)     21.07
(Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Φλοράν Μανοντού (Γαλλία)     21.55
3. Μπρούνο Φράτους (Βραζιλία)     21.57
4. Μάικλ Αντριου (ΗΠΑ)     21.60
5. Μπεν Πράουντ (Μ. Βρετανία)     21.72
. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ)     21.72
7. Λορέντζο Τζατσέρι (Ιταλία)     21.78
8. Τομ Ντε Μπουρ (Ολλανδία)     21.79

 

Στο πλευρό του Ιακωβίδη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης στο πρόσωπο του Θοδωρή Ιακωβίδη έχει κατακλύσει τα social media, μετά το ξέσπασμα του Έλληνα πρωταθλητή της Άρσης Βαρών στις δηλώσεις του με την ολοκλήρωση του αγώνα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Μεταξύ όλων αυτών που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του αρσιβαρίστα ξεχωρίζει και το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο πρωταθλητής του ΝΒΑ ανήρτησε φωτογραφία του δακρυσμένου Ιακωβίδη στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, προσθέτοντας μία καρδιά και μία προσευχή για τον 30χρονο, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Άρση Βαρών, λόγω των δυσκολιών που τον υποχρεώνουν να τερματίσει την καριέρα του.

 

Εκτός τελικού η Σκαραβέλη  στη σφυροβολία

Οι θέσεις των Ελλήνων αθλητών στην ιστιοπλοΐα

Στον στίβο, η Σταματία Σκαρβέλη έμεινε εκτός τελικού στη σφυροβολία, καθώς κατετάγη 10η στο α’ προκριματικό γκρουπ με επίδοση 69,01 μέτρα και 18η στο σύνολο.
* * *
Στην ιστιοπλοΐα, στην 8η θέση της γενικής κατάταξης στα 470 ανδρών ανέβηκαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Οι Έλληνες ιστιοπλόοι κατετάγησαν 8οι στην 7η ιστιοδρομία και 7οι στην 8η, ενώ έχουν 56 βαθμούς ποινής.
* * *
Την 9η θέση στην τελική κατάταξη στα Laser Radial γυναικών με 112 βαθμούς ποινής κατέλαβε η Βασιλεία Καραχάλιου. Η Ελληνίδα ιστιοπλόος κατέκτησε την τρίτη θέση στην κούρσα μεταλλίων της συγκεκριμένης κατηγορίας σκαφών.
* * *
Στη 12η θέση της τελικής κατάταξης στα Finn κατετάγη ο Ιωάννης Μιτάκης. Ο Έλληνας ιστιοπλόος ήταν 16ος στην 9η και 18ος στη 10η ιστιοδρομία, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στη 12η θέση της γενικής κατάταξης με 92 βαθμούς ποινής, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός των δέκα πρώτων που θα συμμετάσχουν στην κούρσα μεταλλίων του αγωνίσματος.
* * *
Στη 15η θέση της γενικής κατάταξης στα 470, με 83 βαθμούς ποινής, ανέβηκαν οι Αιμιλία Τσουλφά και Αριάδνη Σπανάκη. Το ελληνικό πλήρωμα πραγματοποίησε την καλύτερη ως τώρα εμφάνισή του στην 7η ιστιοδρομία, όπου τερμάτισε δεύτερο, ενώ στην 8η κούρσα πήρε τη 12η θέση.

 

Πίνακας μεταλλίων

Οι χώρες που βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις του πίνακα των μεταλλίων μετά από 9 ημέρες:
ΧΩΡΑ    ΧΡΥΣΑ    ΑΡΓΥΡΑ    ΧΑΛΚΙΝΑ    ΣΥΝΟΛΟ
Κίνα    24    14    13    51
ΗΠΑ    20    23    16    59
Ιαπωνία    17    5    9    31
Αυστραλία    14    3    14    31
Ρωσία    12    19    13    44
Μεγάλη Βρετανία    10    10    12    32
Γαλλία    5    10    6    21
Νότια Κορέα    5    4    8    17
Ιταλία    4    8    15    27
Ολλανδία    4    7    6    17

 

Αμεση η παρέμβαση της ΔΟΕ στην υπόθεση της Τσιμανούσκαγια

Η παρέμβαση της ΔΟΕ στην υπόθεση της Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια ήταν άμεση. Όπως ενημέρωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συνομίλησε με την αθλήτρια, η οποία νωρίτερα ισχυρίστηκε πως εκδιώχθηκε από την Ομοσπονδία της Λευκορωσίας.
Συγκεκριμένα η Τσιμανούσκαγια είχε ζητήσει από τη ΔΟΕ να εξετάσει την υπόθεσή της, ισχυριζόμενη ότι απομακρύνθηκε από την Εθνική ομάδα και οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο του Τόκιο παρά τη θέλησή της, μετά από κριτική που φέρεται να έκανε στους εθνικούς προπονητές. «Ζητώ τη βοήθεια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή» δήλωσε η Τσιμανούσκα σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης της Λευκορωσίας, μιας ομάδας που υποστηρίζει αθλητές φυλακισμένους ή παραγκωνισμένους για τις πολιτικές απόψεις τους.
«Υπάρχει πίεση εναντίον μου. Προσπαθούν να με βγάλουν από τη χώρα χωρίς την άδειά μου. Ζητώ από τη ΔΟΕ να εμπλακεί» συμπλήρωσε.
Η ΔΟΕ από την πλευρά της ενήργησε άμεσα κι όπως έγινε γνωστό έστειλε έναν εκπρόσωπό της για να συμπαρασταθεί στην αθλήτρια και να διασφαλίσει πως η κατάσταση δεν θα πάρει δυσάρεστη τροπή. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι διεργασίες συνεχίζονται και εξετάζονται όλα τα πιθανά μέτρα που μπορεί να πάρει αφενός μεν για να μην υπάρξει κάποιο άλλο πρόβλημα για την Τσιμανούσκαγια, αφετέρου δε, για να διασφαλίσει ότι δεν θα καταπατηθούν τα δικαιώματά της.

 

Αθλητές έπιναν παρέα αλκοόλ

Ερευνάται περιστατικό στο Ολυμπιακό ΧωριόΗ οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο διερευνά ένα περιστατικό στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου αθλητές εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να πίνουν παρέα αλκοόλ σε εξωτερικό χώρο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό ή την εθνικότητα των εμπλεκόμενων αθλητών. «Εξετάζουμε το ζήτημα και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα με βάση τα ευρήματά μας», δήλωσε ο Μούτο. Με βάση τα πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, η κατανάλωση αλκοόλ στο Ολυμπιακό Χωριό επιτρέπεται μόνο στα δωμάτια και εφόσον ο αθλητής είναι μόνος του.

 

«Βόμβα» της Αργεντινής, απέκλεισε τις ΗΠΑ στο βόλεϊ

Η μεγάλη έκπληξη έγινε την 5η και τελευταία αγωνιστική στη φάση των ομίλων του Ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ Ανδρών, με την Αργεντινή να νικά τις ΗΠΑ με 3-0 σετ (25-21, 25-23, 25-23) στο πλαίσιο του Β΄ γκρουπ και να «τρυπώνει» στα προημιτελικά την ύστατη στιγμή, αφήνοντας εκτός την ομάδα του Τζον Σπίροου, η οποία είχε βλέψεις τετράδας.
Η «αλμπισελέστε», που εμφανίζεται πολύ αξιόμαχη στο Τόκιο, κατετάγη τρίτη στην ισοβαθμία (από 8 βαθμούς) με τη Γαλλία, που ήταν τέταρτη. Πρώτη τερμάτισε η Ρωσία και δεύτερη η Βραζιλία, ενώ οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην πέμπτη θέση (6 β.), με ουραγό την Τυνησία.

 

Τα πρόσωπα της ημέρας

«Ήμουν νευρικός πριν από τους αγώνες μου, κανένας δεν ήταν τέλειος, όσον αφορά την πνευματική προσέγγιση»... Τάδε έφη, Κάλεμπ Ντρέσελ, ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, μετά την κατάκτηση πέντε χρυσών μεταλλίων στην κορυφαία διοργάνωση, που διεξάγεται στο Τόκιο!
Το πρόσωπο της ημέρας, είναι Ιταλός, σπρίντερ και Ολυμπιονίκης. Ο γεννημένος -από Αμερικανό πατέρα- στο Τέξας και μεγαλωμένος στην πατρίδα της Ιταλίδας μητέρας του, Λαμόντ Μαρσέλ Τζέικομπς, άφησε άναυδη την παγκόσμια οικογένεια των σπριντ, καθώς επικράτησε στον τελικό των 100 μέτρων με επίδοση εννέα δευτερόλεπτα και 80 εκατοστά. Το χρυσό μετάλλιο του Τζέικομπς, είναι το πρώτο για τη γειτονική χώρα στα 100 μέτρα και το πρώτο που κατακτά Ευρωπαίος σπρίντερ, μετά το 1992 και τον Βρετανό Λίνφορντ Κρίστι.
Από τον στίβο προέρχονται, ακόμη δύο συγκλονιστικές στιγμές της χθεσινής ημέρας στο Τόκιο. Η Γιουλιμάρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν των Ολυμπιακών Αγώνων, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος με άλμα στα 15 μέτρα και 67 εκατοστά, στην τελευταία της προσπάθεια. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, ήταν 15.50 μ. και το είχε σημειώσει η Ουκρανή Ινέσα Κράβετς στις 10 Αυγούστου 1995, στο Γκέτεμποργκ.
Ενώ λίγο νωρίτερα, σε μία σπάνια Ολυμπιακή στιγμή, ο Ιταλός, Τζιανμάρκο Ταμπέρι και ο Καταριανός, Εσα Μουτάζ Μπασίρ, συμφώνησαν να πάρουν από ένα χρυσό μετάλλιο και να μη συνεχίσουν σε αγώνα μπαράζ, αφού προηγουμένως είχαν υπερβεί αμφότεροι τα 2.37 μέτρα (σ.σ. απέτυχαν τρις στα 2.39 μ.) χωρίς καμία αποτυχημένη προσπάθεια στον συγκλονιστικό τελικό του άλματος εις ύψος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass