EURO 2020: Ενα γκολ κάθε 34’

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ-ΠΑΙΚΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2021 20:30

Ενενήντα τέσσερα γκολ σημειώθηκαν στις 36 αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων του Euro 2020 (από τις συνολικά 51 του τουρνουά), η οποία ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ.

Αυτό σημαίνει, ένα γκολ κάθε 34 λεπτά ή 2,62 γκολ ανά παιχνίδι, με τα περισσότερα (22 στον αριθμό) να σημειώνονται στο χρονικό διάστημα 46’-60’.
Την καλύτερη επίθεση (8 γκολ) έχει η Ολλανδία, τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (68,7%) η Ισπανία, τη μεγαλύτερη ακρίβεια σε πάσες (89,7%) η Γερμανία, τις περισσότερες προσπάθειες για γκολ (61) η Δανία, τα πιο πολλά τάκλιν (62) η Ουγγαρία, ενώ η Ολλανδία έχει τις πιο πολλές (155) ανακτημένες μπάλες. Δύο είναι οι ομάδες που κράτησαν ανέπαφη την εστία τους, η Αγγλία και η Ιταλία.
Πρώτος σκόρερ με πέντε γκολ, είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία), ο οποίος έφτασε τα 14 γκολ σε τελική φάση, πέντε περισσότερα από τον δεύτερο, Μισέλ Πλατινί, ενώ ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ (109 γκολ) γκολ με Εθνικές ομάδες, του Ιρανού, Αλί Νταεΐ. Πρώτοι σε ασίστ (3) είναι οι Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ (Δανία) και Στίβεν Ζούμπερ (Ελβετία). Τη μέγιστη ταχύτητα (33,8 χλμ ανά ώρα) σημείωσε ο Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ιταλία) και τα περισσότερα χιλιόμετρα (36) «έγραψε» ο Αλεξάντρ Γκολόβιν (Ρωσία).
Τα περισσότερα σουτ στην εστία (6) έχουν οι, Πάτρικ Σικ (Τσεχία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) και Αλβάρο Μοράτα (Ισπανία), τη μεγαλύτερη ακρίβεια σε πάσες (99%) ο Ρις Τζέιμς (Αγγλία), τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (29) ο Στεφάν ντε Φράι (Ολλανδία), τα πιο πολλά τάκλιν (11) οι Ατίλα Φιόλα (Ουγγαρία), Εντρέ Μπότκα (Ουγγαρία), Στέφαν Λάινερ (Αυστρία) και τις περισσότερες αποκρούσεις (18) ο Ουγκουρτσάν Τσακίρ (Τουρκία).

 

3.240 λεπτά συν τις καθυστερήσεις...

Μετά από 13 ημέρες, 36 αγώνες ή διαφορετικά 3.240 λεπτά (συν τις καθυστερήσεις), ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Euro 2020, απλωμένη από άκρο σε άκρο της Ευρώπης -για πρώτη φορά στην ιστορία-, σε 11 πόλεις, 11 διαφορετικών χωρών, καθυστερημένη κατά έναν χρόνο, λόγω της πανδημίας Covid-19.
Με συγκινήσεις, κρατημένες ανάσες, χαμόγελα ανακούφισης, ρεκόρ, πρωταγωνιστές, εντάσεις, διαμάχες, πολιτική, αλλά χωρίς επεισόδια και γήπεδα, γεμάτα ή λιγότερο γεμάτα, ανάλογα με τα μέτρα Covid-19, που έχει καθεμία από τις 11 πόλεις-χώρες φιλοξενίας. Ας δούμε τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της πρώτης φάσης ης διοργάνωσης:

 

Η ομορφότερη
Αναμφίβολα όλη αυτή που εξελίχθηκε, συλλογικά, γύρω από τους Δανούς γιατρούς, αδέρφια Μόρτεν και Αντρές Μπέσεν: η διάσωση της ζωής του Κριστιάν Έρικσεν, του 29χρονου ηγέτη της Δανίας που κατέρρευσε, θύμα καρδιακής ανακοπής, στο 43’ του αγώνα με τη Φινλανδία (0-1). Όλο το ιατρικό προσωπικό, αλλά και ο αρχηγός Σιμόν Κάιερ, ο οποίος έκανε τα πρώτα βήματα, που βοήθησαν στην αναβίωση του παίκτη, έδωσε την πρώτη αγκαλιά στη γυναίκα του Κριστιάν, Σαμπρίνα. Και βεβαίως το τείχος της αξιοπρέπειας που έστησαν οι συμπαίκτες του Έρικσεν, κλείνοντας την «κλειδαρότρυπα» από την οποία ήθελαν να «κατασκοπεύσουν», κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, τηλεθεατές, φίλαθλοι. Μετατρέποντας τη σκηνή σε διδασκαλία.

 

Το ρεκόρ του Ρονάλντο
Ένα ακόμα ατομικό ρεκόρ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Εφτασε στο Euro 2020, έχοντας 9 γκολ σε τελική φάση, όσα και ο Μισέλ Πλατινί (τα έβαλε όλα το 1984), όμως μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, ξέφυγε, φτάνοντας τα 14 γκολ. Ισοφάρισε επίσης το ρεκόρ γκολ σε Εθνικές ομάδες που κατείχε ο Ιρανός Αλί Νταεΐ (109 γκολ). Ο επόμενος στόχος του είναι να τον προσπεράσει ενάντια στο Βέλγιο.

 

Ο Σικ και τα νέα πρόσωπα
Κάθε Euro είναι μία σκηνή αποκάλυψης νέων παικτών-ταλέντων. Αυτός ο πρώτος γύρος μάς επέτρεψε να εκτιμήσουμε την τεχνική του Τσέχου γίγαντα Πάτρικ Σικ, τις επελάσεις του Γερμανού Ρόμπιν Γκόσενς, το νέο μαργαριτάρι της ανεξάντλητης «Οράνιε», Ντένζελ Ντάμφρις, την εφευρετικότητα του Σουηδού Αλεξάντερ Ισακ ή την αναγέννηση της Ιταλίας, με σημείο αναφοράς τον Μάνουελ Λοκατέλι.

 

Σπουδαία γκολ
Κορυφαία τουρνουά, σπουδαία γκολ. Τα αστέρια της Ευρώπης έδειξαν σεβασμό στην παράδοση. Μεταξύ των ωραιότερων του πρώτου γύρου, εκείνο από 50 μέτρα του Πάτρικ Σικ εναντίον της Σκωτίας, ο κεραυνός του Αντρέας Κρίστενσεν (Δανία) εναντίον της Ρωσίας ή αυτό από το «βελούδινο» πόδι του Λούκα Μοντρίτς (Κροατία). Ο ατυχής τερματοφύλακας της Σκωτίας, Ντέιβιντ Μάρσαλ, μάζεψε δύο από αυτά από το βάθος της εστίας του

 

...Η κακή φήμη
Ακόμα πιο δυστυχισμένος τερματοφύλακας, ο Μάρτιν Ντουμπράβκα, αφού είναι πιθανόν να συνδέσει το όνομά του στο ποδόσφαιρο, ως... φάρσα, και όχι ως δόξα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Πανένκα (αλά Πανένκα). Ο τερματοφύλακας της Σλοβακίας «σημείωσε» ένα θεαματικό και συνάμα «τραγικό» αυτογκόλ, ρίχνοντας την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του, με δύναμη. Ετσι το αυτογκόλ «αλά Ντουμπράβκα», ίσως αρχίσει να ξεκινήσει τη χρήση της ως «ορολογία του ποδοσφαίρου, αμέσως...

 

Οι απογοητεύσεις
Τουρκία και Πολωνία αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις αυτής της πρώτης φάσης. Η Τουρκία υπέστη τρεις συνεχόμενες ήττες, σημείωσε μόνο ένα γκολ και σχεδόν ποτέ δεν υπήρχε...
Η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, σκόρερ τριών γκολ, πήγε λίγο καλύτερα, αλλά έφυγε με έναν μόνο βαθμό σε τρεις αγώνες, πολύ μακριά από την απόδοσή του το 2016 (προημιτελικά).

 

Αποτυχημένα πέναλτι
Χάθηκαν έξι πέναλτι, οκτώ βρήκαν στόχο. Το βραβείο στην Ισπανία, η οποία έχασε δύο, ο Χεράρδ Μορένο εναντίον της Πολωνίας και ο Aλβάρο Μοράτα εναντίον της Σλοβακίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ουκρανία-Βόρεια Μακεδονία, «σώθηκαν» και τα δύο πέναλτι, του Ρούσλαν Μαλινόφσκι και του Εζγκτζάν Αλιόσκι, αλλά τουλάχιστον ο τελευταίος σκόραρε τελικά παίρνοντας το ριμπάουντ.
Ο Γκάρεθ Μπέιλ έστειλε την μπάλα στην... Κασπία Θάλασσα στο Μπακού στο ματς εναντίον της Τουρκίας. Πέναλτι έχασε και ο Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ στο ματς Δανία-Φινλανδία (0-1), αλλά η συναισθηματική φόρτιση από το συμβάν με τον Κριστιάν Έρικσεν, που είχε προηγηθεί πριν από λίγο, ήταν σίγουρα αρκετό για να αποσταθεροποιήσει και τα ισχυρότερα νεύρα...

 

4.000 θεατές του Δανία-Βέλγιο καλούνται να εξεταστούν για κορονοϊό

«Συναγερμό» στις υγειονομικές αρχές της Δανίας, προκάλεσε το γεγονός ότι τρεις θεατές του αγώνα της Εθνικής ομάδας της χώρας με το Βέλγιο, που έγινε στις 17 Ιουνίου στο στάδιο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και μάλιστα στη μετάλλαξη Δέλτα, που θεωρείται πιο μεταδοτική.
Αν και οι στενές επαφές των τριών φορέων, αλλά και οι επαφές των επαφών, ειδοποιήθηκαν προσωπικά προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, οι αρχές προχώρησαν σε δημόσια έκκληση προς περίπου 4.000 ανθρώπους, που βρίσκονταν στον ίδιο ή σε κοντινούς τομείς των εξεδρών του «Πάρκεν», να εξεταστούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass