Γυναίκες που κάνουν… ΠΑΤΑΓΟ στο Ποδόσφαιρο!

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2020 21:27

Στην απάντηση που μπορεί να δώσετε για τον τίτλο του άρθρου “μα υπάρχουν ήδη” θα μας επιτρέψετε μια διευκρίνιση.

Μια απόλυτα απαραίτητη διευκρίνιση. Δεν εννοούμε για γυναίκες που αγωνίζονται σε γυναικείες ομάδες. Άλλωστε, το γυναικείο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και το ενδιαφέρον είναι - συγκριτικά πάντα - μεγάλο. Για αυτό και η UEFA έχει ήδη καθιερώσει την φέμι εκδοχή του Champions League. Πριν συνεχίσουμε, αξίζει να δείτε εδώ το πιο καλύτερο κουπόνι οπαπ live για κινητό!

 Εμείς εδώ θα συναντήσουμε κάποιες γυναίκες ποδοσφαιριστές που θέλουν να παίξουν στις ίδιες ομάδες και άρα στο ίδιο επίπεδο με τους άντρες συναθλητές τους.

Η πρώτη ελληνίδα που πέρασε τις πύλες πανεπιστημίου έγινε δεκτή με τις ιαχές “σκούπα και φαράσι” των συμφοιτητών της. Λογικά αντίστοιχες ιστορίες υπάρχουν σε πολλές χώρες και σε πολλά επαγγέλματα όταν οι γυναίκες επιχειρούσαν να εισέλθουν σε κάποιο αντρικό οχυρό. Άσχετα αν στην πορεία αποδείκνυαν ότι μπορούν να το κάνουν με την ίδια επιτυχία. Ίσως και με μεγαλύτερη. Κάθε αρχή όμως και δύσκολη.

Το ολλανδικό μοντέλο

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Έλλε Φόκεμα. Η  19χρονη Ολλανδή ανήκει σε μια ομάδα τέταρτης κατηγορίας που ονομάζεται Φάρουτ. Η Φόκεμα βρίσκεται σε μια κρίσιμη ηλικία. Τι εννοούμε. Θέλοντας να προάγει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η ολλανδική κυβέρνηση επιτρέπει το μεικτό ποδόσφαιρο από το 1986. Μόνος περιορισμός που είχε τεθεί από τότε είναι ότι αυτό επιτρεπόταν για ποδοσφαιριστές μέχρι την ηλικία των 19 ετών. 

Η 19χρονη επιθυμεί να συνεχίσει να αγωνίζεται σε ομάδα με άντρες συμπαίκτες. Και έχει ως συμπαραστάτες της την ολλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. «Η ολλανδική ομοσπονδία στηρίζει τη διαφορετικότητα και την ισότητα. Πιστεύουμε πως στο ποδόσφαιρο υπάρχει χώρος για όλους» θα πει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του προγράμματος Αρτ Λάνγκελερ. Και φυσικά παροτρύνει την Έλλε να συνεχίσει να προσπαθεί και να ονειρεύεται. Πάντως στην πρώτη της προπόνηση με την ανδρική ομάδα, οι συμπαίκτες της, της φέρθηκαν αρκετά “ιπποτικά”.  Η ίδια πάντως το χάρηκε και δήλωσε ενθουσιασμένη «Ημουν στεναχωρημένη που δεν θα μπορούσα να παίξω του χρόνου στην ομάδα μου. Η ομοσπονδία με παρότρυνε να συνεχίσω να παίζω στην ομάδα για όσο περισσότερο μπορώ. Γιατί να μην είναι αυτό εφικτό; Είναι ένα είδος πρόκλησης, και αυτό με εξιτάρει περισσότερο».

Το άκυρο της ομοσπονδίας

Και αν και η ιστορία της Έλλε Φόκεμα εξαιτίας κυρίως της ανοιχτής αντίληψης της ολλανδικής ομοσπονδίας μοιάζει ιδανική, δεν σημαίνει ότι όλες οι περιπτώσεις είχαν την ίδια υποστήριξη. Πριν από λίγα χρόνια η 34χρονη Στέφανι Λαμπέ, τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας του Καναδά, θέλησε να συνεχίσει την καριέρα της φορώντας την φανέλα των Καλγκάρι Φούτχιλς. Η ομάδα δεν είχε κάποιο θέμα και μάλιστα πρότεινε και υπέγραψε συμβόλαιο με την Λαμπέ. Και αυτό σήμαινε ότι η 34χρονη μπορούσε να ενταχθεί με το δυναμικό της ομάδας. Κάτι που έκανε, ξεκινώντας προπονήσεις με τους νέους συμπαίκτες της. Δυστυχώς όμως η διεθνής τερματοφύλακας δεν αγωνίστηκε ποτέ σε κάποιο αγώνα της ομάδας. Ούτε προετοιμασίας, ούτε φυσικά επίσημο, καθώς οι φυλετικοί κανονισμοί της ομοσπονδίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να παρακαμφθούν. Και τελικά στέρησαν το όνειρο της Λαμπέ.

Τιμή και αναγνώριση

Οι κανονισμοί της ομοσπονδίας του Καναδά δεν επέτρεψαν το όνειρο της Λαμπέ να γίνει πραγματικότητα. Πιο ανοιχτοί αποδείχτηκαν όμως οι Ιάπωνες. Ίσως θέλοντας να τιμήσουν την μεγαλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστή που έχει βγάλει η χώρα του Ανατέλλοντας Ηλίου, της δίνουν τη δυνατότητα να κάνει ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα. Η 33χρονη επιθετικός Γιούκι Ναγκασάτο έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα της. Τρία πρωταθλήματα Γερμανίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ασημένια ολυμπιονίκης, και στην μεγαλύτερη διάκριση της, πρωταγωνίστρια στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι τα κυριότερα από τα επιτεύγματα της Ναγκασάτο που αγωνίζεται τώρα για τους Σικάγο Ρεντ Σταρς. Η 33χρονη κατά τη διάρκεια της off season του NWSL θα έχει την ευκαιρία να φορέσει τη φανέλα της ανδρικής ομάδας της Χαγιαμπούσα. Πρόκειται για μια ομάδα που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του περιφερειακού πρωταθλήματος της Καναγκάβα γενέτειρά της πιο σπουδαίας ποδοσφαιριστή της Ιαπωνίας.

Εξωτερική δημοσιευση

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass