5 αλλαγές: Μία κίνηση με θετικά αποτελέσματα

*ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΙΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2020 21:30

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζούμε, από τον προηγούμενο Μάρτιο στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας που συγκλόνισε και κλόνισε όλη την υφήλιο. Προφανώς οι επιπτώσεις του Covid-19 ήταν αμέτρητες και δεν θα μπορούσαν να μην αγγίξουν και τον αθλητισμό, πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους αθλητές ως ανθρώπους κι έπειτα με την ιδιότητα του αθλητή όπου, γι’ αρχή τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθούν με την ιδέα των περιορισμών, τους έβαζε εμπόδια στον τρόπο διεξαγωγής των προπονήσεών τους αλλά και των αγώνων.


Στο ποδόσφαιρο δεν έχει περάσει τόσος καιρός, ώστε να ξεχάσουμε ότι οι ποδοσφαιριστές έπρεπε να κρατάνε αποστάσεις μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και οι προπονητές έπρεπε να συμβιβαστούν με το υγειονομικό πρωτόκολλο που όριζε οι προπονήσεις να γίνονται με μικρά γκρουπ ποδοσφαιριστών και όχι με ολόκληρη την ομάδα. Αλλά με το πέρας του καιρού,  αυτό ξεπεράστηκε μιας και ήταν η πρώτη φάση της επιστροφής στα γήπεδα και μετά επιστρέψαμε σε μία κανονικότητα με τις προπονήσεις να διεξάγονται με όλα τα μέλη της ομάδας.
Στη Super League 1, παρότι ήμασταν ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που το πρωτάθλημά της ξεκινάει με το πέρας του καλοκαιριού και είχαμε συμπληρώσει την κανονική διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, επέλεξαν να ξεκινήσουν τα play off και play out μετά τη μεγάλη διακοπή του lockdown γνωρίζοντας, όμως, ότι οι ποδοσφαιριστές παρά τις όσες φιλότιμες προσπάθειες να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν, εν τέλει δεν θα τα κατάφερναν προφανώς. Γι’ αυτό η FIFA σε συνεργασία με το αρμόδιο όργανο που επεξεργάζεται όλες τις αλλαγές κανονισμών (IFAB) αποφάσισε τον προηγούμενο Μάιο να κάνει αποδεκτή την τροποποίηση του κανονισμού που αφορά τον αριθμό των αλλαγών που γίνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα κι όποια διοργανώτρια αρχή ήθελε μπορούσε να την εφαρμόσει στον ΚΑΠ της.
Έτσι λοιπόν κι έγινε, με την ΕΠΟ να εισάγει την τροποποίηση του κανονισμού που αφορά τον αριθμό των παικτών που αντικαθίστανται, αυξάνοντάς τον από τις 3 αλλαγές στις 5 ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της διακοπής του κορονοϊού. Η αρχική σκέψη από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας μας ήταν οι 5 αλλαγές να ισχύσουν μέχρι το τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, όμως γρήγορα άλλαξαν σκέψεις βλέποντας ότι κανονικές προετοιμασίες, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν.
Με γνώμονα λοιπόν την υγεία των ποδοσφαιριστών, αποφασίστηκε ότι το καλύτερο θα ήταν να ισχύσουν και τη φετινή αγωνιστική σεζόν οι 5 αλλαγές, που η αλήθεια είναι πως δεν αποτελούν την πανάκεια στη μείωση των τραυματισμών αλλά σίγουρα αποδεικνύονται ως μία εξαιρετική βοήθεια στα χέρια των προπονητών. Ειδικά για ομάδες που έχουν αρκετά ποιοτικούς και ισάξιους ποδοσφαιριστές σε κάποιες θέσεις, μπορούμε να πούμε ότι οι 5 αλλαγές αποτελούν το... όπλο στη φαρέτρα των τεχνικών επιτελείων. Εξάλλου, γι’ αυτόν τον λόγο οι μικρές ομάδες στην Premier League αρνήθηκαν την αύξηση των αλλαγών και έχουν συνεχίσει με το καθεστώς των 3 διότι δεν έχουν το ίδιο υλικό στον πάγκο τους όπως έχουν οι λεγόμενοι big-6. Βέβαια, εσχάτως έχει ξεσπάσει σάλος στην Αγγλία με τους Γκουαρντιόλα και Κλοπ να απαιτούν άμεσα την αύξηση των αλλαγών λόγω των πολλών τραυματισμών.
Παρόλ’ αυτά, με την αύξηση των αλλαγών έπρεπε να καλυφθούν και κάποια «κενά» που αφορούσαν τον κανονισμό και κυρίως τον τρόπο που θα γίνονται οι αλλαγές κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μιας και μεγάλη μερίδα των φιλάθλων δεν γνωρίζει, για παράδειγμα,  τον λόγο που κάποιες φορές ενώ χρειάζεται να γίνει μία αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού κι ενώ η ομάδα έχει διαθέσιμη αλλαγή δεν την πραγματοποιεί. Τα πράγματα είναι αρκετά απλά, αρκεί να γνωρίζουμε τι λένε οι νέες τροποποιήσεις του ΚΑΠ για τον τρόπο διεξαγωγής των αλλαγών.  Ο ΚΑΠ αναφέρει ότι επιτρέπονται έως 3 φυσικές διακοπές κατά τη διάρκεια του αγώνα, χωρίς να προσμετρούνται τα ημίχρονα της κανονικής διάρκειας ή της παράτασης και το διάστημα μεταξύ του 90’ λεπτου και της παράτασης. Πιο αναλυτικά ισχύουν τα εξής: «Στην αγωνιστική περίοδο 2020-2021, κατ’ εξαίρεση σε όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και κύπελλα επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) αλλαγές και δήλωση 20άδας, αντί 18άδας, με εννέα (9) αναπληρωματικούς παίκτες στον πάγκο. Σε περίπτωση που αγώνας οδηγηθεί στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα μίας επιπλέον αλλαγής ποδοσφαιριστή (έκτης), πέραν των πέντε (5) αλλαγών, που προβλέπονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κάθε ομάδα θα μπορεί να κάνει χρήση μίας πρόσθετης αλλαγής και θα έχει πρόσθετη ευκαιρία για αλλαγή ανεξάρτητα από το εάν έχει κάνει χρήση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού αλλαγών. Θα μπορεί, επιπρόσθετα, να προβεί σε αλλαγές κατά το διάστημα πριν από την έναρξη της παράτασης και στη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης. Εφόσον μία ομάδα δεν κάνει χρήση του μέγιστου  αριθμού αλλαγών ή ευκαιριών για αλλαγή, επιτρέπεται η χρήση των αλλαγών και των ευκαιριών που δεν χρησιμοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της παράτασης. Εφόσον και οι δύο ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα, αυτή θα υπολογίζεται ως μία χρησιμοποιούμενη ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα».
Την άποψή τους  για τις πέντε αλλαγές που καθιερώθηκαν λόγω της πανδημίας ζητήσαμε από τους προπονητές των λαρισινών ομάδων που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες. Δηλαδή από τους Μιχάλη Γρηγορίου (ΑΕΛ), Γιάννη Μάγγο (Απόλλωνα Λάρισας), Κώστα Κατσάρα (Αετό Μακρυχωρίου), Χρήστο Χατζηλιάδη (Ηρακλή Λάρισας), Ζήση Ζιάγκα (ΠΟ Ελασσόνας) και  Νίκο Φώλλα (Οικονόμο Τσαριτσάνης).

GRHGORIOU1.jpg

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (ΑΕΛ)

«Η απόφαση να γίνουν πέντε αλλαγές σε τρεις φυσικές διακοπές νομίζω ότι ήταν θετική για τις ομάδες και κυρίως για τους ποδοσφαιριστές που έχουν βγει εκτός προγράμματος.
Κάνανε προετοιμασία το καλοκαίρι πέρυσι, σταμάτησαν τον Μάρτιο, κάναμε δεύτερη προετοιμασία μόλις επανεκκίνησαν αγώνες και μία τρίτη το καλοκαίρι που πέρασε.
Κυριολεκτικά ζούμε σε ρυθμούς πρωτόγνωρους που ούτε εμείς ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε και ιδιαίτερα οι γυμναστές των ομάδων που βγάζουν προγράμματα και αναγκάζονται λόγω της πανδημίας να τα τροποποιούν συνέχεια.
Οι πέντε αλλαγές γα μένα ήταν μια απόφαση σωστή για την υγεία των ποδοσφαιριστών».

maggoss.jpg
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΓΟΣ (Απόλλων Λάρισας)

«Η πραγματοποίηση πέντε αλλαγών στα παιχνίδια είναι μια καλή κίνηση για τους ποδοσφαιριστές, ώστε να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη φυσικής κατάστασης, αφού δεν υπάρχει  προετοιμασία με την έννοια που την είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.
Δυστυχώς όμως υπάρχει και ένα αλλά… Αυτό είναι ότι όταν γίνονται πέντε αλλαγές κόβεται ο ρυθμός του αγώνα και πέφτει  η ποιότητα του παιχνιδιού. Δεν μπορεί να υπάρχει ο ίδιος ρυθμός και το βλέπουμε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια περισσότερο, όπου όταν γίνονται πολλές αλλαγές κατεβάζει ταχύτητα η ομάδα και πέφτει η ποιότητα της αναμέτρησης.
Σαν φιλοσοφία λόγω της πανδημίας είναι  καλή, αλλά δεν πρέπει να μονιμοποιηθεί μόλις τελειώσει η περιπέτεια με τον κορονοϊό».

FOLLAS.jpg
ΝΙΚΟΣ ΦΩΛΛΑΣ (Οικονόμος Τσαριτσάνης)

«Σχετικά με τη θέσπιση του κανονισμού για τις πέντε αλλαγές ποδοσφαιριστών, φάνηκε αρχικά ότι δίνει περισσότερες επιλογές στους προπονητές να διορθώσουν ενδεχόμενα λάθη.
Ίσως, όμως, να δίνει και τη δυνατότητα σε μία θεωρητικά αδύναμη ομάδα να «ροκανίζει» πιο αποτελεσματκά τον χρόνο, αν την ευνοεί η μέχρι εκείνη τη στιγμή εξέλιξη του αγώνα.
Σε κάθε περίπτωση, για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, απαιτείται χρόνος.
Έχω, πάντως, την αίσθηση ότι αυτό το μέτρο θα κάνει την καλή ομάδα καλύτερη και τη μέτρια χειρότερη σε τελική ανάλυση, αν σκεφτούμε πώς μπορεί η καθεμία να εμπλουτίσει τον πάγκο της».

KATSARAS.jpg

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ (Αετός Μακρυχωρίου)

«Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με βάση τη συγκυρία που βιώνουμε λόγω της πανδημίας είναι μόνο θετική η τροποποίηση του κανονισμού.
Γιατί ακριβώς μπορούμε να ξεκουράσουμε ή να προφυλάξουμε περισσότερους παίκτες, να τους προστατεύσουμε δηλαδή με τον καλύτερο τρόπο μέσω των 5 αλλαγών.
Θεωρώ επίσης θετικό το γεγονός ότι οι αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο σε 3 φυσικές διακοπές του αγώνα χωρίς να υπολογίζουμε το ημίχρονο σε αυτές.
Βέβαια, οι πολλές αντικαταστάσεις ποδοσφαιριστών επηρεάζουν ως ένα σημείο τον ρυθμό του παιχνιδιού, αλλά αυτός χάνεται κυρίως από άλλα πράγματα όπως οι άσχημοι αγωνιστικοί χώροι που δεν μπορεί να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο ή οι σκόπιμες καθυστερήσεις που πολλές φορές βλέπουμε σε γήπεδα να βγαίνει η μπάλα και κάνει 5 λεπτά να γυρίσει. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να διορθώσουμε πρώτα και μετά να δούμε εάν επηρεάζουν τον ρυθμό οι αλλαγές.
Σίγουρα επιβραδύνουν σε ένα ποσοστό την ένταση του αγώνα αλλά τα θετικά είναι πιο πολλά και αυτή είναι η γνώμη μου».

ZIAGKAS.jpg
ΖΗΣΗΣ ΖΙΑΓΚΑΣ (Π.Ο. Ελασσόνας )
«Νομίζω ότι βοηθάει καθώς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο σε τρεις παύσεις του παιχνιδιού, επομένως δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να κάνει περισσότερες από τρεις διακοπές τώρα ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση του παιχνιδιού που είναι ένα σύνηθες φαινόμενο των ποδοσφαιρικών αγώνων όταν οι ομάδες κερδίζουν και θέλουν να διατηρήσουν το σκορ υπέρ τους. Επιπλέον μας βολεύει γιατί μας δίνει τη δυνατότητα, ειδικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, να μπορούν να ξεκουράζονται περισσότεροι ποδοσφαιριστές αλλά και να δοκιμάζουμε ακόμα περισσότερους παίκτες μας. Ο ρυθμός δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές από τη στιγμή που δεν γίνονται 5 διακοπές και εξάλλου δεν χρειάζεται να τις χρησιμοποιούμε όλες πάντα. Ωστόσο, είναι αγώνες που επιβάλλεται να τις κάνουμε όλες είτε για λόγους ξεκούρασης σε περίπτωση που παίζουμε και ενδιάμεσα στην εβδομάδα είτε για λόγους τακτικής. Επίσης στα ερασιτεχνικά σωματεία βοηθάει ώστε να μοιράζεται ο χρόνος μεταξύ των παικτών έτσι ώστε να μην χάνεται η ισορροπία και η ηρεμία στα αποδυτήρια επειδή όλοι θέλουν να παίζουν».

xatziiliadis.jpg
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ (Ηρακλής Λάρισας)
«Είτε είναι θετική είτε αρνητική η αλλαγή του κανονισμού εμείς οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Με τα τωρινά δεδομένα τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Σίγουρα μας δίνει την δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε περισσότερους ποδοσφαιριστές με τις 5 αλλαγές. Είναι μία ιδιαιτερότητα η οποία θέλει δουλειά και θέλει εμάς τους προπονητές να προσπαθήσουμε πάρα πολύ να προσαρμοστούμε πάνω σ’ αυτήν.
 Σίγουρα ο ρυθμός χάνεται πολλές φορές όταν γίνονται όλες οι αλλαγές αλλά εάν πρόκειται για το καλύτερο των ποδοσφαιριστών οι οποίοι όπως όλοι μας επηρεαστήκαμε από την πολύμηνη διακοπή τότε οι περισσότερες αλλαγές ίσως χρειάζονται.
Όσον αφορά τον ρυθμό του αγώνα, με τη μικρή εμπειρία που είχαμε σ’ αυτούς τους ελάχιστους αγώνες που παίξαμε στην αρχή του πρωταθλήματος πριν διακοπεί, δεν επηρέασαν τόσο τη ροή οι 5 αλλαγές διότι υπάρχουν αλλαγές τακτικής και οι αλλαγές σκοπιμότητας και απλώς τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μία-δύο αλλαγές παραπάνω σε σχέση με πριν».

Επιμέλεια: Σωτ. Κέλλας, Μάριος Τζήκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass