Το γαλλικό μοντέλο έκανε ζημιά στην ΑΕΛ….

Δημοσίευση: 11 Νοε 2020 20:50

Με αφορμή τη μη διεξαγωγή τριών αγώνων την 8η αγωνιστική της Super League 1 -ο λόγος για τα παιχνίδια ΑΕΛ - Λαμία, Άρης - ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης - Βόλος ΝΠΣ- οι οποίοι αναβλήθηκαν λόγω εύρεσης θετικών κρουσμάτων και το γεγονός ότι κάθε αγωνιστική θα βλέπουμε κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο σκηνικό με αγώνες να μην διεξάγονται «γεννά» το εξής ερώτημα: Κατά πόσο είναι εφαρμόσιμο για τις ελληνικές ομάδες το γαλλικό υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθούν οι ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας μας; Η ΑΕΛ θεώρησε ότι υπέστη αγωνιστική ζημιά στον αγώνα της περασμένης Κυριακής που αναβλήθηκε κόντρα στη Λαμία.


Τι εννοούμε μ’ αυτό; Η Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ ακολουθεί το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν οι γαλλικές αρχές στο «Σαμπιονά» και αναβάλλει τα παιχνίδια σε περίπτωση εύρεσης τριών ή περισσότερων κρουσμάτων σε μία ομάδα 24 ή 48 ώρες πριν τη διεξαγωγή τους, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε αγωνιστική πιθανότατα θα οδηγούμαστε σε αναβολές λόγω του μικρού αριθμού θετικών κρουσμάτων που χρειάζεται για να μην διεξαχθεί ένας αγώνας. Τι ισχύει, όμως, στα υπόλοιπα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μέχρι στιγμής μπαίνουν πιο τακτικά εντός των τεσσάρων γραμμών με σκοπό να σουτάρουν στα...αντίπαλα δίχτυα;
Ας ξεκινήσουμε από την ανώτατη ευρωπαϊκή ομοσπονδία την UEFA, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι θα διεξάγονται κανονικά όλοι οι ευρωπαϊκοί αγώνες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο από τη στιγμή που οι ομάδες συμπληρώνουν 13άδα συμπεριλαμβανομένου ενός τερματοφύλακα κι αν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται επαγγελματίες παίκτες της Κ-21, με τα περισσότερα κορυφαία πρωταθλήματα να ακολουθούν παρόμοια τακτική, ενώ στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βαδίζουμε πάνω σ’ ένα πρωτόκολλο που δεν βοηθάει το πρωτάθλημα να... κυλίσει ομαλά αν και αυτό είναι αδύνατο στην εποχή του κορονοϊού.
 Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι παίχτες δεν έχουν πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη προετοιμασία το καλοκαίρι, ούτε είχαν χρόνο να ξεκουραστούν, με τα αποτελέσματα να φαίνονται ξεκάθαρα στον αγωνιστικό ρυθμό που ακόμα δεν έχουν βρει και σίγουρα οι αναβολές δεν βοηθάνε να τον ανακτήσουν.
Η Πρέμιερ Λιγκ το καλύτερο, ίσως, πρωτάθλημα παγκοσμίως πατάει πάνω στο πρωτόκολλο της UEFA, αυστηροποιώντας το ελάχιστα. Δηλαδή οι ομάδες να συμπληρώνουν 14άδα με έναν τερματοφύλακα ανάμεσα τους και όχι 13άδα όπως ορίζει η UEFA για τις διοργανώσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της.
Στην ισπανική λίγκα ακολουθούν το πρότυπο της ευρωπαϊκής διοργανώτριας αρχής επιλέγοντας το σύστημα των 13 ποδοσφαιριστών και τη χρησιμοποίηση παικτών από τη δεύτερη ομάδα τους ή επαγγελματίες της Κ-21 τους ώστε να συμπληρώσουν τον ελάχιστο αριθμό ποδοσφαιριστών σε περίπτωση λειψανδρίας στην πρώτη ομάδα. Επίσης, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό σύστημα διεξαγωγής με 13 παίκτες, με μοναδική διαφορά ότι ένας αγώνας αναβάλλεται εάν την τελευταία εβδομάδα βρεθούν πάνω από 10 κρούσματα σε μία ομάδα.
Μήπως θα «δούλευε» ευεργετικά εάν βαδίζαμε κι εμείς με βάση το ευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο όπως κάνουν και στα τρία κορυφαία πρωταθλήματα;
ΜΑΡΙΟΣ ΤΖΗΚΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass