Το βόλεϊ και η ιστορία του

*Μακρά η παράδοση του αθλήματος στη Λάρισα

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2020 20:20
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συνομοσπονδίας Βόλεϊ (ΟΜΕΝ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ) Η ομάδα γυναικών της ΕΑΛ και οι προπονητές  με τους παράγοντες. Όρθιοι: Θ. Στράντζαλης, Κ. Παπαγιάννης, Σ. Μπαρμπούτης, Λ. Σουλούκου, Ε. Χατζηνίκου, Κ. Τριφόνοβα,  Ι. Καμίτοβα, Μ. Γκέκα, Γ. Δίρβα, Π. Ζυγούρης, Γ. Φιτσιούλας. Καθήμενοι : Δ. Πατσιούρας, Β. Παπαγιάννη, Α. Τζουβίλης,  Β. Νικούλη, Δ. Τριανταφύλλου, Ε. Τικταπανίδου, Ξ. Μυλωνά, Ι. Τρικάλη, Μ. Ζαφειρίου, Μ. Πράπας. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συνομοσπονδίας Βόλεϊ (ΟΜΕΝ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ) Η ομάδα γυναικών της ΕΑΛ και οι προπονητές με τους παράγοντες. Όρθιοι: Θ. Στράντζαλης, Κ. Παπαγιάννης, Σ. Μπαρμπούτης, Λ. Σουλούκου, Ε. Χατζηνίκου, Κ. Τριφόνοβα, Ι. Καμίτοβα, Μ. Γκέκα, Γ. Δίρβα, Π. Ζυγούρης, Γ. Φιτσιούλας. Καθήμενοι : Δ. Πατσιούρας, Β. Παπαγιάννη, Α. Τζουβίλης, Β. Νικούλη, Δ. Τριανταφύλλου, Ε. Τικταπανίδου, Ξ. Μυλωνά, Ι. Τρικάλη, Μ. Ζαφειρίου, Μ. Πράπας.

Έμεινε στο σπίτι του στη Νίκαια όλο αυτό το διάστημα για να προφυλαχθεί από τον κορονοϊό και η αγάπη του για το άθλημα του βόλεϊ, τον οδήγησε να ψάξει στο αρχείο του και να βρει θέματα για την ιστορία του αθλήματος, στον κόσμο, στην Ελλάδα και στη

Λάρισα.
Ο κ. Σπύρος Μπαρμπούτης είναι ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στον αθλητισμό γενικότερα, με ήθος και σοβαρότητα, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της ΕΑΛ για πολλά χρόνια και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρός της.
Στο διάστημα των 50 και πλέον ημερών, αξιοποίησε όλο τον χρόνο που είχε και μέχρι αργά το βράδυ συγκέντρωνε όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό, το οποίο και καταχωρείται στην αγαπημένη του «Ελευθερία», που όλα τα χρόνια είναι αναγνώστης της.
Αναλυτικά τα στοιχεία που παραθέτει:
ΤΟ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΣΚΑΠΑΝΕΙΣ» ΤΟΥ
Η Λάρισα έχει μακρά παράδοση στο βόλεϊ (η ανδρική ομάδα της ΕΑΛ ιδρύθηκε το 1968) και σήμερα καλλιεργούν το άθλημα σε βάθος πολλές ομάδες για εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια στα τμήματα υποδομής τους.
Ομάδες της Λάρισας πήραν και παίρνουν μέρος στα πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών, όπου δραστηριοποιούνται με επιτυχία.
Μπορούμε να αναφερθούμε:
- Ανδρική ομάδα της ΕΑΛ, 8 συμμετοχές στην Α' Εθνική Κατηγορία και αρκετές συμμετοχές στη Β' και Γ' Κατηγορία.
- Γυναικεία ομάδα της ΕΑΛ: 13 συμμετοχές στην Α1 Εθνική Κατηγορία και πολλές συμμετοχές στην Α2.
- Γυναικεία ομάδα Φιλαθλητικού: 1 συμμετοχή στην Α1 και συμμετοχές στην Α2.
- Στην Α2 ανήλθε και η ομάδα του Γ.Σ. Νίκαιας.
Οι ομάδες της Λάρισας έχουν δώσει σπουδαία δείγματα γραφής και στον τομέα της υποδομής.
Στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΟΠΕ έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις κατακτώντας τα Πανελλήνια μετάλλια (χρυσά - αργυρά - χάλκινα).
Επίσης, από τα τμήματα υποδομών των συλλόγων της πόλης μας, έχουν αξιοποιηθεί και προωθηθεί αρκετά ταλέντα με αξιόλογη σταδιοδρομία σε ομάδες όλης της Ελλάδας (ανδρών και γυναικών) και με πολλές συμμετοχές στα εθνικά πρωταθλήματα.
Το βόλεϊ γυναικών της Λάρισας, εκτός των επιτυχιών του σε συλλογικό επίπεδο, αξίζει ν' αναφερθούν και οι επιτυχίες του, σε σχολικό επίπεδο, μέσα απ' τις ομάδες του 1ου και του 4ου Λυκείου.
Οι επιτυχίες των μαθητριών-αθλητριών της πόλης μας στο βόλεϊ του 1ου και του 4ου Λυκείου είναι:
-1ου Λυκείου: κατέκτησε 5 πρώτες πανελλήνιες νίκες, δύο δεύτερες και μία τρίτη!
-4ου Λυκείου: κατέκτησε 2 δεύτερες πανελλήνιες νίκες, 2 τρίτες και μία τέταρτη.
Οι μεγαλύτερες διακρίσεις όμως για την ομάδα του 1ου Λυκείου ήταν αυτές, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Λυκείων:
1994: Γαλλία: 1ου Λύκειο Λάρισας: 5η θέση.
1996: Σλοβακία: 1ου Λύκειο Λάρισας: 3η θέση.
Όλα τα κορίτσια της ομάδας, εξασφάλισαν για την επιτυχία τους αυτή την εισαγωγή τους σε οποιαδήποτε σχολή ΑΕΙ της προτίμησής τους, άνευ εξετάσεων (το "δώρο" της πολιτείας στην περίπτωση μιας τέτοιας διάκρισης) ή τον διορισμό τους στο Δημόσιο.
Η Λάρισα επίσης, έχει δημιουργήσει τη δική της πετυχημένη παράδοση - ανταποκρινόμενη επάξια- στον τομέα της οργάνωσης κορυφαίων πανελληνίων και διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων. Διαθέτει την εμπειρία και τη διάθεση να στηρίξει αθλητικές εκδηλώσεις που είναι βέβαιο ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού της Λάρισας και η νεολαία της μπορεί να βλέπει με απόλυτη αισιοδοξία το μέλλον.
(Αγώνες World League, πρωταθλήματα στίβου, Διεθνείς Αγώνες πάλης «Αχίλλεια», Πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών Ενόπλων Δυνάμεων, Final Four Κυπέλλου Μπάσκετ και βόλεϊ, Αγώνες κολύμβησης κ.α.).
Αναφέρουμε εκδηλώσεις του βόλεϊ - με τον κίνδυνο να παραλείψουμε κάποια - οι οποίες αποτελούν μια αλυσίδα επιτυχημένων εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Λάρισα.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB) και η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) ανέθεσαν κυρίως, στον Δήμο Λαρισαίων κορυφαίες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, βλέποντας την επιτυχία των αγώνων βόλεϊ, οργανωτικά, αλλά και της προσέλευσης του κόσμου.
-1977: Αγώνες Κυπέλλου Άνοιξης: (Spring Cup - Τουρκία, Αυστρία, Ισραήλ, Ισπανία).
- 1997: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (προκριματικά, Ελλάδα - Λετονία).
- 1998: World League (προκριματικά Ελλάδα - Ολλανδία).
- 2001: Final Four Κυπέλλου Γυναικών
- 2002: World League (προκριματικά, Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία).
- 2003: World League (προκριματικά Ελλάδα, Τσεχία).
- 2004: World League (προκριματικά Ελλάδα, Βραζιλία, Πορτογαλία).
- 2004: Super Cup βόλεϊ Ανδρών: ΠΑΟ - Ηρακλής.
- 2004: European League Γυναικών: Ελλάδα - Ρωσία.
- 2008: European League (προκριματικά Ελλάδα, Σλοβακία, Πορτογαλία).
- 2008: Super Cup Ανδρών: Παναθηναϊκός - Ηρακλής).
- 2008: Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Βόλεϊ.
- 2014: European League: Ελλάδα - Γερμανία (γυναίκες) και Ελλάδα - Πολωνία (άνδρες).
2016 και 2018: Ημιτελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Νεανίδων.
2020: Ημιτελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων.
2001: Στους αγώνες του 3ου Final Four Κυπέλλου Γυναικών, στους οποίους πήρε μέρος και η ΕΑΛ, ο Δήμος Λαρισαίων βράβευσε:
- Την ομάδα ανδρών της ΕΑΛ της «χρυσής» δεκαετίας του '70.
- Τους πρωτεργάτες του ανδρικού και γυναικείου βόλεϊ της ΕΑΛ κ.κ. Άρη Συράκη και Αντώνη Τσιόντζελη.
- Τον τότε πρόεδρο της ΕΣΠΕΘ και μέλος της ΕΟΠΕ κ. Θεόδωρο Ματίκα για τη μέχρι τότε 34χρονη προσφορά του.
2001: Στην επιτυχία της Εθνικής Γυναικών πρόκριση στο Μουντιάλ του 2002, ανάμεσα στις θριαμβεύτριες ήταν και τέσσερις Λαρισαίες, βασικά στελέχη της Εθνικής. Πρόκειται για τις Ελευθερία Χατζηνίκου (ΕΑΛ) , Γιούλα Δίρβα (ΕΑΛ) και τις αδελφές Mαρία και Νίκη Γκαραγκούνη που προέρχονται από την ΕΑΛ και αγωνίζονταν τότε σε ομάδες των Αθηνών.
Βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα ήταν ο Θανάσης Στράντζαλης, που είχε τριετή θητεία στον πάγκο της ΕΑΛ.
2002: Στους αγώνες World League ο Δήμος Λαρισαίων βράβευσε Λαρισαίους αθλητές και αθλήτριες που φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας:
- Σπύρος Πρωτοψάλτης (ΕΑΛ, δεκαετία '70).
- Ελευθερία Χατζηνίκου (ΕΑΛ), Γιούλα Δίρβα (ΕΑΛ).
- Μαρία Γκαραγκούνη (ΖΑΟΝ) και Νίκη Γκαραγκούνη (ΠΑΟ) που προέρχονται από την οικογένεια της ΕΑΛ.
- Επίσης βραβεύτηκαν οι διεθνείς διαιτητές Βασίλης Αντωνούλης (πρώην παίκτης της ΕΑΛ - δεκαετία '70) και Μιχάλης Θεμελής (πρώην αθλητής Πόλο - δεκαετία '80).
************************
Ιστορικά και τιμώντας τους αθλητές/τριες τους «σκαπανείς» του αθλήματος στη Λάρισα – σε άνδρες και γυναίκες – αναφέρουμε τα ονόματά τους. Ονόματα όλων εκείνων που αγωνίστηκαν αρχικά με τις ομάδες της ΕΑΛ αντίστοιχα το 1968 και 1986 αμέσως μετά την ίδρυσή τους.
Έβαλαν τις βάσεις ανάπτυξης του βόλεϊ στη Λάρισα ώστε και σήμερα εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια να συμμετέχουν στα αγωνιστικά τμήματα και τις Ακαδημίες των συλλόγων που καλλιεργούν το άθλημα στη Λάρισα. Έδωσαν δε και τα «φώτα» τους και σε άλλους συλλόγους της περιφέρειας να αναπτύξουν το βόλεϊ.
Άνδρες: Δ. Τσουγένης, Θ. Χαρισούλης, Θ. Κολοβός, Δ. Δαφνόπουλος, Κ. Κίττας, Θ. Μυλωνάς, Α. Μητρολιός, Ι. Αγαπίου, Ν. Αγαπίου, Α. Νικολάου, Α. Χονδροδήμος, Γ. Λυτροκάπης, Ν. Μπαλοδήμος, Σ. Γρηγορίου, Α. Ασημακόπουλος, Ι. Σιμογιάννης, Β. Αντωνούλης, Α. Σταμούλης, Α. Τσίπας, Κ. Κωσταρίγκας.
Πρώτος προπονητής της ΕΑΛ ο Αρ. Συράκης.
Την ίδια περίοδο (1968-69) ομάδες βόλεϊ είχαν αναπτυχθεί από τον ΓΣΛ και τη Λαρισαϊκή με αθλητές τους:
ΓΣΛ: Δράκος, Ν. Αραπατσάνης, Ε. Μπότσαρης, Νικολόπουλος, Ντινόπουλος, Παλιτσόγλου, Παπακωστούλης, Αντωνίου.
Λαρισαϊκή: Φιλιππίδης, Αλεξάνδρου, Μπότσαρης, Δράκος, Ζησούλης, Νικολόπουλος, Ντινόπουλος.
Γυναίκες (ΕΑΛ): Σ. Φαρμάκη, Κ. Μπίκουλη, Α. Χαλάτση, Σ. Πασσιά, Σ. Μπαλαμώτη, Σ. Δαλαμάγκα, Ε. Κυλινδρή, Μ. Καράτζου, Ι. Σταβάρα, Α. Νάκα, Β. Χλωρού, Φ. Καρανικολάου, Χ. Στογιάννη, Γ. Κρεμαστά, Ε. Παπαθανασίου, Ζ. Μπαλαμώτη, Κ. Φατούρα, Ε. Φωτιάδου, Μ. Φωτιάδου, Ζ. Κολέσκα.
Πρώτος προπονητής ο Νικ. Γκουλιάκος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass