Το «στοπ» στο πρωτάθλημα Βελγίου φέρνει ένταση με την UEFA

ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ SUPER LEAGUE

Δημοσίευση: 04 Απρ 2020 17:41

Η απόφαση της βελγικής Pro League, να διακόψει οριστικά το πρωτάθλημα και να ανακηρύξει πρωταθλήτρια την Μπριζ, μοιάζει να ανοίγει τον... ασκό του Αιόλου στη «χτυπημένη» από τον κορονοϊό ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Παρά την αντίδραση της UEFA, είναι κοινό μυστικό ότι αρκετές μεσαίου και μικρού βεληνεκούς λίγκες σκέφονται να ακολουθήσουν αντίστοιχη διαδικασία, παρά τις επιμέρους διαφορές που υφίστανται. Σε αυτή την περίπτωση, η... καυτή πατάτα περνάει στα χέρια των ομοσπονδιών, αφού αυτές είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν τις ομάδες που θα μετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην UEFA, με την τελευταία να δηλώνει (όχι κατηγορηματικά πάντως...) ότι δεν είναι βέβαιο πως θα δεχθεί τη συμμετοχή ομάδων από ημιτελή πρωταθλήματα.
Οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας (RBFA) και της ποδοσφαιρικής Λίγκας (Pro League) του Βελγίου είχαν τηλεδιάσκεψη με την UEFA για να συζητήσουν το θέμα της οριστικής διακοπής στο πρωτάθλημα της χώρας, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό των βελγικών ομάδων από τις διασυλλογικές διοργανώσεις της.
Η RBFA και η Pro League υποστήριξαν ότι «πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε πρωταθλήματος», χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις που είχαν ως «εποικοδομητικές». Άλλη μια τηλεδιάσκεψη με την UEFA θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα, ενώ η συνέλευση της Λίγκας, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τη διακοπή στα δύο κύρια πρωταθλήματα και να επικυρώσει τη στέψη της Μπριζ ως πρωταθλήτριας, έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, επανέλαβε ότι «οι Βέλγοι και άλλοι που θα μπορούσαν να σκεφτούν να τους μιμηθούν κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα την επόμενη περίοδο». Επίσης, ο Σλοβένος επικεφαλής του σώματος που διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επιβεβαίωσε την αντίθεση θέση του στην πρόταση που υπέβαλε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Pro League, για να διακόψει οριστικά τα εφετινά επαγγελματικά πρωταθλήματα στο Βέλγιο.
«Το ποδόσφαιρο δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο χωρίς το κοινό, όμως είναι πολύ καλύτερο να παίζουμε χωρίς θεατές, έτσι ώστε τουλάχιστον να επιστρέψει στην τηλεόραση κάτι, παρά τίποτα. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου», υπογράμμισε ο Τσέφεριν.
Κάτι που εκτός από τους Βέλγους, μπορεί να «ακουμπήσει» και την Ελλάδα, μετά την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από τις ομάδες της Super League στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης (02/04) για χρονική επέκταση της αναστολής του πρωταθλήματος έως την 24η Απριλίου και επανεξέταση έως τότε, του ενδεχόμενου οριστικής διακοπής της εφετινής σεζόν.

 

ΣΤΗ SUPER LEAGUE
Η οριστική διακοπή της Super League αποτελεί μία επιλογή, αλλά όχι την πρώτη... Ο μεγαλομέτοχος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, αναφέρθηκε στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο η πανδημία του κορονοϊού και, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας, υπέδειξε ως μοναδική λύση οικονομικής επιβίωσης των «μικρομεσαίων» συλλόγων την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
«Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, καθημερινά κάνουμε εκτίμηση της κατάστασης. Είμαστε σε επικοινωνία με την UEFA και τις άλλες λίγκες. Σαφώς και υπάρχει στο τραπέζι η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά αν συμβεί αυτό, θα συμβεί με τον σωστό τρόπο, με τη συνεργασία όλων των πλευρών και τη νομική θωράκιση των ομάδων και της Λίγκας», υπογράμμισε ο κ. Σπανός.
Όσο για την οδηγία της UEFA, που ζητεί να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων; «Πιστεύω ότι και η UEFA θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια. Στη δική μας αγορά είναι περιορισμένα τα έσοδα, αλλά εκεί διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολύ μεγαλύτερα τα νούμερα τα οικονομικά, οπότε είναι πολύ λογικό να αξιολογείται η κατάσταση και αν έχουμε εξομάλυνση της κατάστασης τον Μάιο, να εξεταστεί αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση των διοργανώσεων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass