Λιτή η τελετή παράδοσης της Φλόγας

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 21:40

Η πανδημία του κορονοϊού μετά τη λαμπαδηδρομία έπληξε και την τελετή παράδοσης της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Λιγοστοί οι παρευρισκόμενοι στο στάδιο για τη λιτή τελετή και χωρίς την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αλλά και της ηγεσίας της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο και της ΔΟΕ. Στην τελετή πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία εντός του Καλλιμάρμαρου με δύο Έλληνες δρομείς, τους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες Λευτέρη Πετρούνια και Κατερίνα Στεφανίδη, ενώ στη συνέχεια άναψε ο βωμός εντός του Σταδίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα Σπύρος Καπράλος, ενώ μέσω video έστειλε μήνυμα ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» και πρώην πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι. Στη συνέχεια, ο κ. Καπράλος παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου και την παρέδωσε στην εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Ναόκο Ιμότο, πρώην αθλήτρια της κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ατλάντα 1996» και υπεύθυνη εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα. Έτσι πλέον η Φλόγα άρχισε το ταξίδι της για τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων (24/7-9/8), όπου θα γίνει λαμπαδηδρομία επί ιαπωνικού εδάφους. Ο κ. Καπράλος μεταξύ άλλων ευχήθηκε καλή τύχη και καλή επιτυχία στους Ιάπωνες διοργανωτές, τονίζοντας τη συγκίνηση όλων κάθε φορά που πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης της Φλόγας «γιατί αποχαιρετούμε αυτό το σπουδαίο Ολυμπιακό σύμβολο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τη λαμπαδηδρομία στη χώρα μας και η τελετή παράδοσης δεν μπόρεσε να γίνει όπως από κοινού την είχαμε προγραμματίσει. Σε κανένα όμως σημείο δεν χάνει τη λάμψη της».

 

Η ανάρτηση της Στεφανίδη

Η Κατερίνα Στεφανίδη ανήρτησε δήλωση στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, αμέσως μετά την συμμετοχή της ως τελευταίας λαμπαδηδρόμου στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο «Τόκιο 2020», η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς κοινό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. «Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας για το Τόκιο 2020. Κανονικά πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών Αξιών. Λόγω των σημερινών συνθηκών σε όλο τον κόσμο η πρωινή τελετή ήταν πολύ διαφορετική. Ας αποτελέσει η σημερινή μέρα μια αχτίδα ελπίδας και αλληλεγγύης στον κόσμο μέσω του Ολυμπισμού».

 

Ναόκο Ιμότο, η «Ελληνίδα» που παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα

Μέσα σε όλους τους περιορισμούς, οι Ιάπωνες έπρεπε να βρουν ένα πρόσωπο που να συνδέει την πατρίδα τους με τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα, δίνοντας το απαραίτητο ιαπωνικό στοιχείο στην Τελετή Παράδοσης. Και δεδομένου ότι ο κορονοϊός έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις προσώπων, η αποστολή αυτή έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι που εντοπίσθηκε η Ναόκο Ιμότο, η 43χρονη πρώην κολυμβήτρια, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) στα 4Χ200 μέτρα ελεύθερο. Λίγες ώρες πριν από την Τελετή παράδοσης, οι Ιάπωνες επικοινώνησαν με τη συμπατριώτισσά τους, η οποία ζει μόνιμα στην Αθήνα και της ζήτησαν να αναλάβει αυτήν την αποστολή. «Η παρουσία ενός Ιάπωνα ήταν απαραίτητη για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση την εύρεση ενός Ιάπωνα αθλητή που ζει στην Ελλάδα και επομένως δεν υπόκειται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ευτυχώς για τους Ιάπωνες, η Ναόκο ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα για την UNICEF. Αφού ήλεγξε το πρόγραμμά της, η 43χρονη Ναόκο αποδέχθηκε την τιμή, αν και δεν είχε συμμετάσχει σε κανένα από τα αρχικά σχέδια για την τελετή παράδοσης. Ωστόσο, η πρώην κολυμβήτρια δεν θα συνοδεύσει την Ολυμπιακή Φλόγα στην πατρίδα της, εξαιτίας του κορονοϊού.

 

Κόικε: Νωρίς για απόφαση σχετικά με τους Αγώνες, δεν σκεφτόμαστε ακύρωση ή αποκλεισμό θεατών

H κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε δήλωσε χθες ότι η μάχη κατά του κορονοϊού είναι ουσιαστικής σημασίας, για τη διοργάνωση ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας απόφασης σχετικά με το εάν οι αγώνες πρέπει να γίνουν όπως έχει προγραμματιστεί. Το εύρος και η έκταση της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ανάγκασαν την ακύρωση πολλών αθλητικών διοργανώσεων, δημιουργώντας ανησυχίες για το κατά πόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου όπως είχε προγραμματιστεί. Η Κόικε είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή να διεξαχθούν χωρίς θεατές, δύο επιλογές που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την κεντρική κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση.

 

Κόε: Η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού ενδέχεται να μην είναι δυνατή

Η εξασφάλιση ίσων όρων για τους αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών προετοιμασιών τους μπορεί να μην είναι δυνατή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά είναι μια πρόκληση που η παγκόσμια αθλητική κοινότητα θα προσπαθήσει να ξεπεράσει, δήλωσε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε. Η Ευρώπη έχει γίνει το νέο επίκεντρο του κορονοϊού και οι περιορισμοί στη μετακίνηση σε πολλές χώρες έχουν ακυρώσει τα σχέδια προπόνησης των αθλητών για τους Αγώνες του Τόκιο. «Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα φαίνεται να απομακρύνεται από αυτό, αλλά αν ζεις στην Ευρώπη, είσαι Ιταλός δρομέας και είσαι περιορισμένος στο σπίτι σου, αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση», ανέφερε ο Κόε σε συνέντευξη στην εφημερίδα The Times. «Ο αθλητισμός μας ήταν πάντοτε σχετικός με την αμεροληψία και τον ισότιμο ανταγωνισμό, ώστε να μην νιώθουμε ντροπή να το θέσουμε ως φιλοδοξία μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ίσως να μην είναι δυνατό αυτό σε κάθε περίπτωση, αλλά θέλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συμβεί. Μερικοί δεν είναι σε θέση να προπονούνται σωστά, μερικοί δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες προπονήσεις ή εσωτερικές εγκαταστάσεις και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να βρουν αυτές τις εγκαταστάσεις». Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 212.000 ανθρώπους παγκοσμίως και προκάλεσε μέχρι στιγμής 8.700 θανάτους, προκαλώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των Αγώνων. Ο Κόε, κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία του Λονδίνου το 2012 ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, δήλωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αγώνες του Τόκιο είναι μεγαλύτερο από το μαζικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. «Έζησα τη Μόσχα και αυτή ήταν μια κρίση... Αυτή πιθανότατα χρειάζεται περισσότερο χρόνο σκέψης και περισσότερες προσπάθειες για τις ομοσπονδίες από ό, τι μπορώ να θυμηθώ», πρόσθεσε ο Κόε. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον αθλητισμό και τους αθλητές μας μέσα από μια δύσκολη στιγμή και για να φτάσουμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass