Οταν οι μύθοι ζωντανεύουν…

ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2019 22:00

Μεθαύριο Σάββατο 31 Αυγούστου διοργανώνεται ο 3ος ποδηλατικός δρόμος της Δάφνης, μια ποδηλατική εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνδέει την ιστορία, τη μυθολογία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Με την εκδήλωση αυτή ζωντανεύει ο μύθος του Απόλλωνα και της Δάφνης. Συγκεκριμένα, της ανεκπλήρωτης πρώτης αγάπης του Θεού Απόλλωνα με την πανέμορφη νύμφη Δάφνη, καθώς ήταν η εκδίκηση του νεαρού Θεού Έρωτα στον Απόλλωνα. Ο Έρωτας είχε εκνευριστεί με τον Απόλλωνα που τον ειρωνεύτηκε ότι δεν μπορεί να πετάξει μακριά τα βέλη του. Για να τον τιμωρήσει ο Θεός του Έρωτα έστειλε δύο βέλη. Ένα χρυσό βέλος της αγάπης με μύτη διαμαντένια και ένα άλλο σιδερένιο με μύτη μολυβένια που διώχνει την αγάπη από την καρδιά! Με το χρυσό πέτυχε στην καρδιά τον Απόλλωνα και με το σιδερένιο σημάδεψε τη Δάφνη.

Ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε παράφορα τη Δάφνη η νεαρή όμως με τίποτα δεν υπέκυπτε στη γοητεία του και προσπαθούσε να τον αποφύγει. Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της τη μεταμόρφωσε σε φυτό, τη δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει.

 Τα χέρια της έγιναν κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα μυρωδάτα. Πικραμένος τότε ο Απόλλων έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει τη θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η φουντωτή δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του Θεού Απόλλωνα, έγινε συνώνυμο της ειρήνης και το χρησιμοποιούσαν για να στεφανώνουν τους νικητές των αθλητικών αγώνων.

Με τη δάφνη στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο Θεός Απόλλωνας. Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμήν του Θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γινόταν προς τιμήν και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

Η «Cycling Hellas» και ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος «Πηνειός» με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Τεμπών, τον Δήμο Δελφών και με την υποστήριξη του Σωματείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Δρυάς», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του ΕΚΑΒ Κεντρικής Ελλάδας, του Δήμου Λαρισαίων, του Δήμου Φαρσάλων, του Δήμου Δομοκού, του Δήμου Λαμιέων και του Δήμου Γραβιάς αναβιώνουν τη διαδρομή των 230 χιλιομέτρων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Για τον αγώνα αυτό δόθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου συνέντευξη Τύπου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να δηλώνει: «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνδιοργανώνουμε ένα ξεχωριστό αγώνα, τον αγώνα της Δάφνης. Είναι ένας αγώνας που συνδέει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενώνοντας την Κοιλάδα των Τεμπών με το Μαντείο των Δελφών. Είναι ένας αγώνας με μεγάλη προστιθέμενη αξία στον οποίο συμμετέχουν ξεχωριστοί αθλητές. Ευχαριστούμε τους αθλητές, τους διοργανωτές, τους συλλόγους και τους εθελοντές. Καλή διαδρομή και καλό τερματισμό» ενώ για τον μύθο που συνοδεύει τον αγώνα μίλησε η Δέσποινα Τσεσμετζίδου- Δαλαβίκα, υπεύθυνη της «Cycling Hellas»: «Είμαστε έτοιμοι για 3η συνεχόμενη χρονιά να εκκινήσουμε τον αγώνα της Δάφνης από την Κοιλάδα των Τεμπών με τερματισμό το Μαντείο των Δελφών. Το «Tour of Daphne» είναι μια μυθική διαδρομή. Οι ποδηλάτες ξεκινούν από την Κοιλάδα των Τεμπών αναβιώνοντας τη μυθική διαδρομή που ακολουθούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές προς τιμήν του Απόλλωνα και τον μύθο του Απόλλωνα με τη Δάφνη. Ευχαριστούμε του συμμετέχοντες και τους διοργανωτές» αλλά και η Κατερίνα Κόσσυβα από το Σωματείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Δρυάς» που τόνισε: «Ο Σύλλογός μας εδρεύει στην Κοιλάδα των Τεμπών και ένιωσε την ανάγκη να συμμετάσχει στον συγκεκριμένο αγώνα. Είναι ένας αγώνας που αναβιώνει τη μυθική πομπή που ξεκινούσε από τα Τέμπη και έφτανε στους Δελφούς. Ελπίζουμε κάθε χρόνο ο ποδηλατικός αγώνας να διευρύνεται με περισσότερες συμμετοχές. Η Κοιλάδα των Τεμπών αξίζει πραγματικά αυτή την προβολή».

Τέλος, ο πρόεδρος του Π.Α.Σ. «Πηνειός» Παναγιώτης Μπουρίκας ευχαρίστησε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διοργάνωση του αγώνα και όλοι οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν κάθε χρόνο να είναι και καλύτερος.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής, ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ποδηλασίας Κεντρικής Ελλάδας Κων/νος Δαλαβίκας και η ιατρός του αγώνα και του ΕΚΑΒ Βασιλική Αυγέρη.

Η αφετηρία του αγώνα θα είναι η Κοιλάδα των Τεμπών και συγκεκριμένα η Πηγή της Δάφνης με ώρα εκκίνησης στις 7.30 π.μ. Ο τερματισμός θα είναι στους Δελφούς.

Η διαδρομή που είναι 230 χιλιόμετρα γίνεται ως ακολούθως: Αγία Παρασκευή Τεμπών, Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκός, Λαμία, Γραβιά, Άμφισσα, Μαντείο Δελφών και η διάρκειά της είναι περίπου 9-14 ώρες.

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass