Σούπερ μπλε στο Μπακού

Η ΤΣΕΛΣΙ ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ 4-1 ΚΑΙ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ EUROPA LEAGUE

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2019 20:45

Έξι χρόνια (2013) μετά το 2-1 επί της Μπενφίκα στο Άμστερνταμ, η Τσέλσι κατέκτησε και πάλι το Europa League.

Στον αγγλικό «εμφύλιο» με την Άρσεναλ, η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι επιβλήθηκε με 4-1 των «κανονιέρηδων» στον τελικό που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού και πανηγύρισε το πέμπτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, τρίτο την τελευταία 7ετία, καθώς το 2012 είχε πάρει και το Champions League μέσα στο Μόναχο εις βάρος της Μπάγερν.
Στον τρίτο τελικό του Europa League με ομάδες από την ίδια χώρα, (Πόρτο-Μπράγκα 1-0 το 2011 και Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-0 το 2012), η Τσέλσι ήταν η θριαμβεύτρια, απέναντι στην ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (βασικός σε όλο το 90λεπτο), η οποία «κατέρρευσε» στο πρώτο 20λεπτο του δεύτερου μέρους. Μαουρίτσιο Σάρι και Εντέν Αζάρ ήταν τα πρόσωπα της βραδιάς για τους «μπλε», καθώς ο μεν προπονητής της Τσέλσι κάθισε εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου για τελευταία φορά στον πάγκο της ομάδας του Λονδίνου και πανηγύρισε το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του, ενώ ο Βέλγος διεθνής επιθετικός θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί από τη διοίκηση των «μερένγκες».
Ο Ουνάι Έμερι απέτυχε να φτάσει στον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο (είχε πάρει τρεις συνεχόμενες χρονιές με τη Σεβίλη το Europa League), ενώ η Άρσεναλ δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει το δεύτερο τρόπαιο μετά από 25 χρόνια, όταν είχε κατακτήσει το κύπελλο κυπελλούχων. Υπέστη μάλιστα την 5η της ήττα σε έξι ευρωπαϊκούς τελικούς στην Ιστορία της.
Άσχημη βραδιά και για τον Πετρ Τσεχ, ο οποίος λέει «αντίο» στα γήπεδα με μία βαριά ήττα... στην πλάτη του και μία χαμένη ευκαιρία να κλείσει μία τόσο σπουδαία καριέρα με έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο!
Ο τελικός δεν είχε καλό ρυθμό στα πρώτα 25 λεπτά, δείγμα του ότι στο διάστημα αυτό υπήρχε μόλις μία τελική προσπάθεια για την Άρσεναλ με το άστοχο σουτ του Ομπαμεγιάνγκ στο 8’.
Η Τσέλσι προσπάθησε να παίξει με την μπάλα κάτω, αλλά ήταν «ευάλωτη» στις αντεπιθέσεις που δημιουργούσαν οι «κανονιέρηδες», που εκτός από τη φάση με τον Γκαμπονέζο επιθετικό, είχαν μία ακόμη καλύτερη στιγμή στο ματς λίγο πριν το 30ό λεπτό, με το φοβερό σουτ του Τσάκα έξω από την περιοχή να «γλείφει» το δοκάρι του Κέπα.
Από το ημίωρο και μετά, όμως, οι «μπλε» ανέβασαν την απόδοσή τους και παρότι ο Αζάρ δεν ήταν στην καλύτερή του βραδιά, «άγγιξαν» δύο φορές το γκολ με τα σουτ των Έμερσον στο 34’ και Ζιρού στο 40’, που απομάκρυνε σωτήρια ο Τσεχ. Ιδιαίτερα στο τετ-α-τετ με τον Γάλλο στράικερ, η απόκρουση του Τσέχου γκολκίπερ ήταν φανταστική.
Η πρώτη καλή φάση του τελικού ανήκε στην Άρσεναλ. Από τη σέντρα του Νάιλς στο 9’, ο Ομπαμεγιάνγκ βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστος στην περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν απελπιστικά άστοχο.
Στο δεύτερο μέρος έγινε... άλλο ματς, με την Τσέλσι να κυριαρχεί και την Άρσεναλ να «καταρρέει» μέσα σε 20 λεπτά. Τόσο χρειάστηκαν οι παίκτες του Σάρι για να προηγηθούν με 3-0, χάρις στα τέρματα των Ζιρού (49’), Πέδρο (60’) και Αζάρ με πέναλτι στο 65’. Η προσωρινή μείωση του σκορ από τους «κανονιέρηδες» στο 69’ με τον Ιβόμπι αποδείχθηκε χωρίς ουσία, καθώς τρία λεπτά μετά ο Αζάρ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ «σφράγισε» τη νίκη της Τσέλσι.
ΤΣΕΛΣΙ (Μαουρίτσιο Σάρι): Κέπα Αριθαμπαλάγκα, Ζορτζίνιο, Καντέ, Αζάρ (89’ Ζαπακόστα), Πέδρο (71’ Γουίλιαν), Κόβατσιτς (76’ Μπάρκλεϊ), Ζιρού, Κρίστενσεν, Αθπιλικουέτα, Νταβίντ Λουίζ, Έμερσον Παλμιέρι
ΑΡΣΕΝΑΛ (Ουνάι Έμερι): Τσεχ, Παπασταθόπουλος, Κοσιενλί, Λακαζέτ, Οζίλ (77’ Γουίλοκο), Τορέιρα (66’ Ιβόμπι), Ομπαμεγιάνγκ, Νάιλς, Μονρεάλ (66’ Γκουεντουζί), Κολάσινατς, Τσάκα

 

 

Mπακού, μία επιλογή πολιτικής και διπλωματίας

Η επιλογή του Μπακού για να φιλοξενήσει χθες τον τελικό του UEL (Τσέλσι-Άρσεναλ), που η UEFA έλαβε στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και πολλαπλών αντιπαραθέσεων, μέχρι και σήμερα.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ακόμα και τώρα γιατί η UEFA έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Πολιτική και διπλωματία, απαντούν ορισμένοι, προσπαθώντας να εξηγήσουν την απόφαση ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, που φαίνεται να κινείται ανάμεσα σε επιλογές γεωπολιτικής και ποδοσφαίρου.
Η επιλογή της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν από την UEFA, σύμφωνα με ανάλυση της ιταλικής ιστοσελίδας οικονομίας του ποδοσφαίρου «calcioefinanza», αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν.
«Όπως αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Μαρτίου 2019, κατά τον τελευταίο χρόνο, η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έχει εντατικοποιηθεί μέσα από πολυάριθμες εξελίξεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις εξελίσσονται θετικά, ενώ η αθλητική στρατηγική του κράτους, προώθησε στη διοργάνωση διαφόρων διοργανώσεων διεθνούς σημασίας τα τελευταία χρόνια, όπως: FIFA U17 Γυναικών, F1 GP, Uefa U17, UEFA Euro 2020.
Έστω κι αν σίγουρα ανάμεσα στα κορυφαία σημεία τριβής ήταν η απόφαση του Μχιταριάν από την Αρμενία να μην ταξιδέψει, λόγω των εντάσεων που υπάρχουν μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της χώρας του, δημιουργεί πολιτικές σκιές.
«Η κυβέρνηση επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση του αθλητισμού, πιστεύοντας ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τη διεθνοποίηση της χώρας και έναν φορέα μέσω του οποίου θα αλλάξει ο τρόπος ζωής του πληθυσμού», σημειώνει η ανάλυση, προσθέτοντας ότι το μεγάλο όνειρο του Αζερμπαϊτζάν είναι να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αυτά σε μία χώρα που αγαπάει το σκάκι και την πάλη, αγαπημένο χόμπι των Αζερών, το ποδόσφαιρο κυρίως αλλά και η γυμναστική, το κολύμπι και το βόλεϊ βρήκαν χώρο να εξαπλωθούν.
Το Μπακού που φιλοξενεί απόψε τον τελικό, είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Αζερμπαϊτζάν χάρη στην παρουσία περισσότερων από δύο εκατομμύρια κατοίκους και ορίζεται ως η «χαμηλότερη» πρωτεύουσα στον κόσμο, μίας και βρίσκεται μόλις 28 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο «Badkube», δηλαδή «Πόλη όπου φυσάει ο άνεμος» και γι αυτό άλλωστε ονομάζεται «Πόλη των ανέμων». Η πόλη, που στις αρχές του 20ου αιώνα, έγινε ένα από τα πιο προηγμένα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο χάρη στο πετρέλαιο.
Διαθέτει μια οχυρωμένη περιοχή, όπου η UNESCO έχει ανακηρύξει σε «μνημείο παγκόσμια κληρονομιά», το Maiden Tower και το Flame Towers, ένα οικιστικό συγκρότημα τριών ουρανοξυστών διαφορετικού ύψους, με το υψηλότερο στα περίπου 200 μέτρα.
Το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού, που θα φιλοξενήσει τον τελικό, ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2015 και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 6 Μαρτίου του ίδιου έτους. Καταλαμβάνει έκταση 204.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει συνολική χωρητικότητα 69.870 θεατών, ενώ περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν για την κατασκευή του.
Δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που απαιτούνται από τη FIFA, την UEFA και την IAAF, ενώ τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και καινοτομίας που επιτεύχθηκαν, του επέτρεψαν να κατακτήσει το «ENR» (Engineering News-Record’s), αναγνώριση που ανταμείβει τα καλύτερα έργα παγκοσμίως.
Το διεθνές αεροδρόμιο Heydar Aliyev βρίσκεται 20χλμ. βορειοανατολικά του Μπακού, περίπου 45 λεπτά από το κέντρο της πόλης, ενώ η πρωτεύουσα διαθέτει δύο γραμμές μετρό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass