Η επιστροφή του Τζιανφράνκο Ματεόλι...

*ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ 1985 ΩΣ ΤΟ «ΔΕΚΑΡΙ» ΤΗΣ ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΩΣ ΣΚΑΟΥΤΕΡ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 1-1 *ΤΙ ΕΙΠΕ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΖΙΑΝΛΟΥΚΑ ΦΕΣΤΑ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2019 22:00

18 Σεπτεμβρίου 1985, γήπεδο Αλκαζάρ, η ΑΕΛ υποδέχεται την ιταλική Σαμπντόρια στο πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης. Η λαρισινή ομάδα προηγείται με 1-0 χάρη σε τέρμα που πέτυχε στο 39' ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας.

Αλλά στο 82' ο Τζιανφράνκο Ματεόλι, ο ηγέτης της ομάδας της Σαμπντόρια δίνει μια μαγική πάσα στον Μαντσίνι που πλασάρει τον Πλίτση και κάνει το 1-1. Στον επαναληπτικό της Γένοβα πάλι ο Μαντσίνι με τέρμα στο 41' οδήγησε τη Σαμπντόρια σε νίκη και βέβαια στην πρόκριση στη επόμενη φάση.

Η μπαλιά του Ματεόλι ήταν ουσιαστικά αυτή που έδωσε την πρόκριση στη Σαμπντόρια. Τότε ο Ιταλός παίκτης ήταν 26 χρονών, τώρα στα 60 επέστεψε στη Λάρισα στον τόπο που του θυμίζει μια εξαιρετική ποδοσφαιρική του μέρα, αλλά όχι σαν παίκτης(τα χρόνια πέρασαν) αλλά σαν σκάουτερ της Ίντερ(θέση που έχει από 4 Ιουλίου του 2016) ερχόμενος μάλιστα κατευθείαν από την Πορτογαλία όπου είδε το παιχνίδι Μπενφίκα –Άιντραχτ Φραγκφούρτης για το Europa League. Και ο λόγος ήταν να δει με την τωρινή ιδιότητά του την προχθεσινή αναμέτρηση μεταξύ της ΑΕΛ και του ΠΑΟΚ(1-1).

Είχε έναν επιπλέον λόγο να δει και το ποδοσφαιρικό του «παιδί» στην Κάλιαρι όταν ήταν τεχνικός διευθυντής(για δέκα χρόνια) τον Τζιανλούκα Φέστα που προπονεί την ΑΕΛ, αλλά στο γήπεδο προχθές μπήκε ως διαπιστευμένος σκάουτερ αφού η Ίντερ τον έστειλε να παρακολουθήσει ορισμένους παίκτες.

Βρήκαμε τον Ματεόλι να γευματίζει με τον Φέστα και αρχίσαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση από τη .. Σαμπντόρια. Το πρώτο που έκανε ήταν να βγάλει το κινητό και να μας δείξει το βίντεο με τις φάσεις του αγώνα και ιδιαίτερα στάθηκε στην πάσα που έκανε λέγοντας... «Νομίζω ήταν εκπληκτική, έβαλε και αυτή το ...λιθαράκι της για να πάω στην Ίντερ για τέσσερα χρόνια μετά και να κατακτήσω έναν ιστορικό τίτλο με την Ιταλική ομάδα. Αυτόν με τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη χρονιά αφού πετύχαμε 26 νίκες, έξι ισοπαλίες και χάσαμε μόλις δύο φορές σε ένα πολύ δύσκολο ιταλικό πρωτάθλημα το 1988-89(με προπονητή τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που τότε ήταν το κορυφαίο όνομα του κόσμου για μένα».

*Τι θυμάσαι από τις αναμετρήσεις ΑΕΛ-Σαμπντόρια;

«Τους φιλάθλους της ΑΕΛ . Θυμάμαι όταν βγήκαμε στο γήπεδο(σ.σ. Αλκαζάρ) να αγωνισθούμε τρελαθήκαμε με τον κόμσο. Δεν το περιμέναμε. Σε αγωνιστικό επίπεδο οι ομάδες δεν είχαν μεγάλη διαφορά γιατί η Λάρισα ήταν καλή ομάδα. Θυμάμαι ένα ψηλό γεροδεμένο παιδί στην άμυνα που πέτυχε και το γκολ(σ.σ. τον Γιώργο Μηστιμπόνα) . Ήταν πολύ καλός. Εμείς προκριθήκαμε τελικά κερδίζοντας στο παιχνίδι στη Γένοβα που ήμασταν λίγο καλύτεροι».

*Περίμενες να επιστρέψεις εδώ ξανά;

«Όχι, με χαρά ήρθα όταν μου το είπε η Ίντερ γιατί ήξερα ότι είναι ο φίλος μου ο Φέστα. Ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο όταν παίζαμε μαζί την περίοδο 1990-93». Τότε πετάχτηκε ο Φέστα και τον αποκάλεσε μέντορά του.

Και συνέχισε ο Ματεόλι... «Ήρθα να δω τον πρώτο μου αγώνα στην Ελλάδα και είδα ότι ο Φέστα κάνει πολύ καλή δουλειά τον οποίο ξέρω από την Κάλιαρι. Ήμουν τεχνικός διευθυντής και ήταν προπονητής. Ήξερα ότι θα έβλεπα την πρωταθλήτρια ομάδα με μια ομάδα που κινδυνεύει αλλά θεωρώ ότι ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα».

Ο Φέστα τότε πρόσθεσε... «Για μένα το σημαντικό ήταν η αντίδραση των παικτών όταν δέχθηκαν το γκολ. Δεν τα παράτησαν αλλά πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουν. Πόσες ελληνικές ομάδες θα το έκαναν αυτό κόντρα στη θεωρητικά καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος;»

*Σαν πόλη η Λάρισα σας άρεσε...

«Δεν είχα την ευκαιρία να τη δω, το ψάρι που τρώω εδώ είναι θαυμάσιο και καλά ψημένο... Ελπίζω να ξαναέρθω(σ.σ. χαμόγελα). Αν βέβαια μου το επιτρέψουν οι επαγγελματικές μου ασχολίες καθώς αυτή τη στιγμή εκτός από σκάουτινγκ της Ίντερ έχω και την ακαδημία στη Σαρδηνία του ιδίου συλλόγου για παδιά από 8 έως 16 ετών που πηγαίνει περίφημα γιατί όλη η Ιταλία ασχολείται με το ποδόσφαιρο».

Ο Ματεόλι μιλώντας για το Ιταλικό πρωτάθλημα είπε ότι έχει ανέβει σημαντικά(η Ίντερ είναι τρίτη), αυξάνονται τα ποσά που δαπανώνται και δίκαια παίρνει τον τίτλο η Γουβέντους με τον Ρονάλντο».

Ο Φέστα μιλώντας πρόσθεσε ότι για να καταλάβει κάποιος το επίπεδο του ιταλικού πρωταθλήματος αρκεί και μόνο να γνωρίζει ότι η Κάλιαρι που είναι στη 12η θέση έχει μπάτζετ 40 εκατομμύρια ευρώ φέτος».

Ο Ματεόλι μας μίλησε και γι’ αυτό που είδε στο Ael Fc Arena.... “Δεν μπορώ να κρίνω το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος από έναν αγώνα. Θα χρειαστεί να παρακολουθήσω μερικούς ακόμα . Πάντως πολύ δύσκολα κάποιος παίκτης να παίξει στην Ίντερ από αυτούς που είδα. Αλλά καλύτερα συμπεράσματα θα βγάλω αν δω κάποια ακόμα παιχνίδια».

Πάντως μάς έκανε εντύπωση που είχε δει ο Ματεόλι παίκτες της ΑΕΛ κι μας μίλησε για τον Ντέλετιτς...

 

«ΕΙΠΑ ΤΟ ΝΑΙ

ΓΙΑ ΓΙΑΚΙΜΟΦΣΚΙ»

Τη δημοσιογραφική συζήτηση την κλείσαμε με τον Νίκολα Γιακιμόφσκι και το τέρμα που πέτυχε στον προχθεσινό αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ(1-1). Μας είπε «Όταν με ρώτησε ο Φέστα για τον Γιακιμόφσκι είπα το ναι χωρίς αμφιβολία γιατί τον γνώριζα από την Κόμο ως τεχνικός διευθυντής(προπονητής ήταν ο Φέστα) και εγώ ήξερα ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει. Χάρηκα περισσότερο το γκολ που πέτυχε γιατί δικαιώθηκα σε αυτά που είπα. Με το γκολ που πέτυχε απονεμήθηκε και δικαιοσύνη στον αγώνα».

Ο πρωταθλητής Ιταλίας

Ο Ματεόλι έχει μια πλούσια καριέρα σαν παίκτης, προπονητής, διευθυντής ομάδων αλλά και σκάουτερ όπως είναι αυτή την περίοδο. Κορυφαία του ποδοσφαιρική στιγμή του η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Ίντερ την περίοδο 1988-89(ακολούθησε και το σούπερ κύπελλο της Ιταλίας το 1989) . Κρατούσε για πέντε χρόνια το ρεκόρ για το ταχύτερο γκολ της Serie A όταν στις 27 Νοεμβρίου 1988 σημείωσε γκολ εναντίον του Τσεζένα σε 9 δευτερόλεπτα και 9 δέκατα από την έναρξη του αγώνα.

 

Η καριέρα του σαν παίκτης

1982-1985, Κόμο, 96 συμμετοχές (7 γκολ)

1985-1986, Σαμπντόρια, 22 (1)

1986-1990, Ίντερ, 116 (5)

1990-1994, Κάλιαρι, 130 (5)

1994-1995, Περούτζια, 31 (3)

Εθνικές ομάδες

1984-1986, Ιταλία U-21, 14 (0)

1986-1987, Ιταλία ανδρών, 6 (0)

Η καριέρα του σαν προπονητής

2001, Κάλιαρι

2005-2015, Κάλιαρι

2015-2016, Κόμο

ΤΖΙΑΝΛΟΥΚΑ ΦΕΣΤΑ

Τα μυστικά της επιτυχίας

Όταν έχεις δίπλα σου τον Τζιανλούκα Φέστα που προέρχεται από την επιτυχία της ισοπαλίας της ΑΕΛ με τον βέβαιο πρωταθλητή ΠΑΟΚ δεν μπορεί παρά να μη συζητήσεις και γι’ αυτό. Όταν τον ρωτήσαμε για το μυστικό της επιτυχίας είπε: «Δύο είναι τα μυστικά. Το πρώτο ότι δεν τα παρατάμε .Είδατε όταν δεχθήκαμε το γκολ, οι παίκτες πίεσαν και όλοι άλλαξαν γρήγορα την μπάλα όπως στη φάση του γκολ και παίζαμε με χαμηλά την μπάλα. Επίσης το δεύτερο μυστικό είναι ότι είμαστε μια οικογένεια . Ο Καρανίκας είχε να παίξει πέντε-έξι αγώνες και ο Ζίζιτς επίσης δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Όταν μπήκαν τα έδωσαν όλα και δεν έδειξαν δυσαρεστημένοι. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει καλό κλίμα και δεν είναι μόνο οι παίκτες της αρχικής ενδεκάδας ευχαριστημένοι αλλά όλοι οι ποδοσφαιριστές. Και αυτοί που δεν παίζουνε είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα για τη νίκη». Ο ίδιος που έχει για δυο ακόμα χρόνια συμβόλαιο δεν σκέφτεται τίποτα άλλο παρά το πώς θα παραμείνει στην κατηγορία. Για τα υπόλοιπα μας είπε ...«υπάρχει αρκετός χρόνος να τα συζητήσουμε».

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass