Συζητάμε την απλή αναλογική σε ενώσεις και ομοσπονδίες

* Αποκάλυψη του γ.γ. Αθλητισμού Τζούλιους Συναδινού στην «ΕτΔ» * Τι θα γίνει με εργόσημο, κάρτα υγείας και VAR * Ετοιμάζεται η μελέτη για τον Κλειστό στίβο του Αλκαζάρ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2018 22:22

«Εκκρεμεί η διαμόρφωση όλων των διατάξεων του κανονιστικού πλαισίου του αθλητισμού που αφορά στον εκδημοκρατισμό του, δηλαδή την απλή αναλογική και τον τρόπο λειτουργίας των ενώσεων και ομοσπονδιών» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «ΕτΔ» ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Τζούλιους Συναδινός στο περιθώριο του 5ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία όταν ρωτήθηκε για το τι περιλαμβάνει ο νέος αθλητικός νόμος, ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει πρόθεση ο έλεγχος των αθλητικών ομοσπονδιών να περάσει κατά κάποιον τρόπο στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και να μην γίνονται μόνο από τη ΓΓΑ».

Επίσης μίλησε για το εργόσημο που ψηφίσθηκε ακόμα και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την κάρτα υγείας, το VAR αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Κλειστό στίβου που θα γίνει στο Αλκαζάρ.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζούλιος Συναδινός αναφέρεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο υπενθυμίζοντας ότι έχει συνδυάσει τη Λάρισα με το αθλητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αφού από τη Θεσσαλική πρωτεύουσα ανακοίνωσε προεκλογικά το αθλητικό πρόγραμμα συνδέοντάς το και με την «Ε» που το είχε προδημοσιεύσει.

Το πρώτο που συζητήσαμε με τον γ.γ. Αθλητισμού είναι η κάρτα υγείας του αθλητή που εφαρμόζεται πλέον απο 1η Ιανουαρίου του 2019 μετά την ολιγόμηνη παράταση που πήρε και μας είπε:

«Η κάρτα υγείας είναι ψηφισμένη από το ελληνικό Κοινοβούλιο και υπάρχουν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις όπου η υλοποίησή της προβλέπει ότι όλοι οι αθλητές, προκειμένου να μπορούν να αγωνίζονται και να προπονούνται, πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν υποχρεωτική καρδιολογική εξέταση.

Εκδίδεται η κάρτα υγείας του αθλητή η οποία αποτελεί ένα προσωπικό έγγραφο του αθλητή, θα βρίσκεται στην κατοχή του και αποσυνδέεται πλήρως από το δελτίο αθλητικής ιδιότητας.

Η κάρτα υγείας ανανεώνεται κάθε χρόνο, η διοικητική της έκδοση είναι χωρίς αντίτιμο και δεν οφείλουν οι αθλητές, οι γονείς και τα σωματεία να καταβάλλουν κανένα αντίτιμο αν τους ζητείται. Έχει δοθεί παράταση για να διευκολυνθούν κάποιες μεγάλες ομοσπονδίες που έχουν πολλές χιλιάδες αθλητών μέχρι τέλος τους έτους έτσι ώστε να εφαρμόσουν τις αλλαγές που προβλέπονται.

 

*Το εργόσημο στον αθλητισμό μπορεί να ψηφίστηκε αλλά αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται. Ποια η στάση της Πολιτείας για τη μη εφαρμογή του, τουλάχιστον στα ερασιτεχνικά σωματεία, αφού, ας μην κρυβόμαστε, οι παράγοντες «καρδιοχτυπούν» σε πιθανούς ελέγχους.

«Εδώ βεβαίως πρέπει να γίνει μια ρύθμιση που να διαχωρίζει τον ερασιτεχνικό από τον επαγγελματικό αθλητισμό και να ξεκαθαριστεί η εφαρμογή του με τις κατάλληλες ενέργειες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ποια είναι η επαγγελματική και ποια είναι ερασιτεχνική δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι άλλοι διαιτητές αθλημάτων κυρίως επαγγελματικών παίρνουν αρκετά μεγάλες αμοιβές αντίθετα με τα ατομικά αθλήματα όπου κριτές χρονομέτρες ή γραμματείες αγώνων και όσοι υπηρετούν πολλές φορές εθελοντικά την τέλεση των αγώνων έχουν ένα πολύ μικρό αντίτιμο ως οδοιπορικό για την προσφορά τους αυτή.

«Είναι μια ρύθμιση που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα».

*Το VAR θα εφαρμοστεί φέτος;

«Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, υπήρξε συνάντηση των θεσμικών φορέων του ποδοσφαίρου, αντιπροσωπείας της FIFA και με τον ίδιο τον υφυπουργό κ. Βασιλειάδη όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Από την πλευρά της FIFA τονίσθηκε ότι πρέπει να γίνει σωστά η υλοποίηση του VAR, να μην γίνουν επιπόλαιες ενέργειες και μας βρίσκει σύμφωνους. Το σύστημα θα τοποθετηθεί, θα δοκιμασθεί και η εφαρμογή του και θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ώστε να είναι πιο αξιοκρατικό και οι αγώνες να παίζονται στα γήπεδα χωρίς τα λάθη που πολλές φορές βλέπουμε να γίνονται από τη διαιτησία».

*Η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές;

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει ο τρόπος της λειτουργίας και το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία διενεργεί τους ελέγχους στις ΠΑΕ και ΚΑΕ. Υπάρχει πρόθεση ο έλεγχος των αθλητικών ομοσπονδιών να περάσει κατά κάποιο τρόπο στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και να μην γίνονται μόνο από τη ΓΓΑ».

Υπάρχει στα σκαριά ένα νομοθέτημα το οποίο αφορά στο επάγγελμα του προπονητή και του εκπαιδευτή των αθλημάτων ώστε να τακτοποιηθούν ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε σχέση με την επαγγελματική κατοχύρωση των προπονητών και των γυμναστών.

«Και βέβαια εκκρεμεί η διαμόρφωση όλων των διατάξεων του κανονιστικού πλαισίου του αθλητισμού που αφορά στον εκδημοκρατισμό, στην απλή αναλογική και τον τρόπο λειτουργίας των ενώσεων και ομοσπονδιών».

*Σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο του Κλειστού στίβου στο Αλκαζάρ που εξήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλική πρωτεύουσα;

«Όπως ξέρετε αυτή την τριετία παρά την οικονομική στενότητα η πόλη της Λάρισας έχει βοηθηθεί από το Υπουργείο Αθλητισμού με ένταξη αρκετών έργων στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το μεγάλο έργο για τους ανθρώπους της Λάρισας, τους ανθρώπους του κλασικού αθλητισμού είναι να σχεδιαστεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμα το Κλειστό προθερμαντήριο του στίβου στο Αλκαζάρ. Είναι ένας μεγάλος στόχος και βρισκόμαστε στη διαδικασία της διαμόρφωσης τεχνικής μελέτης ώστε να πραγματοποιηθεί».

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass