Περικλής Βασιλάκης: 1.000 φορές VAR στην Ελλάδα

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΛΑΘΗ ΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΞΑΝΘΗΣ-ΑΕΛ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 22:40

«1.000 φορές VAR (Video Assistant Referee) στην Ελλάδα για να αποφευχθούν λάθη διαιτητών σαν αυτά που έκανε ο διαιτητής Γιώργος Λάμπρου στον αγώνα Ξάνθης-ΑΕΛ».

Αυτό τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη στην «Ε» ο πρώην διεθνής διαιτητής FIFA-UEFA, πρώην πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, Περικλής Βασιλάκης.
Και πρόσθεσε: «Σίγουρα η χρήση που προανήγγελλε η Πολιτεία, μετά από αυτά που βλέπουμε από διαιτητές τον τελευταίο καιρό, θα βοηθήσει σημαντικά γιατί γίνονται πολλά λάθη που φέρνουν αλλοίωση αποτελεσμάτων. Η χρήση του βοήθησε να δούμε ένα καλύτερο Μουντιάλ, καθώς 90% χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία ενώ όσες φορές δεν χρησιμοποιήθηκε, κακώς δεν χρησιμοποιήθηκε».

*Οι Έλληνες φίλαθλοι πιστεύετε ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τη χρήση του;
«Όταν φθάνετε να λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι βλέποντας τα πολλά λάθη των Ελλήνων διαιτητών ότι είναι καλύτερα να παίζουν ξένοι διαιτητές, θα το δεχθούν, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται από τον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσει η ΚΕΔ. Δηλαδή πώς θα βλέπουν τις φάσεις. Στο Μoυντιάλ σε όλα τα γήπεδα υπήρχε ένα στούντιο που έβλεπαν ο υπεύθυνος και δύο βοηθοί μαζί με ορισμένους τεχνικούς, έκαναν την ανάλυση των φάσεων και ειδοποιούσαν τον διαιτητή ότι υπάρχει πρόβλημα.
Στην Ελλάδα δεν γνωρίζω αν όλα τα γήπεδα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τη χρήση του και το πιθανότερο είναι να εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Πέραν του ελεγκτικού χαρακτήρα, το VAR έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως επιμορφωτικές, αλλά και δημιουργίας αρχείου. Εκεί θα μπορούν να βλέπουν τους αγώνες ακόμα και οι υπεύθυνοι της ΚΕΔ και να ειδοποιούν τον διαιτητή.
Όμως μην ξεχνάμε ότι την τελική απόφαση θα την παίρνει ο διαιτητής. Νομίζω πάντως ότι θα βοηθήσει σημαντικά. Και να πω κάτι. Δεν χρειάζονται, αν μπει το VAR, οι επιπρόσθετοι διαιτητές γιατί αυτοί περισσότερο μπερδεύουν τον διαιτητή παρά τον βοηθάνε.
*Γιατί πιστεύετε ότι καθυστερεί η χρήση του; Υπάρχει δόλος;
«Στις προθέσεις της Πολιτείας είναι να μπει το VAR. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και το βλέπουμε με την καθυστέρηση στην  κατασκευή των δρόμων, που πολλές φορές περνάνε χρόνια για την κατασκευή τους. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα υπάρχει η χρήση του και θα βοηθήσει σημαντικά στις τελευταίες αγωνιστικές ώστε να υπάρχουν σωστές και δίκαιες αποφάσεις».
*Πού οφείλεται το γεγονός ότι πολλές ομάδες ζητάνε ξένους διαιτητές;
«Θα σας πω, όταν παίζει ο ξένος διαιτητής δεν υπάρχει καχυποψία. Φέτος με τα λάθη που γίνονται από τους έλληνες διαιτητές ακόμα και τους έμπειρους τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν στην ΚΕΔ (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας) ένας Ισπανός, ένας Πορτογάλος και ένας Σουηδός; Θα ζητούσαν παραιτήσεις… Δεν γνωρίζω όμως πώς ένας Σουηδός αξιολόγησε για παράδειγμα, τον Λάμπρου για να παίξει στη μεγάλη κατηγορία…».
*Να τελειώσουμε με τη διαιτησία του Λάμπρου στον αγώνα Ξάνθη-ΑΕΛ…
«Απαράδεκτη διαιτησία. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας διαιτητής με ένα σπρώξιμο δίνει τόσο εύκολα κίτρινη κάρτα ενώ δεν έδωσε κόκκινη κάρτα στο βάναυσο μαρκάρισμα του Ντε Λούκας στον Μιλοσάβλιεβιτς. Επίσης πολλές κίτρινες κάρτες που έδωσε ήταν λάθος και αποκορύφωμά του μία στον Καρανίκα. Στη φάση του πέναλτι έπρεπε να τον βοηθήσουν ο βοηθός και ο τέταρτος διαιτητής. Δεν υπήρχε πέναλτι. Δεν είχε καλή θέση…».

Άκυρο στον Λάμπρου...

Ο διαιτητής της αναμέτρησης Ξάνθη-ΑΕΛ, Γιώργος Λάμπρου, θα παραπεμφθεί, όπως ανέφερε χθες η «Ε» για τα λάθη που έκανε στην αναμέτρηση της Super League, σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή του παιχνιδιού. Η αρχή έγινε μάλιστα από την ΚΕΔ, που για το εξ αναβολής ματς Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Λαμία, που θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή (12/10, 18:00) αποφάσισε να τον αντικαταστήσει από τέταρτο διαιτητή! Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 η ΚΕΔ είχε ορίσει τον συγκεκριμένο διαιτητή από την Εύβοια τέταρτο, το οποίο όμως αναβλήθηκε για τις 12 Οκτωβρίου 2018. Μετά τα όσα μεσολάβησαν στον αγώνα Ξάνθη-ΑΕΛ την περασμένη Δευτέρα και τις καταγγελίες των «βυσσινί», η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αντικατέστησε τον Λάμπρου με τον Βρέσκα.

Χωρίς Φατιόν με Λεβαδειακό

Ο Άντονι Φατιόν, που συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες, επιλέχθηκε από τον Ιταλό τεχνικό της ΑΕΛ Τζιανλούκα Φέστα να απουσιάσει από τον αγώνα με τον Λεβαδειακό.
Το παιχνίδι αυτό είναι το μοναδικό εκτός έδρας για την ΑΕΛ από την επόμενη τετράδα αγώνων και θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 19:30 στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής.

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass