ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΑΕΛ ΤΟ 1987-88

30 χρόνια από τον άθλο...

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2018 22:21

Την 1η Μαΐου γιορτάζεται η εξέγερση των εργατών του Σικάγου σε όλο τον κόσμο αλλά την 1η Μαΐου γιορτάζεται και η εξέγερση του περιφερειακού ελληνικού ποδοσφαίρου κατά του κατεστημένου καθώς τη μέρα αυτή το 1988, 18.500 Λαρισαίοι φίλαθλοι γέμισαν το Αλκαζάρ για την αναμέτρηση της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 1987-88 ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Ηρακλή.

Το σκορ μέχρι το 87ο λεπτό είναι 0-0 και τότε ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας με ένα εκπληκτικό σουτ κάνει το 1-0 και στέλνει τους Λαρισαίους στα ουράνια πανηγυρίζοντας στους δρόμους της πόλης το μοναδικό πρωτάθλημα που κατέκτησε μέχρι σήμερα περιφερειακή ομάδα.
Θαύμα θαυμάτων από μια ομάδα που στηρίχθηκε σε Θεσσαλούς παίκτες και στην πλειοψηφία τους από τον νομό Λάρισας. Στο ρόστερ υπήρχε επίσης ένας Σερραίος, ο Χρήστος Μιχαήλ, και δύο ξένοι παίκτες, ο Κανιέμπα και ο Τσίγκοφ. Ο τελευταίος επειδή πήρε ένα αντιβηχικό φάρμακο πριν τον αγώνα ΑΕΛ-ΠΑΟ λίγο έλειψε να στερήσει τον τίτλο επειδή ανιχνεύτηκε στα ούρα του κωδεΐνη. Οι Λαρισαίοι όμως ήταν ενωμένοι μέσα στο γήπεδο αλλά και εκτός. Η αδικία αποτράπηκε…
Τριάντα χρόνια από το ιστορικό πρωτάθλημα της ΑΕΛ μιλούν γι’ αυτό ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Τσιάρας, ο προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ και ο νεαρός τότε σταρ της ομάδας Βασίλης Καραπιάλης.

 

Βασίλης Τσιάρας: Τα διοικητικά μυστικά...
Το μυστικό για μια μεγάλη επιτυχία όπως είναι αυτή η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας οφείλεται και στη διοικητική ηγεσία, η οποία εκφράστηκε από τον αείμνηστο πρόεδρο Στέλιο Καντώνια που είχε ικανούς και άξιους συνεργάτες στην επίτευξη αυτού του άθλου. Μιλήσαμε με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Τσιάρα που σπάνια δίνει συνεντεύξεις τόσο για τα αθλητικά όσο και για τα επιχειρηματικά σχέδια του ΟΜΙΛΟΥ ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ που αποτελούσε τον μεγαλομέτοχο της ομάδας.

• Ποια λοιπόν ήταν τα μυστικά μια πετυχημένης διοίκησης;
Μας λέει: «Να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς όλο τον κόσμο, να αγαπάει τους ποδοσφαιριστές, να αγαπάει τους φιλάθλους, να αγαπάει και να στηρίζει τον προπονητή. Αυτός είναι ο τρόπος να διοικείται και επίσης να έχει ντόπιους παίκτες, ελληνόπουλα που να αγαπάνε την ομάδα και να σέβονται τον κόσμο».

• Πόσο δύσκολο ήταν η ομάδα να φθάσει σε αυτή την επιτυχία;
«Πολύ δύσκολο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγαθήρια, προβλήματα με τη διαιτησία και γι’ αυτό τέτοιες επιτυχίες δεν γίνονται κάθε μέρα ή κάθε χρόνο ή ίσως και κάθε πενήντα χρόνια».

• Είχε να αντιμετωπίσει και την υπόθεση Τσίγκοφ...
«Ήταν μια μεγάλη ιστορία και ας είναι καλά ο δημοσιογράφος τότε Γιώργος Λιάνης, αφού όταν ήρθε και είδε τον λαϊκό ξεσηκωμό για την αδικία που με πρωτεργάτες τους Monsters βγήκε όλος ο κόσμος στους δρόμους, τότε πήρε τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και του είπε: «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος γιατί αν δεν γίνει, θα χυθεί αίμα. Η Λάρισα έχει βγει στους δρόμους. Και ο νόμος άλλαξε... γιατί είχαμε δίκιο».

• Σαν διοίκηση πώς λειτουργούσατε;
«Ημασταν μια αγαπημένη διοίκηση που σεβόταν ο ένας τον άλλο και μπροστά στον Στέλιο Καντώνια που ήταν ηγέτης όλοι ήμασταν αρνάκια. Κάναμε ο καθένας αυτό που έπρεπε».

• Μπορεί να ξαναπάρει η ΑΕΛ πρωτάθλημα;
«Δύσκολο έως ακατόρθωτο έτσι όπως έγινε τώρα το ποδόσφαιρο και μακάρι να διαψευστώ».

• Τι έγινε και απολύθηκε ο Γιάτσεκ Γκμόχ;
«Απολύθηκε την προτελευταία αγωνιστική. Είχα πάει στην Αθήνα και είχα συναντήσει τον Κοσκωτά που είχε τον Ολυμπιακό και μου αποκάλυψε ότι στις 16 Μαΐου θα ανακοινώσει τον προπονητή στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, αλλά επειδή η ΑΕΛ είναι τίμια ομάδα και τη σέβεται μπορεί να σκίσει τη συμφωνία. Εγώ τον κάλεσα σπίτι μου και μου το διάψευσε ο προπονητής λέγοντας ότι όλα είναι διαδόσεις. Είναι προπονηταράς και σ’ αυτόν οφείλουμε ό,τι πετύχαμε το 1982 και ήταν πρωτεργάτης στο πρωτάθλημα που κρίθηκε την προτελευταία αγωνιστική με την γκολάρα του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα. Αλλά απολύθηκε με πόνο καρδιάς εκείνη τη μέρα. Αυτό έπρεπε να γίνει».

• Στην αρχή της περιόδου έγιναν κάποιες αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό που προκάλεσαν γκρίνιες...
«Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς στο προηγούμενο πρωτάθλημα η ομάδα τερμάτισε μόνο δύο βαθμούς πάνω από τη Βέροια που υποβιβάστηκε. Μετά από συζήτηση με τον προπονητή αποφασίσαμε να διορθώσουμε ορισμένα πράγματα κι έτσι έγινε η ομάδα μοντέλο που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Στον πρώτο αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό υπήρχε μια δυσαρέσκεια στο ημίχρονο όταν χάναμε με 0-1 αλλά όταν το ένα γκολ έμπαινε μετά το άλλο και κερδίσαμε με 3-1, τότε ο δρόμος προς το πρωτάθλημα άρχισε να ανοίγει...».

 

 

Γκμοχ: Οι βάσεις μπήκαν νωρίτερα...
Προπονητής της πρωταθλήτριας ΑΕΛ ήταν ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ, με συνεργάτη τον Οράσιο Μοράλες, στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΛ καθώς προηγήθηκε αυτή της περιόδου 1982-1983. Στην ΑΕΛ ανέλαβε προπονητής για δεύτερη φορά το 1986 και έμεινε μέχρι το 1988 πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου. Ήταν βοηθός του Καζιμίρ Γκόρσκι στην εθνική Πολωνίας, οδηγώντας την ομάδα της πατρίδας του στην κατάκτηση της 3ης θέσης στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974. Στη συνέχεια πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ και το 1976 ανέλαβε α’ προπονητής της εθνικής ομάδας. Υπό τις οδηγίες του η εθνική Πολωνίας κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978, αλλά έμεινε εκτός τετράδας, κάτι που ο Γκμοχ θεώρησε αποτυχία και υπέβαλε την παραίτησή του.
Μετά το τέλος του αγώνα με τον Ηρακλή απολύθηκε, αφού πληροφορίες ήθελαν να έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Μια στιγμή για την οποία ο Γκμοχ μας είπε ότι κρατάει το χρυσό του πρωταθλήματος γιατί τα υπόλοιπα είναι σκόνη...
Μας λέει για το πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΑΕΛ:
«Το πρωτάθλημα που κατακτήσαμε η διοίκηση, οι παίκτες και εγώ δεν ήρθε τυχαία αφού είχε δημιουργηθεί η υποδομή από τη πρώτη μου συνεργασία με την ΑΕΛ την αγωνιστική περίοδο 1982-83 και δημιουργήσαμε βάσεις. Όταν ήρθα στην Ελλάδα, γνώριζα από τη θητεία μου στα Γιάννινα και τον Απόλλωνα Αθηνών ότι οι ομάδες της Ελλάδας υστερούν σε φυσική κατάσταση και δουλέψαμε τότε την πρώτη φορά που ήμουν προπονητής στη Λάρισα στον τομέα αυτό.
Δεν ξέρανε τι θα πει φυσική κατάσταση και εγώ τότε τους έμαθα να δουλεύουν σκληρά στον τομέα αυτό.
Η δουλειά αυτή δεν έφερε τότε τη δεύτερη θέση αλλά έβαλε τις βάσεις για να κατακτηθεί το Κύπελλο Ελλάδας αφού ήταν δικιά μου η ομάδα.
Τη δεύτερη φορά που ήρθα στην ΑΕΛ τη περίοδο 1986-97 δεν μπορούσαμε να βρούμε ρυθμό αφού ήταν ένα πρωτάθλημα που διαρκώς σταματούσε λόγω της απεργίας των ΠΑΕ και των ποδοσφαιριστών.
Την επόμενη χρονιά η ομάδα δεν στηρίχθηκε μόνο στη φυσική κατάσταση γιατί ήξεραν οι περισσότεροι παίκτες τη φιλοσοφία μου αλλά και την τακτική που έπρεπε να εφαρμόσουμε. Δουλέψαμε σε δύο τομείς, την εκρηκτικότητα και την τακτική.
Μάλιστα είχα πει στους παίκτες μου ότι τους πιστεύω και αυτοί θα πρέπει να με εμπιστευτούν, αν θέλουν να γράψουν ιστορία. Κάποιος μπορεί να έχει χρήματα αλλά να μην τον γράψει ποτέ η ιστορία, όμως όταν κάποιος έχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο και το αξιοποιήσει παίρνοντας τίτλους τότε η ιστορία είναι πολύ καλή μαζί του.
Το κατάλαβαν οι παίκτες που οι περισσότεροι δεν παίζανε για τα χρήματα αφού τα ποσά τότε ήταν μικρά σε σχέση με αυτά που δίνονται τώρα. Αρκεί να σας πω ένα παράδειγμα, κάθε Τετάρτη πηγαίναμε για φαγητό στην ταβέρνα του Γιώργου Ντάμαλη στη Φαλάνη και πολλοί παίκτες παίρνανε κοψίδια για το σπίτι τους!
Είχαμε μια διοίκηση που ήταν συνεπής στα πάντα και με ένα πολύ καλό πρόεδρο τον Στέλιο Καντώνια, ενώ οδηγός ήταν το όραμα του Αντώνη Καντώνια που είχε πει ότι η ΑΕΛ μπορεί να μεγαλουργήσει με τα ταλέντα του κάμπου.
Το είδα και εγώ, γιατί οι περισσότερες ομάδες κάνανε προπονήσεις στο ξερό του Αλκαζάρ, ότι υπήρχε πολύ ταλέντο στον κάμπο και έγινε πράξη.
Τη χρονιά που πήραμε το πρωτάθλημα κάναμε αλλαγές σε παίκτες για τον Α ή Β λόγο και αυτό το «φρεσκάρισμα» έφερε και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας.
Υπήρχε θέληση και όνειρα απ’ όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή.
Ήταν δώρο Θεού που βρεθήκαμε όλοι μαζί, η διοίκηση, εγώ και οι παίκτες»

• Πολλοί σύγκριναν το πρωτάθλημα της ΑΕΛ στην Ελλάδα με αυτό πρόσφατα της Λέστερ στην Αγγλία...
«Σίγουρα ήταν μεγάλη η επιτυχία της Λέστερ καθώς δεν θεωρείται δυνατή ομάδα στην Αγγλία αλλά τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά. Στην Αγγλία έχουν χρήματα ακόμα και οι μικρές ομάδες».• Μπορεί η ΑΕΛ να το ξαναπετύχει αυτό;
«Το εύχομαι, αλλά χρειάζεται πολλή τύχη...»
Και κατέληξε γελώντας... «Θα μπορούσαμε να το είχαμε καταφέρει ξανά αν ήμουν σαράντα χρόνια νεότερος, είχα τους ίδιους παίκτες και την ίδια διοίκηση».

 

 

Βασίλης Καραπιάλης: Ένα σώμα μια ψυχή
Ο Βασίλης Καραπιάλης (μαζί με τον Μιχάλη Ζιώγα αγωνίσθηκαν σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος) ήταν ο παίκτης που αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά γράφοντας και τη δική του ιστορία. Ο «Τσίλας» όπως τον αποκαλούσαν, θεωρείται από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αγωνίσθηκε στην ΑΕΛ από το 1985 έως το 1991 κάνοντας 145 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 29 τέρματα, ενώ στη συνέχεια μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό όπου αγωνίσθηκε άλλα εννέα χρόνια.
Υπήρξε 21 φορές διεθνής και πέτυχε 2 γκολ ενώ πάντα θα θυμούνται οι Λαρισαίοι το όνειρό του να παίξει στην ΑΕΛ και την άρνηση του να μεταγραφεί στον ΟΦΗ παρά τη δελεαστική πρόταση του που είχε κάνει στον Τοξότη το 1984.
Ο Βασίλης Καραπιάλης μάς μίλησε για τον άθλο του πρωταθλήματος δίνοντας εύσημα στην προσπάθεια της δεκαετίας του 1980 λέγοντας: «Αυτή η ομάδα δεν ήταν ομάδα μιας χρονιάς, αποκορύφωμα ήταν το πρωτάθλημα που κατέκτησε γιατί χτίστηκε επί μια δεκαετία. Ήταν μια ομάδα κατάλληλα δουλεμένη, γίνονταν προσθήκες, έφθασε σε τελικούς και απέκτησε τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού και τελικά πήρε τον τίτλο την αγωνιστική περίοδο 1987-88. Ήταν ένα πρωτάθλημα μιας συλλογικής προσπάθειας διοικητικών, προπονητών και παικτών όχι μόνο αυτών που μετείχαν στην ομάδα αλλά και όλων όσοι αγωνίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

• Εκείνη τη χρονιά άρχισες να παίζεις βασικός… Ανέτειλε το άστρο σου μαζί με την ομάδα…
«Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του ή να χάσει σε μια ομάδα ποδοσφαίρου. Με βοήθησε η ομάδα και τη βοήθησα και εγώ. Ήταν ένα πολύ καλό γκρουπ παικτών που βοηθούσε ο ένας τον άλλον.
Ένα σώμα μια ψυχή που λέει και ο ύμνος της ΑΕΛ.
Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι ευχαριστιόμασταν παρά τη σκληρή δουλειά, την προσπάθεια που κάναμε και ήρθε το τελικό αποτέλεσμα.
Πάρα πολλοί έχουν μερίδιο στην επιτυχία αυτή. Μας βοήθησε όλη η πόλη και όλος ο κόσμος που ερχόταν στο γήπεδο για να μας παροτρύνει.
Θέλω να πω ότι ήμουν περήφανος που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας και θέλω να αφιερώσω την επιτυχία αυτή στους διοικητικούς, τους παίκτες και τους φιλάθλους που έχασαν τη ζωή τους.
Ήταν μεγάλη τιμή που ήμασταν μέλη αυτής της οικογένειας και θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο γιατί στήριξε την προσπάθειά μας που έκανε περήφανη όλη την πόλη».

• Η υπόθεση Τσίγκοφ σας επηρέασε;
«Όχι δεν μας επηρέασε καθόλου, θα ήταν άδικο ό,τι κερδίσαμε αγωνιστικά να το χάσουμε. Θα ήταν η μεγαλύτερη αδικία».

• Μπορεί να πάρει εκ νέου η ΑΕΛ ή μια περιφερειακή ομάδα το πρωτάθλημα;
«Θα το ευχόμουν αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί γιατί είναι άλλα τα οικονομικά μεγέθη τώρα. Οι μεγάλες ομάδες παίζουν στο τσάμπιονς λιγκ που τους δίνει πολλά λεφτά και μπορούν να κάνουν μεγάλους προϋπολογισμούς. Μακάρι να γίνει κάποια στιγμή αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο».
Στον επίλογο της κουβέντας μας ο Βασίλης Καραπιάλης θέλησε να πει λίγα λόγια για τη σημερινή ΑΕΛ. Μας είπε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ΑΕΛ για την πορεία της φέτος στο κύπελλο Ελλάδας, που αποκλείστηκε λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του δεύτερου ημιτελικού. Αυτή η ομάδα δείχνει ότι έχει αποκτήσει ταυτότητα. Ήταν μεγάλη επιτυχία και είδα τον αγώνα τηλεοπτικά, αφού λόγω των ακαδημιών που διατηρώ δεν μπορώ να πηγαίνω στο γήπεδο. Μπράβο στα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν».

 

• Επιμέλεια - συνεντεύξεις: Σωτ. Κέλλας

 

 

Η διοίκηση του συλλόγου
Πρόεδρος: Στέλιος Καντώνιας

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος: Βασίλης Τσιάρας

Β’ Αντιπρόεδρος: Λάζαρος Παμπέρης

Γενικός αρχηγός και έφορος ποδοσφαιρικού τμήματος:Χρήστος Λεβέντης

Ταμίας: Γιώργος Σαγρής

Έφορος: Βασίλης Γάτσιος

Σύμβουλοι: Νίκος Οικονόμου, Χρήστος Μίτης, Βασίλης Παπαστεργίου, Μιχάλης Παπαγεωργίου (νομικός σύμβουλος)

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Λουκάς Μήλιος

 

 

Η πορεία προς τον τίτλο
Τα παιχνίδια που έδωσε η ΑΕΛ μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι τα εξής:1) 6-9-1987    ΑΕΛ-Ολυμπιακός    3-1
(38’ Αλεξούλης, 69’ Βουτυρίτσας, 86 Μητσιμπόνας - 30’ Ζελελίδης)
2) 13-9-1987    Παναχαϊκή-ΑΕΛ    1-3
(84’ Δρακόπουλος - 12’, 48’ Ζιώγας, 24’ πέν. Μητσιμπόνας)
3) 27-9-1987    ΑΕΛ-Αρης    3-1
(1’, 81’ Τσίγκωφ, 46’ Ζιώγας - 88’ Σαμώλης)
4) 4-10-1987    Διαγόρας-ΑΕΛ    0-0
5) 18-10-1987    ΑΕΛ-ΟΦΗ    3-1
(50’ Αλεξούλης, 77’ Μητσιμπόνας, 85’ Τσίγκωφ - 32’ Αθανασιάδης)
6) 1-11-1987    ΑΕΛ-Σέρρες    4-1
(21’ Βουτυρίτσας, 24’ Ζιώγας, 82’ Καραπιάλης, 89’ Αθανασίου - 43’ Σοφιανόπουλος)
7) 8-11-1987    ΑΕΚ-ΑΕΛ    2-1
(49’ Πατίκας, 82’ Νίλσεν - 88’ Τσίγκωφ)
8) 22-11-1987    ΑΕΛ-Πανιώνιος    3-0
(6’ Ζιώγας, 45’ Καραπιάλης, 68’ Βαλαώρας)
9) 29-11-1987    Βέροια-ΑΕΛ    2-5
(39’ Τσαλουχίδης, 83’ Μπόντζος - 9’ Αλεξούλης, 13’, 21’ Ζιώγας, 45’, 67’ Βαλαώρας)
10) 6-12-1987    ΑΕΛ-Λεβαδειακός    3-0
(30’ Ζιώγας, 54’ αυτ. Βονόρτας, 86’ Τσιώλης)
11) 20-12-1987    Καλαμαριά-ΑΕΛ    0-1
(60’ πεν. Μητσιμπόνας)
12) 27-12-1987    ΑΕΛ-Παναθηναϊκός    2-1
(36’,40’ πεν. Μητσιμπόνας - 60’ Μπατσινίλας)
13) 3-1-1988    Εθνικός-ΑΕΛ    0-0
14) 10-1-1988    Ηρακλής-ΑΕΛ    1-0
(31’ Βακαλόπουλος)
15) 17-1-1988    ΑΕΛ-ΠΑΟΚ    1-1
(91’ Μητσιμπόνας, 16’ Μπορμπόκης)
16) 24-1-1988    Ολυμπιακός-ΑΕΛ    2-2
(4’ Ξανθόπουλος, 53’ Φούνες, 6’ Ζιώγας, 83’ Αθανασίου)
17) 31-1-1988    ΑΕΛ-Παναχαϊκή    4-0
(19’ Αλεξούλης, 21’, 65’ πεν. 79’ Ζιώγας)
18) 7-2-1988    Αρης-ΑΕΛ    0-0
19) 14-2-1988    ΑΕΛ-Διαγόρας    1-0
(80’ Αθανασίου)
20) 21-2-1988    ΟΦΗ-ΑΕΛ    3-1
(8’, 55’ Βέρα, 20’ Χαραλαμπίδης - 84’ Τσιώλης)
21) 28-2-1988    Σέρρες-ΑΕΛ    0-0
22) 6-3-1988    ΑΕΛ-ΑΕΚ    2-0
(2’ Ζιώγας, 24’ Καραπιάλης)
23) 13-3-1988 Πανιώνιος-ΑΕΛ    0-1
(60’ Ζιώγας)
24) 20-3-1988    ΑΕΛ-Βέροια    2-0
(50’ Βουτυρίτσας, 57’ Ζιώγας)
25) 27-3-1988    Λεβαδειακός-ΑΕΛ    1-0
(57’ αυτ. Αγορογιάννης)
26) 3-4-1988    ΑΕΛ-Καλαμαριά    1-0
(62’ Βαλαώρας)
27) 17-4-1988    Παναθηναϊκός-ΑΕΛ    4-1
(7’, 60’ Δημόπουλος, 21’ Μπατσινίλας, 42’ Χριστοδούλου-46’ Βαλαώρας)
28) 24-4-1988    ΑΕΛ-Εθνικός    3-0
(18’ Τσιώλης, 64’ Βαλαώρας, 89’ Ζιώγας)
29) 1-5-1988    ΑΕΛ-Ηρακλής    1-0
30) 15-5-1988    ΠΑΟΚ-ΑΕΛ    0-0

 

Η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:
    Γκολ.    Βαθ.
1) ΑΕΛ    51-22    43
2) ΑΕΚ    51-31    40
3) ΠΑΟΚ    60-27    39
4) ΟΦΗ    54-41    37
5) ΠΑΟ    47-34    36
6) Ηρακλής    42-32    34
7) Εθνικός    27-28    32
8) Ολυμπιακός    39-41    31
9) Αρης    39-41    27
10) Πανιώνιος    32-34    26
11) Καλαμαριά    23-39    24
12) Διαγόρας    25-38    23
13) Λεβαδειακός    32-46    23
14) Βέροια    24-53    23
15) Πανσερραϊκός    24-42    21
16) Παναχαϊκή    32-53    20
Η Παναχαϊκή έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

 

Παίκτες ΑΕΛ 1987-88

Μιχαήλ 29 συμμετοχές, Κυριακούλης 1, Πλίτσης, Αγορογιάννης 26, Κολομητρούσης 27, Μητσιμπόνας 25 (8), Γκαλίτσιος 23, Κυριλίδης 18, Παπαντωνίου 6, Κολοβός 2, Κακανούλιας 6, Στάμος, Αλεξούλης 28 (4), Βουτυρίτσας 28 (3), Τσιώλης 28 (3), Καραπιάλης 30 (3), Κανιέμπα 7, Τσιλιάκος 3, Νασιάκος 1, Ντάνας, Ζιώγας 30 (16), Βαλαώρας 27 (6), Τσίγκωφ 11 (4), Αθανασίου 27 (3), Τσαβαλιάς 7.
* Σε παρένθεση τα γκολ που πέτυχε ο κάθε ποδοσφαιριστής.

 

 

Θαύμα θαυμάτων

Για τη σημερινή τριακονταετή επέτειο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος η ΠΑΕ ΑΕΛ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Πριν 30 χρόνια, εκείνη την αλησμόνητη Πρωτομαγιά του ‘88, ολοκλήρωσες αυτό που κάποιοι χαρακτήρισαν «θαύμα θαυμάτων»! Δεν ήταν όμως. Απλά, με την αγωνιστική σου τελειότητα, «υποχρέωσες» την ελληνική ποδοσφαιρική αιωνιότητα να καταγράψει με ανεξίτηλα γράμματα στις δέλτους της τον άθλο των άθλων. Κι επειδή νομοτελειακά η ιστορία επαναλαμβάνεται, εσύ αγαπημένη μου ΑΕΛ, εσύ χιλιοτραγουδισμένη μου «βασίλισσα» θα είσαι και πάλι αυτή που θα το ξανακάνει. Τιμή και δόξα στους Πρωταθλητές, (ποδοσφαιριστές, προπονητές, διοίκηση, φιλάθλους), τιμή και δόξα σ’ αυτούς που μας κληροδότησαν τη μοναδική σε ελληνικό επίπεδο και σπάνια στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ολόχρυση παρακαταθήκη!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass