FIFA: Ο Τσακ Μπλέιζερ είχε ομολογήσει δωροληψία από το 2013

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2015 11:01

 

Την πρώτη επίσημη παραδοχή δωροληψίας μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, έχουν από σήμερα στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ. Για να το πετύχουν, απλώς ζήτησαν να αποσφραγιστούν τα επίσημα έγγραφα μιας διαδικασίας που είχε λάβει χώρα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το 2013. Σ΄αυτά τα έγγραφα, ο Τσακ Μπλέιζερ ομολογεί ότι ο ίδιος καθώς και άλλα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, δωροδοκήθηκαν για να επιλέξουν τη Νότια Αφρική ως διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2010, ενώ ο ίδιος έλαβε αντίστοιχα οφέλη για να ψηφίσει υπέρ της Γαλλίας στη διοργάνωση του 1998.

Ποιος είναι όμως ο Τσακ Μπλέιζερ; Η προσωπικότητά του είναι τόσο αμφιλεγόμενη, που πρόσφατα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ θέτουν ρητορικά το ερώτημα: «Άραγε υπάρχει στην πραγματικότητα;». Όντως, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως ένας 44χρονος άνεργος το 1989, βρέθηκε με περιουσία 22.000.000 δολαρίων το 2011 χωρίς πρακτικά να κάνει... τίποτα, παρά μόνο να παίρνει προμήθειες από εμπορικές συμφωνίες που έκλεινε για λογαριασμό της CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική). Η γνωριμία που άλλαξε τη ζωή του ήταν με τον Τζακ Γουόρνερ, όταν πριν από 25 χρόνια τον έπεισε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της CONCACAF. Παλιό μέλος της FIFA (από το 1983) ο επιχειρηματίας από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο και πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας δέχθηκε, ανέθεσε στον Μπλέιζερ την προεκλογική του καμπάνια και από τότε ήταν το "δεξί του χέρι". Ο Μπλέιζερ ανέλαβε πόστο (γενικός γραμματέας) στην συνομοσπονδία της CONCACAF και από εκεί εξασφάλισε πρόσβαση στον "πυρήνα" των αποφάσεων, στα αρχηγεία της FIFA στην Ελβετία. Ομως παρέμενε πάντα ο πιστός συνεργάτης του Γουόρνερ και η ομοσπονδία του Τρίνινταντ και Τομπάγκο του έδειχνε τακτικά την ευγνωμοσύνη της. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι του πλήρωνε διαμέρισμα 6.000 δολαρίων το μήνα στη Νέα Υόρκη, με ειδικές υποδομές για τις γάτες του! Επίσης τού είχε αγοράσει σπίτια στο Μαϊάμι και τις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, ο Τσακ Μπλέιζερ ήταν το "βαθύ λαρύγγι" του FBI στην επιχείρηση εξάρθρωσης των εγκληματικών στοιχείων στη FIFA. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ, είχαν πλησιάσει τον Αμερικανό κάπου μεταξύ 2010 και 2013 θέτοντάς του το δίλημμα: είτε θα περνούσε πολλά (πιθανότατα τα υπόλοιπα) χρόνια της ζωής του στη φυλακή, είτε θα "έδινε" τους ανωτέρους στην ιεραρχία της FIFA που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα διαφθοράς. Στην εκδίκαση της υπόθεσής του, το 2013, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 90 ημερών και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν, μέχρι να αναφερθεί το όνομά του σε δημοσίευμα της New York Daily News, την 1η Νοεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με αυτό, ο Μπλέιζερ ήταν πλέον ένας έμπιστος πληροφοριοδότης του FBI. Κανείς δεν είχε προβλέψει τις εξελίξεις που διαδραματίστηκαν έξι μήνες αργότερα, παραμονές των προεδρικών εκλογών της FIFA.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass