Αλλαγές στη λειτουργία και όχι στα πρόσωπα προανήγγειλε ο Μαρκαριάν

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2015 14:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:34

 

Αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού και λειτουργίας της εθνικής ομάδας, αλλά όχι στα πρόσωπα, προανήγγειλε ο Σέρχιο Μαρκαριάν, κατά την επίσημη παρουσίασή του από την ΕΠΟ. Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε ότι το παιχνίδι που ακολουθεί με την Ουγγαρία (29 Μαρτίου στη Βουδαπέστη) έχει χαρακτήρα τελικού για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, προκειμένου να διατηρήσει ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση του EURO 2016, ενώ παραδέχθηκε ότι θα είναι πισωγύρισμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο αν απουσιάσει από την τελική φάση της διοργάνωσης στη Γαλλία.

Αρχικά ο Ουρουγουανός προπονητής, αφού ευχαρίστησε την ΕΠΟ για την ευκαιρία που του δίνει, επισήμανε: «Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολη στιγμή κι ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά πιστεύουμε στα παιδιά που παίζουν στην εθνική και στην ευκαιρία να προκριθούμε. Με την προσπάθεια και τη συνεργασία μας, θα κάνουμε καλή δουλειά. Με την συνεργασία της ΕΠΟ και του Καραγκούνη φτιάξαμε μία τεχνική ομάδα με επαγγελματική πείρα. Όπως είναι ο Κωστένογλου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μια ιστορία από το 2002 και είμαστε τώρα σε μία ιστορική στιγμή. Αν δεν μπορέσουμε να πάμε στη Γαλλία μετά από τόσες προκρίσεις, θα είναι ένα βήμα πίσω. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να προκριθούμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι και θα προσπαθήσουμε. Να δώσουμε μια χαρά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η Ελλάδα. Θα είναι και για μας μεγάλη χαρά».

Στη συνέχεια ο 71χρονος τεχνικός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Για το προσωνύμιο "μάγος" και το αν διαθέτει... μαγικό ραβδάκι: «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι. Υπάρχει μόνο δουλειά. Για εμένα είναι ένα μεγάλο βάρος αυτό με το μαγικό ραβδάκι. Από την εθνική Περού το λέγανε για μένα, αλλά δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχει μόνο δουλειά. Το θέμα είναι να έχουμε μία ενωμένη ομάδα, από τον πρόεδρο μέχρι τους παίκτες. Εκεί υπάρχει η μαγεία, στο να δημιουργήσεις ένα καλό κλίμα. Δεν υπάρχει μαγεία, στη βαλίτσα μου έχω μόνο ρούχα».

Για πιθανές αλλαγές στο ρόστερ ή στον τρόπο παιχνιδιού της εθνικής: «Δεν θα κάνω αλλαγές. Είναι δύσκολη στιγμή. Θα πρέπει να παίξουν αυτοί που έπαιζαν πριν και με τους οποίους φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η τύχη. Θα κάνω κάποιες αλλαγές, όχι μεγάλες. Δεν θα αλλάξω την ομάδα, αλλά τη λειτουργία. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνεις λίγα λάθη, να παίζεις σωστά και να χάσεις. Δεν υπάρχει αγώνας χωρίς λάθη και σωστά. Το ποδόσφαιρο είναι έτσι που με λίγη τύχη μπορεί να κερδίσεις. Η εθνική όλα αυτά τα χρόνια είχε ένα στιλ. Καλή άμυνα και στην αντεπίθεση να βάλουμε γκολ. Με τον καιρό όμως χάθηκε αυτό το στιλ. Δεν γίνεται να περπατάμε πίσω. Πρέπει να βγούμε μπροστά. Το καλό ποδόσφαιρο είναι καλή άμυνα και καλή επίθεση. Το στιλ τώρα είναι άλλο πράγμα. Άλλο στιλ η Μπαρτσελόνα άλλο η Μπάγερν...».

Για το αν θα δείξει προτίμηση σε παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό: «Για εμένα όλοι έχουν την πόρτα της εθνικής ανοιχτή. Εμείς βλέπουμε αυτούς που παίζουν έξω, γιατί τους είδαμε στο Μουντιάλ. Μέχρι να έρθω έβλεπα παίκτες έξω από την Ελλάδα. Τώρα βλέπω μέσα από την Ελλάδα. Σκέφτομαι μία άλλη στρατηγική, αλλά ακόμα είναι νωρίς».

Για την πίεση χρόνου που υπάρχει, ενόψει του αγώνα με την Ουγγαρία: «Δεν είναι εύκολο να προπονείς μία εθνική ομάδα και να μην έχεις τους παίκτες κάθε μέρα. Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τους παίκτες. Γιατί κάποιος που δεν παίζει μπορεί με μερικές προπονήσεις να δείξει αυτά που ξέρει. Δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα που να εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Πρέπει να κάνουμε αυτά που χρειαζόμαστε. Να μην κάνουμε δηλαδή λάθη στην άμυνα και να μπορούμε να δημιουργούμε φάσεις. Δεν μπορώ να πω ότι θα κερδίσουμε. Είμαι σίγουρος ότι με την βοήθεια από τους παίκτες θα παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι το παιχνίδι με την Ουγγαρία είναι τελικός».

Από τους παίκτες του ο Σέρχιο Μαρκαριάν ζητάει «... να έχουμε καλή απόδοση και καλή παρουσία. Ο προπονητής πρέπει να σκέφτεται πώς μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος σκέψης των παικτών, γιατί η εξυπνάδα είναι πολύ σημαντική. Οι έξυπνοι παίκτες παίρνουν καλύτερες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πρέπει να ψάχνουμε για έξυπνους παίκτες. Αυτοί είναι οι καλύτεροι σε κάθε ομάδα. Όχι αυτοί που τρέχουν, που σουτάρουν κτλ. Τους έχουμε αυτούς τους παίκτες για να μας δώσουν την εξυπνάδα».

Ο Ουρουγουανός παραδέχθηκε επίσης ότι αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, αλλά «... όλα τα χρόνια δεν μου έδωσαν καμία ομάδα που να ήταν σίγουρο ότι θα κερδίσει. Πάντα μου έδιναν... φωτιά. Ποτέ δεν μου έδωσαν εύκολη ομάδα, χωρίς πίεση. Και στην Ελλάδα πάντα τα ίδια. Δεν είμαι προπονητής με τύχη».

Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής απέφυγε να πάρει σαφή θέση, σε ερώτηση για πιθανή επιστροφή στην εθνική του Κώστα Κατσουράνη, επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους. «Πάντα πιστεύεις ότι τα έχεις όλα, αλλά στην πορεία βλέπεις ότι δεν τα έχεις. Χρειάζεσαι έναν παίκτη εδώ, έναν εκεί. Η δουλειά του προπονητή είναι να δημιουργήσει νέους παίκτες, να βελτιώσει αυτούς που έχει ήδη, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η ομαδική λειτουργία. Τα παιδιά έχουν πείρα, είναι έξυπνοι και θα τα καταλαβαίνουν όλα. Όμως δεν μπορούμε να τους προπονήσουμε δυνατά. Θα προέρχονται από παιχνίδια, θα έχουμε ταξίδι και στο τέλος της εβδομάδας θα ακολουθεί το παιχνίδι με την Ουγγαρία», τόνισε ο Μαρκαριάμ.

Τέλος, ο 71χρονος τεχνικός δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Σούπερ Λίγκα και αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι με την αναβολή της περασμένης αγωνιστικής έχασε μ'οα ευκαιρία να δει παίκτες.

Την παρουσίαση του Σέρχιο Μαρκαριάν έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Εγώ θα ήμουν χαρούμενος αν δεν χρειαζόταν να πάρουμε νέο προπονητή. Αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη, η εθνική θα ήταν σε καλύτερη βαθμολογική θέση. Η αγωνιστική κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά απ΄ ό,τι περιμέναμε και η βαθμολογική μας θέση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Η εθνική που έφτασε "μια ανάσα" από τα προημιτελικά του Μουντιάλ, είναι τελευταία στα προκριματικά. Αυτά είναι τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν. Ο κ. Μαρκαριάν βρίσκεται μαζί μας και αποδέχτηκε μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Αυτό το γεγονός οδηγεί στο βάσιμο συμπέρασμα πως θα συνεργαστούμε με έναν προπονητή μαχητή. Γι΄αυτό είμαι χαρούμενος που αναθέσαμε την ευθύνη σε έναν προπονητή με πνεύμα νικητή, που καλύπτει τις προδιαγραφές που τέθηκαν με τον κ. Καραγκούνη. Από τις πρώτες επαφές σχημάτισα και επαλήθευσα αυτή την εντύπωση. Είναι απλός και ευθύς, οργανωτικός, συνεργατικός και εργατικός. Γνωρίζω πως από την ώρα που έφτασε στην Ελλάδα έχει αξιοποιήσει το χρόνο του και δουλεύει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με σωστή προετοιμασία ελπίζω πως μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας στο τέλος του μήνα στην Ουγγαρία. Οι παίκτες που έχουμε είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ίδιοι που μας έκαναν περήφανους στη Βραζιλία. Δεν ξέχασαν να παίζουν ποδόσφαιρο, οπότε έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα ανατρέψουν τη βαθμολογική κατάσταση. Στον κ. Καραγκούνη στηρίζουμε την ανασύνταξη της ομάδας, όπως και στον προπονητή. Σε κάθε βήμα τους είμαστε όλοι δίπλα. Εύχομαι σε όλους μας καλή τύχη, γιατί η τύχη και η επιτυχία έχουν την ίδια έννοια. Η επιτυχία είναι κάτι που κερδίζεται αν τη διεκδικήσεις σωστά. Οφείλουμε να τη διεκδικήσουμε με μόχθο και πειθαρχία».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass