ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Οι κοινωνικές ευαισθησίες των Μαραθωνοδρόμων

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:48

 

Του Κ. Γκιάστα

 

Δεν καταφέρνουν να τρέχουν μόνο ατελείωτα χιλιόμετρα μα μέσα από το τρέξιμό τους δείχνουν και ένα κοινωνικό πρόσωπο. Πως; Μα συγκεντρώνοντας τα χρήματα από τους αγώνες τα δίνουν σε ευαγή ιδρύματα και βοηθάνε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη.

Κύριος μοχλός αυτών των ενεργειών δεν είναι άλλη από την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαικού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων που χωρίς καμία επιχορήγηση προσπαθεί να τονώνει τις τοπικές οικονομίες (με αγώνες σε όλη την Ελλάδα) και παράλληλα να κάνει αυτό που λέμε αθλητική αποκέντρωση.  Για όλα αυτά μας μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας που είναι ο Λαρισαίος κ. Νίκος Γούλας: «Δεν παίρνουμε καμία κρατική χορηγία ενώ όλα τα έσοδα συγκεντρώνονται από τους αθλητές και η μετακίνησή των μελών του ΔΣ γίνεται με προσωπικά έξοδα.

Οι αγώνες γίνονται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Δήμους και Περιφέρειες

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η τοπική οικονομία κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

Στη Θεσσαλία οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας διεξάγουν πάνω από 10 αγώνες το χρόνο οι οποίοι συνδέουν αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές μνήμες, θρησκευτικές τοποθεσίας – τουριστικές. Έχουν συμβολικό χαρακτήρα εκτός από τον αγωνιστικό».

Πάμε όμως τώρα στο οικονομικό κομμάτι: «Μέχρι το 2012 τα χρήματα δινόταν σε ιδρύματα των Αθηνών. Από κει και πέρα όμως όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Νίκος Γούλας δίνονται και σε ιδρύματα της επαρχίας.  Το 2012 δοθήκαν στην Unesco. Το 2013 δόθηκαν σε 4 ιδρύματα επιθυμίας της Ομοσπονδίας. Ανά ίδρυμα δόθηκε 9.000 ευρώ και αυτά ήταν:

-Ίδρυμα Φλόγα Αθήνα

-Περιφερειακό Γηροκομείο Ναυπλίου

-Καρδιά του Παιδιού Αθήνα

- Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης.

Το 2014 τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο διατέθηκαν στα εξής ιδρύματα: Χαμόγελο του Παιδιού Αθήνα, Τοπικός Σύλλογος Γονέων Παιδιών με καρκίνο Φλόγα Βόλου, ΕΕΕΕΚ Πύργου Ηλείας .Η παράδοση των χρημάτων έγινε από τον πρόεδρο της ΕΟΣΛΜΑ-Υ σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14/01 στην Αθήνα στα πλαίσια των ομαδικών βραβεύσεων του 32ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών. Οι δρομείς των συλλόγων της Ομοσπονδίας που έλαβαν μέρος στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο ήταν 4.172 και τα χρήματα που μοιράστηκαν ήταν 7.000 σε κάθε ίδρυμα».

Όμως για το έτος του 2015 θα υπάρχει και λαρισινό ενδιαφέρον στην ενίσχυση ιδρυμάτων καθώς όπως μας είπε ο κ. Γούλας: «Το 2015 αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ΓΣ τα χρήματα του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνιού θα δοθούν στα εξής ιδρύματα

Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Χαιδαρίου, ΑμεΑ Αγία Τριάδα Ναυπλίου, Άγιοι Ανάργυροι Θήβας παιδιά με ειδικές παθήσεις και Ίδρυμα Αριστέας Λάρισας μετά από πρόταση του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας»

*ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Τα τελευταία 2 χρόνια μετά από συμφωνία με την Ομοσπονδία και την Οργανωτική Επιτροπή των δύο αγώνων (Μαραθώνιος Μ. Αλέξανδρος και ημιμαραθώνιος νυχτερινός) αποφασίστηκε μέρος των χρημάτων της συμμετοχής των μελών να δίνεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και ήδη μέχρι σήμερα έχουν δοθεί:

2013: Ίδρυμα ΙΑΣΩ Λάρισας και ορφανοτροφείο Κέρκυρας

2014: Στο ειδικό εργαστήριο Κοζάνης για άτομα με διανοητικές παθήσεις.

Για το 2015 θα δοθούν στο σύλλογο συνδρόμου Down Θεσσαλονίκης και ελληνικό χωρίο Φυλόρου.

* Η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαικού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων ιδρύθηκε το 2006 μετά από αίτημα χιλιάδων δρομέων και έχει ως σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων Λαικού Μαζικού Αθλητισμού και αγώνων υπεραποστάσεων, την ανάπτυξη του φίλαθλου πνεύματος και την προσέλκυση της νεολαίας αλλά και όλων των πολιτών στον  αθλητισμό. Εξάλλου η ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό μόνο ωφέλει έχει για όλους (υγεία, ευεξία, κοινωνικοποίηση, τόνωση της τοπικής οικονομίας).

Σύμφωνα με τον κ. Γούλα είναι τακτικό μέλος της Πανευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητισμός Για Όλους και της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμός Για Όλους. Αποτελείται από 59 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και αριθμεί περισσότερους από 6.000 δρομείς πανελληνίως. Οι Σύλλογοι σε αγαστή συνεργασία  με όλους τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας (Δήμοι, Περιφέρειες, Ελληνική Αστυνομία, ΕΣΥ-ΕΚΑΒ, κοινωνικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες) διοργανώνουν περισσότερους από 497 αγώνες σε όλη την επικράτεια.

«Η Ομοσπονδία συμμετέχει με εκπρόσωπό της στην οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου Αθήνας και με τα μέλη της στηρίζει δυναμικά τον αγώνα. Σημαντικό γεγονός είναι ότι με την εξάπλωση του Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια στον αυθεντικό μαραθώνιο οι Έλληνες δρομείς υπερτερούν αριθμητικά έναντι των ξένων» καταλήγει ο κ. Γούλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass