Αισθητά μειωμένη η παραγωγή κάστανου στον Κίσσαβο

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 14:30

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος για τα κάστανα, λόγω της φαιάς σήψης που προκαλείται από την παρουσία της σφήκας της καστανιάς, ενός δύσκολου στην εξόντωση εντόμου.

Οι μεθοδευμένες, όμως, κινήσεις από την πλευρά των παραγωγών, με συστήματα βιολογικής καταπολέμησης, μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την παρουσία του εντόμου στην καλλιέργεια για την τρέχουσα περίοδο. Δυστυχώς, όμως, τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η μελάνωση της καστανιάς, μία καταστροφική ασθένεια, η οποία αρχίζει να αφανίζει ολόκληρους καστανεώνες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Υ.Χ. στο αφιέρωμά της και με βάση τις δηλώσεις του Ευθύμιου Καζαντζή, προέδρου του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, «η ασθένεια αυτή έχει καταστρέψει σημαντικό αριθμό δέντρων στην περιοχή μας, τα οποία βρίσκονταν σε πλήρες παραγωγικό στάδιο. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στον τόπο μας, η φετινή παραγωγή δείχνει να είναι σημαντικά μειωμένη. Οι ποσότητες που συγκεντρώναμε τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τους 600 τόνους. Για την τρέχουσα περίοδο θα κυμανθούμε στο 1/3 περίπου της μέσης παραγωγής», εξηγεί. Για την καταπολέμηση της σφήκας, που την προηγούμενη χρονιά είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ο κ. Καζαντζής δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εξέλιξη. «Με δικά μας χρήματα, τα οποία ξεπέρασαν τις 150.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη καταπολέμηση με ωφέλιμα έντομα και είχαμε θετικά αποτελέσματα». Σχετικά με τις τιμές η εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθούν σε καλά επίπεδα. Σε ζητήματα άρδευσης των καλλιεργειών, καθώς και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή της Αγιάς αναφέρεται ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη, αλλά το ζήτημα της ποιότητας θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Στο συνέδριο της Εurocastania, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αγιά, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις για όλα τα θέματα που αφορούν τους καστανοπαραγωγούς».
Στο χτύπημα από το χαλάζι, το μελάνωμα της καστανιάς, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι και σήμερα, αποδίδει τα αίτια της μειωμένης παραγωγής κατά 50% ο Απόστολος Τσελέπης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κίσσας Πηλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass