Τεστ ανίχνευσης πανώλης

*ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΕ ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΧΑΛΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ *ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2024 15:10

Tη χρηματοδότηση δημιουργίας «rapid test» για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών, αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από δικούς της πόρους.

Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία με τη λαρισινή εταιρεία βιοτεχνολογίας «Prognosis Biotech», η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πολύ σύντομα θα παραδώσει στην Περιφέρεια το «rapid test», το οποίο θα πωλείται από την εταιρεία και θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου.
ΚΡΟΥΣΜΑ ΠΑΝΩΛΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΦΑΓΕΙΟ
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, οι έλεγχοι των 35 συνεργείων κτηνιάτρων, σε όλη τη Θεσσαλία για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Ολοκληρώθηκαν χθες οι έλεγχοι κλιμακίων κτηνιάτρων στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Όσσας, όπου σε 34 μονάδες εντοπίστηκαν σε μία μόνο μονάδα θετικά κρούσματα, αλλά και στην περιοχή της Οιχαλίας Τρικάλων, όπου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα σε τοπικό σφαγείο.
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, και στη Β’ ζώνη επιτήρησης των μονάδων.
Όπως αποδεικνύεται η μεθοδολογία που ακολουθείται αποδίδει και η κατάσταση κρίνεται ενθαρρυντική για τη συνέχεια.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
«Έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο περιορισμού της πανώλης μικρών μηρυκαστικών» ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ζωοτροφών και βοσκήσιμων γαιών, σε συνέχεια ερωτήσεων που τέθηκαν από κτηνοτρόφους και εκπροσώπους επιχειρήσεων ζωοτροφών σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Π.Ε. Λάρισας.
Συγκεκριμένα, «όσον αφορά τη διακίνηση ζωοτροφών φυτικής προέλευσης εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης:
1. Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (σύνθετες ζωοτροφές ή πρώτες ύλες ζωοτροφών, π.χ. άχυρα, μηδική) που προορίζονται για χρήση σε μικρά μηρυκαστικά, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός της ζώνης προστασίας εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη προστασίας ή εκτός της ζώνης επιτήρησης εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη επιτήρησης.
2. Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιασφάλειας κατά τη διακίνηση ζωοτροφών (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μιας χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή στην κτην. εγκατάσταση, κ.λπ.).
3. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που αναφέρονται στο σημείο 2 και ότι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δε διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά.
4. Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης εφ’ όσον κατά τη διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass