Χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες στην Αγιά

* ΣΕ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥΣ, ΒΑΘΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΩΣ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΟΤΑΜΙΑΣ-ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ *ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ *ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ * ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2024 13:41

Του Νίκου Γουργιώτη
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Ο κόπος και τα πολύ μεγάλα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς είδαν να πηγαίνουν χαμένα μέσα σε λίγη ώρα δενδροκαλλιεργητές περιοχών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες χθες νωρίς το πρωί σημειώθηκε χαλαζόπτωση.

Πρόκειται για κτήματα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νερομύλων, στο Βαθύρεμα, αλλά και στο κομμάτι από την Αγιά ως τη διασταύρωση Ποταμιάς - Αγιοκάμπου.
Η χαλαζόπτωση ήταν έντονη, κράτησε αρκετά λεπτά, ενώ για σχεδόν τρία τέταρτα της ώρας, η ευρύτερη περιοχή δέχθηκε πολύ δυνατή βροχόπτωση με μεγάλη ποσότητα νερού και ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα, συν τοις άλλοις, να προκληθούν προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο, αλλά να χαθεί και φυτικό κεφάλαιο, αφού δέντρα μεμονωμένα ή σειρές δέντρων σε κτήματα έσπασαν ή έγειραν στο έδαφος.   
Την απόγνωση των παραγωγών μάς μετέφερε στην «Ε», τόσο ο κοινοτάρχης Νερομύλων Χρήστος Μαντζάνας όσο και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς Αλέξανδρος Γκαρανές.
Και οι δυο τους, θεωρούν ότι η καταστροφή είναι στο 100% της παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες για τις εν λόγω περιοχές που επλήγησαν, καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, νεκταρινιών και ροδάκινων, καταστροφή η οποία ήρθε ακριβώς την εποχή της συγκομιδής, πλην των μήλων που ακολουθεί σε λίγο χρονικό διάστημα από τώρα αφού οι πρώιμες ποικιλίες συγκομίζονται αρχές Αυγούστου.
«Οι παραγωγοί», όπως τόνισαν στην «Ε» οι κ. Μαντζάνας και Γκαρανές, «πραγματικά έχουν βυθιστεί στην απογοήτευση, αφού η μεγάλη αυτή ζημιά έρχεται να προστεθεί στα δεινά μιας δύσκολης χρονιάς όπου οι μηλοκαλλιεργητές αντιμετώπισαν, από τη μία τη δυσκολία στη διάθεση των μήλων, αφού οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» έπληξαν τις καλλιέργειες πάνω στην περίοδο της περσινής συγκομιδής και, από την άλλη, είχαν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση της κυβέρνησης να τους αποζημιώσει όπως αποζημίωσε, για τα ίδια αίτια και τις ίδιες συνέπειες στα ίδια προϊόντα, τους παραγωγούς της γειτονικής Μαγνησίας».
Και αν σε όλα αυτά προστεθεί και το ότι η φετινή παραγωγή μήλου στην περιοχή της Αγιάς δείχνει να έχει επηρεαστεί πολύ αρνητικά από την παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, που βιώνει γενικότερα η χώρα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αυτή η χαλαζόπτωση και τα προβλήματα που επέφερε επιβαρύνουν την όλη κατάσταση.
Ο κ. Γκαρανές επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή, αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση και τη διαπίστωση της καταστροφής, το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου ενημέρωσε τον ΕΛΓΑ Λάρισας, κλιμάκιο του οποίου αναμένεται σήμερα για επιτόπιο έλεγχο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δηλώσεων ζημιάς και αποζημίωσης των πληττόμενων παραγωγών».
Προβληματισμός, βέβαια, υπάρχει στους αγρότες, για το γεγονός της καθυστέρησης φέτος, των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι οποίες ως γνωστόν συνδέονται άμεσα με τη δυνατότητα κάποιου να αιτηθεί αποζημίωση.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Σε ανακοινώσεις τους, τόσο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις στους αγρότες που υπέστησαν ζημιά από τη χαλαζόπτωση.
Ειδικότερα, σε άμεση παρέμβαση-ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Τσιάρα, προχώρησε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, αξιώνοντας «άμεση καταγραφή και γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς για τους δενδροκαλλιεργητές της Αγιάς, οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς μέσα σε μόλις μισή ώρα, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης». Αντίστοιχα και ο κ. Κόκκαλης ζήτησε «να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές ώστε να καταβληθούν άμεσα και με δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους»
Ο κ. Κόκκαλης θέτει ξανά μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass