Αθέμιτη πρακτική οι ανοιχτές τιμές

* ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2024 14:50

Πέντε προτάσεις για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών εις βάρος των παραγωγών και ειδικά για το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών καταθέτει το Δίκτυο Αγροτικής Παραγωγής της Νέας Αριστεράς με αφορμή τις συμφωνίες για τη διάθεση του βιομηχανικού ροδάκινου, όπου ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή του, δεν έχει καθοριστεί τιμή από τους βιομηχάνους, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να παραδίδουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές και χωρίς να γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι πέντε προτάσεις αφορούν:
1. Τροποποίηση και αυστηροποίηση του Νόμου 4792/2021 σύμφωνα με την Οδηγία (Ε.Ε.) 2019/633, ώστε να συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, και την υποχρέωση συνεκτίμησης του κόστους παραγωγής στη βάση ενδεικτικών συντελεστών παραγωγής, όπως οι σπόροι, τα λιπάσµατα, τα φυτοπροστατευτικά και η ενέργεια, με στόχο τη διαφάνεια στις εμπορικές συμφωνίες και τις πιο δίκαιες τιμές για τον παραγωγό, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Στήριξη του θεσμού των Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων, που όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία συμβάλλει στη μείωση της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
3. Πλαίσιο μέτρων πολιτικής και κινήτρων (επενδυτικών, φορολογικών, χρηματοδοτικών) που θα ενισχύουν τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των μικρών και μεσαίων παραγωγών, καθώς και τη διαπραγματευτική τους ικανότητα έναντι των ισχυρών ολιγοπωλίων του τομέα και θα συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού διακίνησης αγροτικών προϊόντων μέσω Συλλογικών Σχημάτων.
4. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών.
5. Εντατικοποίηση ελέγχων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass