Ανέβηκαν στα όρη, στ’ άγρια βουνά...

* ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ * ΣΕ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ Η ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2024 13:20

Αυτές τις μέρες αναχώρησαν από τα πεδινά της Θεσσαλίας για τα ορεινά της Πίνδου και οι τελευταίοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι συνηθίζουν να μεταφέρουν τα κοπάδια τους, στα καταπράσινα λιβάδια και στην καθαρή ατμόσφαιρα.

Ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας Αργύρης Μπαϊρακτάρης από τον Τύρναβο είναι από τους τελευταίους που ολοκλήρωσαν προ ημερών τη φετινή αποστολή ,μας εξηγεί τους λόγους που επιμένει στην πατροπαράδοτη αυτή συνήθεια και γιατί αυτή με το πέρασμα των χρόνων φθίνει.
«Προ ημερών μετέφερα τα ζώα μου από το Δαμάσι Τυρνάβου στον Αυγερινό του Δήμου Βοΐου στη Σιάτιστα Κοζάνης. Η μεταφορά έγινε με φορτηγό, ενώ το φθινόπωρο θα κατέβουμε με τα πόδια. Ο λόγος που επιλέγουμε την Άνοιξη την οδική μεταφορά των κοπαδιών και όχι την παραδοσιακή ανηφόρα είναι ότι τα ζώα βρίσκονται σε κατάσταση αναπαραγωγής, οπότε πρέπει να αρμέγονται διαρκώς, ενώ οι βλαχόστρατες που χρησιμοποιούμε στον κατήφορο, τώρα είναι καλλιεργούμενα χωράφια και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μονοπάτια.
Δυστυχώς η μετακινούμενη κτηνοτροφία, χρόνο με τον χρόνο φθίνει. Στον Αυγερινό παλιότερα ήμασταν 17 κοπάδια και τώρα μείναμε μόλις δύο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι αποχωρούν από το επάγγελμα, καθώς αυτό έχει καταστεί ασύμφορο και ο δεύτερος και πιο σοβαρός είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Χρειαζόμαστε τους τσοπάνηδες στα καταπράσινα λιβάδια, ενώ στους οργανωμένους στάβλους και στις κτηνοτροφικές μονάδες στα πεδινά, ο έλεγχος των ζώων είναι καλύτερος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μετακινούμενη κτηνοτροφία θα μπορούσε να γίνει ένα μοχλός ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της χώρας μας και να συνδεθεί με τον τουρισμό. Αν θέλει η Πολιτεία να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή ας λύσει τα παραπάνω προβλήματα».
Παρόλα αυτά, ο ίδιος εύχεται «ο Θεός να του δίνει δύναμη να συνεχίζει για πολλά ακόμη χρόνια να μεταφέρει τα κοπάδια του στον Αυγερινό και σε υψόμετρο 1.200 μέτρα. Η ποιότητα ζωής για μας και τα ζώα μας είναι πολύ καλύτερη, πιο καθαρή ατμόσφαιρα, ποιοτική και ελεύθερη τροφή για τα ζώα, λιγότερο υιικό φορτίο, άρα λιγότερες ασθένειες. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα, παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass