Μπλόκα αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες στη Νίκαια

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΑ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2023 13:09

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις επιδιώκοντας την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν σε κόστος παραγωγής και κάλυψη χαμένου εισοδήματος, αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν προσκληθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων να λάβουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ.


Την εισήγηση θα κάνει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος αναμένεται να εισηγηθεί κινητοποιήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο στην «Ε» ότι «είναι ανοιχτές όλες οι μορφές αγώνα, η συνέλευση της Νίκαιας είναι αυτή που θα αποφασίσει τους τρόπους».
Τα προβλήματα των αγροτών, που οξύνθηκαν περαιτέρω φέτος με αφορμή και το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, δημιουργούν προσδοκίες στην πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για αυξημένη σήμερα συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ όπως είναι γνωστό από τα προηγούμενα χρόνια, η ανταπόκριση των αγροτών είναι αυτή που θα καθορίσει τις μορφές, όπως και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Το διεκδικητικό πλαίσιο των φετινών κινητοποιήσεων αναμένεται να επικεντρωθεί στο κόστος παραγωγής, αλλά και στο σκέλος των τιμών, με ενισχύσεις και κάλυψη χαμένου εισοδήματος. Στο σκέλος τους κόστους οι αγρότες, μεταξύ άλλων, θα διεκδικήσουν επιδοτήσεις μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά και πλαφόν στην κιλοβατώρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.
«Τα προβλήματα» σημειώνεται στο κάλεσμα της σημερινής σύσκεψης «συνεχώς οξύνονται με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική τη συνέχιση των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές-εξευτελιστικές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση από 5 ως 10 φορές πιο ακριβά, κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες με τις ευλογίες και πλάτες της Κυβέρνησης που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει».
Ξεχωριστό σκέλος αφορά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2023 «χωρίς ουσιαστική ενημέρωση», όπως σημειώνεται από την Επιτροπή των Μπλόκων «για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η Κυβέρνηση να στρέφει τον ένα αγρότη απέναντι στον άλλο ώστε να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της» καταλήγει η Επιτροπή.
Υπογραμμίζοντας πως «ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα της δικής μας δράσης με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας» χαρακτηρίζοντας μονόδρομο, τον δρόμο των κινητοποιήσεων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass