Εισαγγελικό «μπλόκο» στα αγροτικά μπλόκα!

* ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ 10 ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ * «ΝΟΜΠΕΛ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΑΠΟΝΕΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2019 22:04
Οργισμένοι οι αγροτοσυνδικαλιστές επιδεικνύουν στους δημοσιογράφους το κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας, βάσει του οποίου 10 αγρότες θα δικαστούν για παρακώλυση συγκοινωνιών Οργισμένοι οι αγροτοσυνδικαλιστές επιδεικνύουν στους δημοσιογράφους το κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας, βάσει του οποίου 10 αγρότες θα δικαστούν για παρακώλυση συγκοινωνιών

«Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών να διεκδικεί το νόμπελ Ειρήνης, εμείς οι αγρότες του κόμβου της Νίκαιας, μετά το κλητήριο θέσπισμα που έλαβαν 10 συνάδελφοί μας, βάσει του οποίου κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, με το «καλημέρα» των κινητοποιήσεων, του αποδίδουμε ομόφωνα το νόμπελ αυταρχικότητας.

Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ένα τέτοιο εκ προμελέτης έγκλημα. Το έκανε η υποτίθεται αριστερή κυβέρνηση». Οργή και αγανάκτηση στους κύκλους των Θεσσαλών αγροτών, που βγήκαν στους δρόμους, από το έγγραφο που έφθασε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, το οποίο οδηγεί 10 αγρότες σε δίκη, χωρίς απολογία ή ανάκριση. Στο στόχαστρό τους η κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για «νέα επιχείρηση ποινικοποίησης του αγροτικού κινήματος, το οποίο παλεύει για την επιβίωσή του».

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες εκπρόσωποι του μπλόκου στη Νίκαια, τονίστηκε ιδιαίτερα αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της, πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, ενώ κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας «να μην επιτρέπει την πρόσβαση στους αγρότες να προσεγγίζουν το μπλόκο με τα ΙΧ κι όταν επιμένουν, τότε καταγράφει τους αριθμούς κυκλοφορίας».

 

 

 2AAAAAAAAAAAA 29 1 2019

 

  Οι 10 κατηγορούμενοι θα δικαστούν την 1η Μαρτίου. Τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ της «Ε» περιλαμβάνονται στο υλικό που επικαλείται η Εισαγγελία

 

 

3AAAAAAAAAAAAAAAA 29 1 2019

 

4KATHGOROYMENOI 29 1 2019

ΟΙ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Μία μόλις μέρα από το στήσιμο αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια, η Αστυνομία δια των οργάνων της επέδωσε στις διευθύνσεις των 10 αγροτοσυνδικαλιστών και αγροτών τα κλητήρια θεσπίσματα, με τα οποία παραπέμπονται άμεσα σε δίκη (1η Μαρτίου) ως ηθικοί αυτουργοί για την κατάληψη του οδοστρώματος από τα τρακτέρ ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ο Γιάννης Κουκούτσης πρόεδρος ΑΣ Πλατυκάμπου, Σωκρ. Αλειφτήρας πρόεδρος ΑΣ Κατωχωρίου, ο Χρ. Σιδερόπουλος, ο Θάνος Χατζηζωγίδης, οι Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας, μέλη της Διοίκησης Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Αχιλλέας Λιάτος μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη», ο Στέλιος Τσικριτσής, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, ο Αλέκος Λαχανάς μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και ο Σωτ. Γιαννακός (Ματαράγκα).

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ

Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα «την ώρα, που η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών, το πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια συνεχώς ενισχύεται, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο. Τέτοιες ενέργειες δεν μας φοβίζουν, αλλά μας χαλυβδώνουν. Ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη».

Από την πλευρά του ο Κ. Τζέλλας κάλεσε τα σωματεία και όλους τους φορείς να αποδείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, στέλνοντας μήνυμα ότι η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν θα περάσει. Στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν υπάρχει ηθική αυτουργία. Σε πρόσφατη δίκη καταδίκασαν τρεις αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών. Είναι προφανές ότι τα δίνουν όλα για να κάμψουν το φρόνημά μας, αλλά δεν θα καταφέρουν».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουκούτσης ανέφερε ότι την Παρασκευή 1 Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής της δίκης, θα υπάρξει δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, έναντι αυτής της αυταρχικής πολιτικής. Ο Αλέκος Λαχανάς δήλωσε πως «οι κυβερνώντες πρέπει να ξαναδιαβάσουν τον Λένιν για να μάθουν περί ορθής πολιτικής συμπεριφοράς και πως ο αγώνας επιβίωσης των αγροτών δεν θα καμφθεί από τέτοιες συμπεριφορές.

Τέλος, ο Θάνος Χατζηζωγίδης χαρακτήρισε τη δικογραφία «στημένη» και τόνισε πως «34 χρόνια που βρίσκεται στα μπλόκα πρώτη φορά τού έρχεται κατηγορητήριο με το καλημέρα. Δεν πειράζει, τέτοια χαρτιά αποτελούν για μένα παράσημα».

O Σωκράτης Αλειφτήρας από τα Φάρσαλα ανέφερε πως «είναι μεγάλη χαρά που καταφέραμε κάποια άτομα επιτέλους να ενεργοποιήσουμε τόσο γρήγορα τον κρατικό μηχανισμό...

Είναι μεγάλη τιμή μου που οι αρχές αυτού του δημοκρατικού κράτους με καλούν να με δικάσουν σε ένα μήνα χωρίς μάλιστα να έχω απολογηθεί. Γιατί βγαίνω στον δρόμο και μιλάω για τα προβλήματα των αγροτών στα ΜΜΕ, γιατί θέλω να μείνω στα χωράφια μου».

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σε σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι, έγινε πρόταση να γίνει πορεία των αγροτών του μπλόκου με τα τρακτέρ τους την Παρασκευή στην πόλη της Λάρισας. Επίσης, το Σάββατο στη 1 μ.μ. να γίνει στο μπλόκο σύσκεψη μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία και το μπλόκο της Νίκαιας να προτείνει, στο τέλος της βδομάδας αφού ολοκληρωθεί το στήσιμο των μπλόκων, να γίνει πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων «καταγγέλλει την δικαστική δίωξη σε βάρος ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κι άλλων αγροτών, οι οποίοι σέρνονται στο «αγροτοδικείο» της Λάρισας την 1η Μάρτη 2019 με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τους αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας, που στήθηκε τη Δευτέρα 28/1/2019.

Η δικαστική δίωξη σε βάρος των 10 συναδέλφων επί της ουσίας στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα, ενώ η μεθόδευση και η διεκπεραίωση των διαδικασιών είναι πρωτοφανείς στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατηγορία που αφορά σε κινητοποίηση που μόλις ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη, στήθηκε στο άψε - σβήσε, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου που, μάλιστα, προηγήθηκαν του «αδικήματος» του στησίματος του μπλόκου. Τα κλητήρια θεσπίσματα στους κατηγορούμενους αποδόθηκαν τάχιστα, την ίδια μέρα που γράφτηκαν. Η δίκη ορίστηκε να γίνει άμεσα, σε λίγες μέρες, χωρίς οι κατηγορούμενοι να έχουν καν κληθεί για κατάθεση από τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Η ευθύνη για τη συγκεκριμένη, απαράδεκτη και προκλητική δικαστική δίωξη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία, μέσω της ποινικοποίησης του αγώνα μας, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες που συμμετέχουμε, ήδη, στα μπλόκα, αλλά και εκείνους τους συναδέλφους που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχίσει ανεμπόδιστα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτική της δεν διστάζει να διολισθαίνει γρήγορα και επικίνδυνα στον κατήφορο του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικότητας.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι μάταια κοπιάζει να μας τρομοκρατήσει. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, δυνατά κι αποφασιστικά. Η απάντησή μας στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και στην αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης θα δοθεί με την ενίσχυση των υπαρχόντων και το στήσιμο νέων μπλόκων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας.

Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε».

Ρεπορτάζ  Γ. Ρούστας

 

 

Αραχωβίτης:

Είμαστε αντίθετοι

στα αγροτοδικεία

5ARAXVBITHS 29 1 2019

Θέση για το περιστατικό της δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κατά των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, πήρε με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δηλώνω ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε δίωξη αγροτών για τη συνδικαλιστική τους δράση. Είμαστε και ως κυβέρνηση αντίθετοι στα αγροτοδικεία. Η εποχή που ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ωστόσο, οφείλουμε να διαχωρίσουμε την πολιτική εξουσία και τη βούλησή της, από τη δικαστική η οποία λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και τους δικούς τους κανόνες και ταχύτητες. Μας κάνει εντύπωση βέβαια η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν κρίνουμε το έργο της, παρά μόνο προβληματιζόμαστε».

 

 

Κόκκαλης:

Βεβιασμένη

ενέργεια

6KOKALHS 29 1 2019

Με αφορμή την κλήση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας δέκα αγροτών που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν χθες Δευτέρα στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, σε απολογία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με όλο τον σεβασμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη και δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί η αντίστοιχη νομική διαδικασία, όπως αυτή που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, θεωρώ την απευθείας κλήση αγροτών στο ακροατήριο νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας. Διότι κατά την άποψή μου έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν. Ενδεικτικό της άποψης είναι το γεγονός ότι στα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσης του κατηγορητηρίου, αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας πριν τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος.

Οφείλουμε άπαντες να σεβόμαστε το Σύνταγμα, το ίδιο όπως και το δικαίωμα στην έκφραση της διαφορετικής άποψης κι όλα αυτά πάντα σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους με σύνεση και ψυχραιμία.

 

 

Ενα χρόνο πριν όμως…

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

 

7ENA XRONO PRIN 29 1 2019

 

Κι όμως μέσα σε ένα χρόνο παρατηρείται αλλαγή στην αντιμετώπιση των αγροτικών μπλόκων από τις δικαστικές - εισαγγελικές αρχές.

Μόλις πέρυσι εισαγγελικές προτάσεις σε δικαστήριο της Λάρισας εξηγούσαν πως τα μπλόκα ήταν δικαίωμα των αγροτών, οδηγώντας στην αθώωση των κατηγορουμένων. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα η «Ελευθερία» είχε αφιερώσει το κεντρικό της θέμα (φωτ.).

Στα μέσα του Μαρτίου 2018 συγκεκριμένα, δικαστήρια της Λάρισας αποφασίζουν και αθωώνουν αγρότες που εμπλέκονταν με ηγετικό τρόπο στα πολυήμερα μπλόκα του 2016. Οι προτάσεις των εισαγγελέων εξίσωναν το δικαίωμα των πολιτών για την ελεύθερη μετακίνηση με αυτό των αγροτών για διαμαρτυρία. Σύμφωνα με αγρότες που έχουν πολλά χρόνια στους «αγώνες» και στους δρόμους, τέτοιες προτάσεις δεν είχαν ακουστεί τα τελευταία 20 χρόνια, κάτι που δείχνει -σύμφωνα με τους ίδιους- πως εισαγγελικές και δικαστικές αρχές θέλουν να πάψουν τα αγροτοδικεία. Τελικά όμως έπεσαν έξω…

Μόλις βγήκαν στους δρόμους φέτος, έλαβαν κλητήρια θεσπίσματα και οδηγούνται εκ νέου στα δικαστήρια. Κατηγορούμενοι για τις ίδιες πράξεις, κάτι που κάνει τους εμπλεκόμενους να αναρωτιούνται τι άλλαξε.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass