Προετοιμασία αγροτών και κτηνοτρόφων για τον χειμώνα

* Συμβουλές προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2018 22:28

Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο η Θεσσαλία δοκιμαζόταν από τον χιονιά, με ανυπολόγιστες συνέπειες κυρίως στον πρωτογενή τομέα, καθώς από τις χαμηλές θερμοκρασίες κατεστράφη ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί.

Με αφορμή τον άστατο καιρό που διανύουμε τούτες τις μέρες, έχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε σε αγρότες και κτηνοτρόφους κάποιες βασικές συμβουλές προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

-Παραγωγοί κηπευτικών

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται αυτές τις μέρες οι παραγωγοί υπαίθριων (αλλά και θερμοκηπιακών) κηπευτικών, ένεκα του …ξεσκέπαστου «καταστήματος» που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα προϊόντα τους. Αυτά που είναι κυρίως ευάλωτα, εάν ο υδράργυρος υποχωρήσει κάτω από τους -4 βαθμούς Κελσίου είναι κυρίως το μαρούλι και ο άνηθος και σε μικρότερο βαθμό το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του κάμπου «δυστυχώς τα περιθώρια για τη λήψη προληπτικών ή προστατευτικών μέτρων από τους παραγωγούς είναι στενά. Ιδίως για την υπαίθρια παραγωγή. Το πρόβλημα δεν είναι το χιόνι, το οποίο αν είναι μαλακό μπορεί να λειτουργήσει και ως πέπλο κάλυψης της παραγωγής, αλλά ο παγετός, σε συνδυασμό με την ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας, τις επόμενες μέρες. Κάποιοι αγρότες προχωρούν σε ψεκασμούς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Καλύτερη η κατάσταση στα προϊόντα θερμοκηπίου, όπου οι παραγωγοί με τα κατάλληλα συστήματα θέρμανσης, τα προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνο στην εγκατάσταση του θερμοκηπίου, αν το πλαστικό που το περιβάλλει υποχωρήσει από το βάρος του χιονιού, αν και οι συνεπείς παραγωγοί φροντίζουν -όταν χρειάζεται- να απομακρύνουν το χιόνι από την οροφή».

-Κτηνοτρόφοι

Αν μια επαγγελματική κατηγορία είναι συνηθισμένη στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και δη της έντονης χιονόπτωσης, αυτή είναι η κτηνοτροφική, καθώς οι παραγωγοί ζωικής εκμετάλλευσης ζούνε χρόνια τώρα στα ορεινά και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του βουνού. Δυστυχώς όμως η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην ύπαιθρο, δυσχεραίνει αρκετά την επιβίωσή τους, ενώ δημιουργεί πρόβλημα και στην παραγωγή γάλακτος. Για παράδειγμα φέτος, όταν η Θεσσαλία επλήγη σφόδρα από τον χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες χάθηκαν ζωντανά, ενώ κάποιοι κτηνοτρόφοι έμειναν αποκλεισμένοι στις μονάδες τους για 2-3 μέρες. Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Κόκουρα «το παράδοξο είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στις πεδινές περιοχές, όπου οι κτηνοτρόφοι πιάνονται στον ύπνο, παρά στα ορεινά χωριά, αν και κει τελευταία οι άδειες τσέπες δεν δίνουν τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να προχωρήσει σε μαζική προμήθεια ζωοτροφών. Επίσης οι Δήμοι με την Περιφέρεια, για τον ίδιο λόγο, αδυνατούν να προχωρήσουν εγκαίρως στον αποχιονισμό των αγροτικών δρόμων που οδηγούν στα ποιμνιοστάσια, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η φροντίδα των ζώων».

Τα συνήθη προβλήματα που εμφανίζονται με την κακοκαιρία είναι το πάγωμα του συστήματος υδροδότησης (σωλήνες) στα μαντριά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όταν τα ζώα πίνουν παγωμένο νερό παθαίνουν διάρροιες και μερικές φορές παθαίνουν. Επιπλέον καταγράφεται σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος. Για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ; Ούτε λόγος. «Εδώ με φυσιολογικές συνθήκες οι εκτιμητές αργούν να έρθουν στα μαντριά, θα έρθουν τώρα με τα χιόνια» δηλώνει χαρακτηριστικά Ελασσονίτης κτηνοτρόφος.

* Στο μεταξύ η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους «να έχουν αποθηκευμένες ζωοτροφές, σανό και δημητριακούς καρπούς ή έτοιμα μίγματα ζωοτροφών, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των ζώων για περίπου 15 μέρες, σε αποθηκευτικό χώρο δίπλα στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Ακόμα θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν για το διάστημα αυτό εξασφαλισμένη προμήθεια νερού και τα απαραίτητα εργαλεία για καθαρισμό του χώρου. Και φυσικά να διαθέτουν ενισχυτές μπαταρίας (power bank) για τα κινητά τους τηλέφωνα.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass