Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 03 Νοε 2017 22:22

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Τις βροχές περιμένουν αρκετοί αγρότες για να μπούνε στα χωράφια για σπορά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη ο καιρός θα τους κάνει το χατίρι αφού από την Πέμπτη 9 του μήνα και για τρεις μέρες περίπου, θα σημειωθούν αστάθειες στον θεσσαλικό χώρο με βροχές, οι οποίες θα είναι περισσότερες στις δυτικές περιοχές (Τρίκαλα-Καρδίτσα).

Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, η θερμοκρασία δε θα κυμανθεί από 5 ως 19 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο, όπως και από Δευτέρα, με τον υδράργυρο την ημέρα να κινείται από 7 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη οι πυκνές νεφώσεις ίσως φέρουν ασθενείς βροχές, την Τετάρτη μόνο σύννεφα και από την Πέμπτη αναμένονται οι ισχυρές βροχές. 

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ακόμη να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες αγροτικών φορέων και οργανώσεων για τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις, καθώς οι περισσότεροι πιάστηκαν στον ύπνο. Και αυτό γιατί όταν το 2015 αναρτήθηκαν ηλεκτρονικά τα δικαιώματα, τότε μπορούσε κανείς να ανακαλύψει στα σχετικά ειδοποιητήρια που μιλούσε για τις παρακρατήσεις. Να σημειωθεί ότι οι παρακρατήσεις αφορούν στο σύνολο των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης, αφού πρώτα έγινε η παρακράτηση και εν συνεχεία υπολογίστηκε το 70% της προκαταβολής, από την οποία ενδεχομένως όσοι είχαν προσωπικές εκκρεμότητες (δάνεια, βρίσκονται σε έλεγχο, κλπ) να αντιλήφθησαν περαιτέρω μειώσεις. Υπενθυμίζεται ότι φέτος είχαμε 4,5% κρατήσεις από τη Βασική Ενίσχυση για το Εθνικό Απόθεμα, άλλο ένα 3% είναι για τις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις (για παράδειγμα φέτος θα λάβει για πρώτη φορά συνδεδεμένη η μηδική), ενώ υπάρχει και ένα περίπου 0,8% που είναι διόρθωση από την πρώτη κατανομή, που έγινε το 2015. Συνεπώς οι κρατήσεις επί της Βασικής Ενίσχυσης είναι πάνω από 8%. Μάλιστα αγρότες με τα λεγόμενα υψηλά δικαιώματα, με τη σύγκλιση της νέας ΚΑΠ, έχουν κάθε χρόνο επιπρόσθετη μείωση των δικαιωμάτων τους μέχρι το 2019. Ωστόσο το ΥΠΑΑΤ εφόσον κράτησε χρήματα για να τα διαθέσει στο απόθεμα, θα πρέπει πριν τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνει η εκκαθάριση, να αποκαταστήσει παλιότερη αδικία με όσους νέους αγρότες απέκτησαν το 2009 δικαιώματα, με πολύ μικρή όμως αξία.

Στο μεταξύ πληρωμές ύψους 6 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 31 του μήνα σε 1.350 δικαιούχους. Πρόκειται κυρίως για ανειλημμένες υποχρεώσεις προηγούμενων προγραμμάτων, όπως βιολογική γεωργία, νιτρορύπανση και μεταφορικά για νησιά του Αιγαίου.

ΠΩΛΗΣΗ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου προκηρύσσει διαγωνισμό με κλειστές προσφορές για την πώληση περίπου 2.350 τόνων σκληρού σίτου εσοδείας 2017, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του στα σιλό Αγ. Δημητρίου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Η φόρτωση θα γίνει το αργότερο έως 10 Δεκεμβρίου και ως τρόπος πληρωμής θα είναι μετρητοίς με την υπογραφή της σύμβασης. Οι προσφορές γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή (10 Νοεμβρίου) και ώρα 12:00 μ., στα γραφεία του Συνεταιρισμού, στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου στο Εργοστάσιο Γάλακτος ΕΒΟΛ.

Στο μεταξύ όπως προαναφέρθηκε τις βροχές περιμένουν οι αγρότες για να σπείρουν τα σιτηρά. Να σημειωθεί ότι θα αγοράσουν τον σπόρο με τιμή γύρω στα 40-42 λεπτά, όταν φέτος πούλησαν τη σοδειά τους με 18-19 λεπτά...

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προκηρύξει το νέο δεύτερο κύκλο προγραμμάτων του αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/2016) που επιδοτεί θερμοκήπια, στάβλους αλλά και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Στον νέο κύκλο των προκηρύξεων θα ενταχθούν τα τέσσερα προγράμματα και συγκεκριμένα: α) «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού», β)«Γενικής Επιχειρηματικότητας», γ) «Νέες Ανεξάρτητες μμε» και δ) «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας». Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) υπολογίζεται στα 550 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό θα αφορά ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής. «Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε να μπορούν να εντάσσονται και να ενισχύονται από τον αναπτυξιακό νόμο και οι μεγάλες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα οι θερμοκηπιακές», είχε αναφέρει ο υπουργός κ. Β. Αποστόλου.

ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ

Συνεχίζονται τα αγροτοδικεία στον κάμπο, καθώς νέα κλητήρια θεσπίσματα έλαβαν αγρότες της περιοχής της Λάρισας για κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα το 2016 στην περιοχή των Τεμπών. Οι αγρότες θα βρεθούν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για κινητοποιήσεις που έγιναν από τις 20 Ιανουαρίου έως και τις 24 Φεβρουαρίου του 2016. Συνολικά πρόκειται για 9 άτομα τα οποία κατηγορούνται. Η υπόθεση εκδικάζεται το Μάρτιο του 2018, αλλά σίγουρα τέτοιες ειδήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Β. Μπούτα, ο οποίος στις 17 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει από τη Λάρισα το χρονοδιάγραμμα των μπλόκων για το 2018. Θα προηγηθούν ανάλογες συσκέψεις στη Δυτική Ελλάδα (στην Ηλεία) μεθαύριο Κυριακή 5 Νοεμβρίου και στη Δυτική Μακεδονία την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι στο φετινό πρόγραμμα, με το οποίο το ποσό επιχορήγησης για την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης καθορίστηκε στα 25 ευρώ ανά κυψέλη και στα 6 ευρώ ανά μετακινούμενο μελίσσι και στο πρόγραμμα για την «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας». Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ο μελισσοκόμος δικαιούχος των δύο δράσεων είναι η υποβολή της δήλωσης διαχείμασης. Η δήλωση διαχείμασης γίνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής το αργότερο μέχρι 20 Ιανουαρίου 2018. Δεν είναι απαραίτητη η δήλωση διαχείμασης στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος έχει θεωρήσει το μελισσοκομικό του βιβλιάριο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2017. Στην περίπτωση αυτή το θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ

Συνεχίζεται η εμφάνιση του περονόσπορου σε καλλιέργειες με ντομάτα θερμοκηπίου μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας, όπως διαπιστώνει το Περ/κό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Σε σχετική ανακοίνωση το Κέντρο αναφέρει ότι οι συνθήκες ανάπτυξης ευνοήθηκαν από την υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26 βαθμούς Κελσίου, με άριστη 18-22 βαθμούς Κελσίου). Συστήνεται δε στους παραγωγούς όταν διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας καλεί όλους τους κατόχους αιγοπροβάτων και τους κατόχους χοίρων του Νομού μας, να προβούν στην υποχρεωτική ετήσια απογραφή των ζώων τους. Η απογραφή είναι υποχρέωση και όσων έχουν μηδενικό αριθμό αιγοπροβάτων ή χοίρων αλλά διαθέτουν κωδικό εκμετάλλευσης και διενεργείται στο χρονικό διάστημα για τα αιγοπρόβατα από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 15ης Δεκεμβρίου και για τους χοίρους από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass