ΑΓΡΟΤΕΣ -ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαδικτυακή αγροτική παρέα ή κάτι παραπάνω;

* Με τίτλο "πάθος με την Γη, πάθος με τη δουλειά μου"

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2017 22:13
Είναι νέοι αγρότες. Αλλά η καθημερινή δουλειά δεν τους θέλει αποκλειστικά και μόνο στο χωράφι, αλλά και στον υπολογιστή Είναι νέοι αγρότες. Αλλά η καθημερινή δουλειά δεν τους θέλει αποκλειστικά και μόνο στο χωράφι, αλλά και στον υπολογιστή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο κατέχουν εδώ και αρκετά χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας προσφέροντας θετικά αλλά και αρνητικά παράγωγα χρήσης.

Ένα από τα θετικά σημεία ενασχόλησης με αυτά τα μέσα, είναι και η συμμετοχή (όποιος το επιθυμεί φυσικά) σε διαδικτυακές ομάδες. Κάπως έτσι λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα σε μια ομάδα νέων αγροτών που αγαπούν τον τόπο τους και έχουν πάθος με τη γη, να δημιουργήσουν μία αγροτική ομάδα, μέσα από την οποία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες γύρω από τις καλλιεργητικές φροντίδες των προϊόντων τους, αλλά και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και υποστήριξης, όσων έχουν επείγουσα ανάγκη. Η διαδικτυακή αγροτική παρέα δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου και η ονομασία της αναμενόμενη: "Πάθος με την Γη, Πάθος με τη δουλειά μου". Μέχρι τώρα η Ομάδα αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη και συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των μελών της σε καθημερινή βάση.

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Συντονιστής της ενδιαφέρουσας αυτής διαδικτυακής ομάδας είναι ο Λαρισαίος γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Κατσαντώνης, ο οποίος μας μίλησε καταρχήν για το πώς βρέθηκε να κατέχει θέση συντονιστή. «Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα ως ενεργό μέλος στην αγροτική ομάδα "Πάθος με την Γη, Πάθος με τη δουλειά μου" έχοντας αποφοιτήσει από τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχοντας εργαστεί ως γεωπόνος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, το ερέθισμά μου για τα αγροτικής φύσεως θέματα της ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο, ώστε να αποδεχθώ με μεγάλη μου τιμή, το κάλεσμα στην πρόταση του ιδρυτή και συνάμα διαχειριστή της ομάδας Άρη Αρσενίου, για ανάληψη συντονιστικής θέσεως στην ομάδα. Συζητήσεις, προβληματισμοί, σκέψεις, απορίες, ενημέρωση αγροτικής θεματολογίας έχοντας τη μορφή δημοσιεύσεων, λαμβάνουν μέρος στην καθημερινή ροή της ομάδας. Εικόνες και βίντεο με προέλευση από κινητά τηλέφωνα όπου απαθανατίζονται αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά, αμπέλι, βιομηχανικά και ενεργειακά φυτά, ψυχανθή, όσπρια, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, γεωργικοί ελκυστήρες και γεωργικά παρελκόμενα, καθώς και μέθοδοι φυτοπροστασίας, λίπανσης, άρδευσης, εδαφοανάλυσης, φυλλοδιαγνωστικής και πολλά άλλα, όλα μαζί συντάσσουν ένα διαδικτυακό "πανεπιστήμιο" με συμμετέχοντες τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς από όλα τα μέρη της ελληνικής υπαίθρου, με κοινό γνώμονα μόνο έναν, την ελληνική μητέρα γη».

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Όσον αφορά συνολικά στο επιτελείο της διαδικτυακής Ομάδας, διαχειριστική δράση κατέχουν οι Αρσενίου Άρης (Λάρισα), Τζαβάρας Κων/νος, και Κόκκαλης Χάρης (Μαγνησία). Στη θέση του συντονιστή αντίστοιχα συναντάμε τους Ευθυμιόπουλο Αναστάσιο, Πανταζή Θάνο και Σδώνα Λουκά. Υπεύθυνος ηλεκτρονικών μέσων και πλατφόρμας της ομάδας έχει αναλάβει ο Μπούστρας Αριστείδης. Έμπειροι αγρότες και παραγωγοί, επαγγελματίες πολλά χρόνια διευθύνοντας με επιτυχία τις αγροτικές τους επιχειρήσεις, με πληθώρα γνώσεων πάνω στον αγροτικό βίο, μαζί με την πρόσθεση των γεωπονικών γνώσεων του Γ. Κατσαντώνη, κατάφεραν η ομάδα "Πάθος με την Γη, Πάθος με την δουλειά μου" να έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική και ολοένα αναπτυσσόμενη αγροτική Ομάδα, η οποία έχει καταστεί καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους.

ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η καινοτόμος δράση της ομάδας έκανε την εμφάνισή της με μεγάλη αποδοχή συμπαράστασης και από άλλες διαδικτυακές ομάδες αγροτοκτηνοτροφικού περιεχομένου, όταν παρουσίασε στα μέλη της ένα μοντέλο πλατφόρμας ηλεκτρονικής πώλησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων από παραγωγό σε παραγωγό ή από παραγωγό σε καταναλωτή. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσαντώνη «κάθε αγρότης-παραγωγός έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει μια φόρμα υποβολής πώλησης αγροτικών προϊόντων ώστε το παραγόμενο προϊόν του να προστεθεί στην πορεία της διαδικασίας στην αντίστοιχη ηλεκτρονική λίστα προσφοράς αγροτικών προϊόντων, όπου είναι δυνατή η θέαση προσφερόμενων προς πώληση αγροτικών προϊόντων και κατηγοριοποιημένα ως εξής. Α) ζωοτροφές-δημητριακά Β) φρούτα Γ) όσπρια-ξηροί καρποί Δ) γάλα-ελαιόλαδο-ελιές-μέλι Ε) λαχανικά-κηπευτικά Στ’) αυγά-πουλερικά Ε) σπόροι-φυτά Ζ) αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά Η) ζώα. Απώτερος σκοπός της ομάδας με τη συγκεκριμένη γέννηση ιδέας και εφαρμογή της εντός ομάδας είναι ο αποφασιστικός ρόλος που θέλει να προσθέσει και να διαδραματίσει στην απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων καθώς και στη μετέπειτα συνεργασία των μελών της.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Επίσης, η Ομάδα έχει κάνει κρούση στον εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" για άμεση συνεργασία και περιμένει την απάντησή του ώστε να πραγματοποιηθεί και η αντίστοιχη επίσημη ανακοίνωση στα μέλη της ομάδας. Εκτός λοιπόν, από την καινοτόμο δράση της με απώτερο σκοπό την συνεργασία των μελών της στην απευθείας διάθεση και πώληση των αγροτικών προϊόντων, το κοινωνικό έργο της ομάδας είναι σίγουρο ότι θα λάβει σάρκα και οστά εν ευθέτω χρόνω.

Επίσης η Ομάδα έχει διοργανώσει διάφορες αλληλέγγυες δράσεις. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κατσαντώνης «πέρυσι, στις καταστροφικές πλημμύρες της Πελοποννήσου, ένας αγρότης-παραγωγός υπέστη μεγάλη ζημιά, όταν δένδρο κατέληξε μετά από πτώση πάνω στον γεωργικό ελκυστήρα του. Η ομάδα κινητοποιήθηκε και η διαχειριστική ομάδα, μετά από επικοινωνία με τον συγκεκριμένο παραγωγό, με δημοσίευση εντός της ομάδας, πραγματοποιήθηκε ανάρτηση του τραπεζικού του λογαριασμού, με ταυτοποίηση του λογαριασμού του φυσικά με το ονοματεπώνυμο του παραγωγού και αριθμό τραπεζικού του λογαριασμού σε ευδιάκριτη και ορατή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη προς οικονομική βοήθεια, φωτογραφία. Πράγματι η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή».

Εν κατακλείδι, πρόκειται τελικά, για μια διαδικτυακή αγροτική παρέα ή κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος θα δείξει…

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass