ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ο ελλιπής ΕΛΓΑ ξεκίνησε τις εκτιμήσεις ζημιών

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2017 22:30

Ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη η 15νθήμερη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ζημιάς για τους πληγέντες, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις-χαλαζοπτώσεις, παραγωγούς στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, ενώ συνεργεία του Οργανισμού συνεχίζουν να επισκέπτονται περιοχές που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα.

Οι αγρότες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στο τέλος της εβδομάδας, οι οποίες ενδεχομένως καταστρέψουν ό,τι γλίτωσε από τα άκαιρα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.

Την Παρασκευή γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στο Ζάππειο, ενώ χθες Δευτέρα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα, αφού βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, είναι κυρίως τα όσπρια και τα ψυχανθή, τα δημητριακά και σε δεύτερο βαθμό η ντομάτα, η οποία όμως έχει κάποια περιθώρια με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες να ορθοποδήσει μερικώς. Αντιθέτως για το βαμβάκι δεν μπορεί να υπάρξει αυτή την περίοδο ασφαλής πρόβλεψη για τις επιπτώσεις σε ποιότητα και ποσότητα, ενώ στον αντίποδα και στις περιοχές του Δήμου Τεμπών, όπου υπάρχει ηλιόσπορος οι συνεχείς βροχές θεωρήθηκαν σωτήριες, καθώς η καλλιέργεια απαιτούσε νερό.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές και οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν περισσότερο είναι τα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων (Δασόλοφος), όπου επλήγησαν κυρίως όσπρια και ψυχανθή, το Ζάππειο (Δήμος Κιλελέρ) όπου ζημιές υπέστησαν όσα κριθάρια δεν είχαν μαζευθεί, σιτηρά, τα οποία επρόκειτο να συγκομισθούν τις επόμενες ημέρες και ντομάτα. Στην επαρχία Τυρνάβου και ιδιαίτερα στο Αργυροπούλι επλήγησαν αμπελοκαλλιέργειες και κάποια δέντρα (βερίκοκα, ροδάκινα). Στις τυχερές περιοχές ανήκουν το Αρμένιο, η Γλαύκη, και χωριά του πρώην Δήμου Κραννώνα, τα οποία δεν... βράχηκαν.

Σύμφωνα με ντοματοπαραγωγούς του νομού «και εφόσον δεν προκύψουν νέες βροχές, με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες μπορεί η στρεμματική απόδοση να φθάσει τους 5-6 τόνους (σε σχέση με τους προβλεπόμενους 10-11 τόνους). Στα όσπρια όσοι καταφέρουν να μαζέψουν 50-60 κιλά θα είναι ευχαριστημένοι (αρχικός στόχος ήταν τα 250 κιλά).

Όσον αφορά στην επάρκεια του προσωπικού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν, μετά τις πρόσφατες ζημιές και με δεδομένο την απόσπαση 11 υπαλλήλων στο αντίστοιχο κατάστημα της Βέροιας, ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν από τους πληγέντες αγρότες του νομού Λάρισας, θα καθορίσει και την αναγκαιότητα ενίσχυσής του. Εάν τελικά οι υποβληθείσες αιτήσεις είναι αρκετές, τότε και μόνο η τοπική Διεύθυνση θα αιτηθεί την ενίσχυση του υποκαταστήματος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass