ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Όταν ο παπάς βεβαίωνε τίνος είναι το χωράφι…

* Σ. Φάμελλος: Αν εξαιρούσαμε το ΟΣΔΕ από τους δασικούς χάρτες, θα έμεναν μόνο οι κορυφές του Ολύμπου και της Πίνδου!

Δημοσίευση: 10 Απρ 2017 22:20

«Δεν ξέρω ποιος από σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ζήσει ποτέ σε χωριό, αλλά σας διαβεβαιώ ότι στα Βελωτά Ευρυτανίας πήγαινε ο παπάς και έλεγε ότι: «Αυτό το χωράφι είναι το χωράφι του τάδε», φωνάζανε- αν είχαν- κανέναν αγροφύλακα ή κανέναν πρόεδρο Κοινότητος, το βεβαίωνε και αυτός και τελείωνε η υπόθεση.

Σήμερα λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πάει με 3-4 διαφορετικά χαρτιά, πρέπει να βρει τίτλους ιδιοκτησίας πριν από το 1945, πρέπει να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας», για να διεκδικήσει ένα χωραφάκι 100 ή 150 μέτρων, στο οποίο ενδεχομένως θα θέλει να φυτέψει κάποια κλήματα».

Αυτό ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να επισημάνει τι ίσχυε στα ορεινά χωριά και τι συμβαίνει σήμερα με τους δασικούς χάρτες.

Η κ. Μπακογιάννη ανέδειξε άλλα δύο ζητήματα:

-«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εγκατέλειψε, μετά τον Εμφύλιο, τη γη του. Αυτή η γη «φυσικώς δασώθηκε», γιατί το δάσος «κατάπιε» τα πάντα. Το «φυσικώς δασώθηκε» σημαίνει ότι σήμερα, που υπάρχει μια τάση επιστροφής, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη γη τους. Γράφει πολύ ωραία, λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο, ότι πρέπει να πάνε σε μια επιτροπή και σε αυτή την επιτροπή να της πάνε χωροταξικές μελέτες. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι δυσλειτουργικό, αποκλείεται να λειτουργήσει και θα οδηγήσει, εκ των πραγμάτων, σε παρανομίες.

- Ο ορεινός όγκος σημαίνει βουνά, πάνω στα βουνά υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν ζώα. Μέσα στο νομοσχέδιό σας το μαντρί θεωρείτε ότι θα γίνει βίλα. Απάνω στα ορεινά βουνά της Κρήτης και απάνω στα Άγραφα δεν χτίζονται βίλες, αλλά το να ζητάς 4 διαφορετικά χαρτιά, για να φτάσει ένας άνθρωπος να έχει ένα μαντρί απάνω στα Άγραφα Ευρυτανίας, δεν είναι λογικό. Δεν θα πάνε ποτέ, θα είναι παράνομοι και θα είναι στο χέρι του κάθε «τύπου», ο οποίος μπορεί να τους εκβιάσει, για να τους πάρει αύριο το πρωί τα 3 ευρώ ή τα 5 ευρώ, που μπορεί να έχουν».

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Απαντώντας τόσο στην κ. Μπακογιάννη όσο και σε άλλους βουλευτές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε:

«Δασωθείσες εκτάσεις και αγροί δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε σύγκριση με τους δασικούς χάρτες και τις δασικές επιδοτήσεις. Δεν απαιτείται τίτλος για την αντίρρηση, δεν ζητούνται χαρτιά και υπάρχει διαδικασία ήδη νομοθετημένη για τις χρήσεις σε δασωμένους αγρούς.

Δεν ασχολούμαστε με τις διαδικασίες του πλαισίου κτηνοτροφίας, δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο σημερινό νομοσχέδιο.

Δεν είναι διά πάσα νόσο, οι αντιρρήσεις. Οι αντιρρήσεις, υποβάλλονται μόνο, εκεί, που υπάρχει διαφορετική άποψη του πολίτη, για την φωτοερμηνεία του δασικού χάρτη. Τα θέματα των αναδασωτέων, τα θέματα των πρόδηλων λαθών, τα θέματα των εκχερσώσεων, τα θέματα των δασωμένων αγρών, δεν έχουν σχέση με τις αντιρρήσεις. Διότι, άκουσα δύο φορές, π.χ. για το θέμα της Ευρυτανίας ότι εκφράζονται αντιρρήσεις. Μα δεν χρειάζεται αντίρρηση, όταν δασώθηκε ο αγρός.

Υπάρχουν προβλέψεις ήδη στο θεσμικό πλαίσιο το τι κάνουμε όταν δασωθεί ένας αγρός, εμείς πρέπει να διευκολύνουμε αυτές τις ρυθμίσεις, δεν αλλάζουν οι δασικοί χάρτες τη ρύθμιση για τις εκχερσώσεις, υπήρχε η ρύθμιση αυτή, πρέπει να την κάνουμε λειτουργική και αυτό ήταν το θέμα. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, όταν κάποιος έχει εκχερσώσει θα κάνει αντίρρηση; Μα γιατί, αφού έχει εκχερσώσει και είναι λάθος να οδηγούμαστε στη διαδικασία των αντιρρήσεων. Όταν έχει κηρυχθεί μια έκταση αναδασωτέα και μέσα σ' αυτή υπήρχε ένα αγρόκτημα, θα κάνει αντίρρηση; Όχι, πρέπει να γίνει τροποποίηση και άρση αναδάσωσης, καμία σχέση, μην οδηγείτε τον κόσμο σε μια διαδρομή αντιρρήσεων, που πιθανόν και διάφοροι να το φορτώνουμε με κοστολόγια νομικών, τίτλων, συμβολαίων, τοπογραφικών γιατί δεν χρειάζονται όλα αυτά στις αντιρρήσεις και στους δασικούς χάρτες. Δεν χρειάζονται και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», σημείωσε ο κ. Σ. Φάμελλος και υποστήριξε:

«Οι δασικοί χάρτες δεν είναι το πρόβλημα. Όλα, όσα αποκαλύπτουν, είναι το πρόβλημα. Στην ολομέλεια, ειπώθηκε κάτι πολύ καλό. «Δεν είναι οι δασικοί χάρτες σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα, αλλά, η πραγματικότητα ήταν σε αναντιστοιχία με την νομιμότητα». Αυτό συνέβαινε. Και με το περιβάλλον και με τις ανάγκες.

ΟΣΔΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων εξηγώντας:

«Γιατί λέει δεν εξαιρέσαμε το ΟΣΔΕ από τους δασικούς χάρτες, δηλαδή να εξαιρέσουμε το 35% της Ελλάδας, τότε τι θα δείχνει στους δασικούς χάρτες, την κορυφή του Ταΰγετου, η κορυφή του Ολύμπου και η κορυφή της Πίνδου; Είναι δυνατόν; Προφανώς πρέπει να αποτυπώσουμε και τις αγροτικές εκτάσεις, γιατί αν τις εξαιρέσουμε θα έχουν θέμα όλες οι επιδοτήσεις, γιατί ο ίδιος Βουλευτής ο οποίος είπε γιατί δεν εξαιρέσαμε το ΟΣΔΕ, μας ερώτησε και πώς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τους καταπατητές και τους εκχερσωτές;

Αν είναι να εξαιρέσουμε το ΟΣΔΕ και όλο όσο είναι το σύστημα επιδοτήσεων, πως κάποιος θα πάει να εντοπίσει, εάν τυχόν υπήρχαν εκχερσώσεις και καταπατήσεις; Δηλαδή και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο;», αναρωτήθηκε.

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass