ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Πάνω από 100.000 αγρότες με σοβαρά προβλήματα στους δασικούς χάρτες»

*Προς μείωση του κόστους για την υποβολή αντιρρήσεων

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2017 15:48

«Σε πάνω από 100.000 περιπτώσεις αγροτών σε όλη τη χώρα έχουν αναρτήσει δασικούς χάρτες ασύμβατους με τις καλλιέργειες και την πραγματικότητα», υποστηρίζει ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές κ. Γιάννης Μανιάτης και προσθέτει:

«Η προχειρότητα και η ανικανότητά τους ακόμη και στο θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, δείχνει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση ανίκανη να χειριστεί στοιχειώδη ζητήματα των πολιτών. Αναρτούν μη επικαιροποιημένους χάρτες, χωρίς τα όρια οικισμών και Σχεδίων Πόλης, περιλαμβάνουν αγροτεμάχια στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, επιβάλλουν υπέρογκα παράβολα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Καλά θα κάνουν να ακούσουν τις προτάσεις μας για να μην καταστρέψουν και το έργο των δασικών χαρτών που τόση ανάγκη έχει η χώρα».

ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

«Οι πολίτες δεν πρέπει να στέκονται κριτικά απέναντι στην υλοποίηση του έργου αυτού, που γίνεται για πρώτη φορά, διασφαλίζοντας, έτσι, το φυσικό περιβάλλον και τις τωρινές και μελλοντικές γενιές», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης και χαρακτήρισε «άδικο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης των δασικών χαρτών που θα τεθεί σε φάση αντίρρησης να κρατά σε ομηρία το σύνολο της έκτασης».

Αναφορικά με τις αιτιάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα εξής:

-«Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν οι παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια.

-Τα τέλη των αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10%. Ωστόσο, εξετάζεται από το ΥΠΕΝ δημιουργία κλίμακας μεταξύ των 135-450 ευρώ, που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης. Προβλέπονται, επίσης, πέντε περιπτώσεις για ατελή υποβολή αντίρρησης: Για περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων ή των οικιστικών πυκνώσεων, για όσες φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για αυτές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού και για εκείνες με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

-Τα έσοδα από τα τέλη αντιρρήσεων θα χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη δασικών χαρτών στην υπόλοιπη χώρα.

-Δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων.

-Δεν χρειάζονται μεσάζοντες για την υποβολή αντιρρήσεων.

-Για τις περιπτώσεις λαθών στο δασικό χάρτη εξετάζεται η δυνατότητα επιστροφής των ποσών που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων».

Για το ίδιο θέμα σε non paper του αρμόδιου υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η διαδικασία των δασικών χαρτών προβλεπόταν σε νόμους του 1998, 2010 και 2013, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτίμησαν να συντηρηθεί το αδιαφανές πλαίσιο και δεν προχώρησαν σε αυτή την αναγκαία περιβαλλοντική και αναπτυξιακή τομή.

Σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει κατά 10% σε σχέση με το παρελθόν το κόστος για την ηλεκτρονική κατάθεση αντιρρήσεων, έχει αυξήσει κατά 15 ημέρες το χρονικό περιθώριο υποβολής τους, έχει δημιουργήσει μία φιλική προς το χρήστη σελίδα ενημέρωσης και υποβολής αντιρρήσεων και σημεία υποστήριξης των ενδιαφερόμενων, χωρίς να απαιτείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συνεργασία με ειδικό επιστήμονα και το τοπογραφικό διάγραμμα. Παράλληλα οργανώνεται ένα ευρύ δίκτυο ενημέρωσης στις περιοχές που ξεκινούν οι αναρτήσεις των χαρτών.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών που έχουν συσταθεί σε κάθε νομό για την εξυπηρέτησή τους και την επεξήγηση των όποιων προβλημάτων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass