Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Μόνο αν βρεθούν ισοδύναμα θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί

*Γ. Κασαπίδης (βουλευτής ΝΔ): «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από τα ισοδύναμα που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία»

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2017 14:45
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Περί οίνου η συζήτηση στη Βουλή. Με την υφυπ. Οικονομικών κ. Αικ. Παπανάτσιου να δηλώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του ΕΦΚ, αφού όμως βρεθούν ισοδύναμα…

«Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης και εξετάζεται η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αλλά πρέπει να βρεθούν τα ισοδύναμα, προκειμένου να προωθηθεί τυχόν τροποποίηση ή κατάργηση του εν λόγω μέτρου».

Αυτό τόνισε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου προσθέτοντας πως «το μέτρο της επιβολής του φόρου στο κρασί κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του απέδωσε ένα σημαντικό ποσό εσόδων χωρίς, όμως, να καλύψει πλήρως τη δημοσιονομική απαίτηση που είχαμε απ’ αυτό. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εισαχθεί στην κυβερνητική ατζέντα η επεξεργασία της σκοπιμότητας διατήρησης του μέτρου όπως έχει ή η τροποποίησή του ή ακόμη και η κατάργησή του, εφόσον επιτραπεί από την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση ή εφόσον επιλεγεί κάποια άλλη εναλλακτική πηγή για τα απαιτούμενα έσοδα».

«Χαιρετίζουμε ως Νέα Δημοκρατία, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των αμπελοπαραγωγών και των οινοποιών στη χώρα, την πρόθεση τουλάχιστον της κυβέρνησης να επανεξετάσει αυτό το μέτρο. Μακάρι, να καταργήσετε αυτό το μέτρο, διότι δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι είναι εντελώς αναποτελεσματικό και δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα», επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, υπενθυμίζοντας και τη σχετική δέσμευση του προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Και αν ψάχνετε για κάποια ισοδύναμα, η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει δέσμη ισοδυνάμων μέτρων, που μπορείτε κάποια απ’ αυτά να τα επιλέξετε και να τα υλοποιήσετε σαν υποκατάστατα του μέτρου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», σημείωσε ο κ. Γ. Κασαπίδης, ενώ ανέφερε ότι το μέτρο απέτυχε πλήρως καθώς το Δημόσιο προσδοκούσε έσοδα 100-200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση αλλά στο πρώτο εξάμηνο του έτους εισπράχθηκαν μόλις 16 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γ. Κασαπίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να ελέγξει την παράνομη διακίνηση κρασιού στη χώρα καθώς, όπως είπε, δεν δηλώνεται το 65% ή περίπου 549 εκατομμύρια λίτρα οίνου. «Εάν μπορέσετε να ελέγξετε αυτήν την παράνομη διακίνηση με μια αποτίμηση της αξίας αυτού του όγκου της λαθραίας διακίνησης με 1 ευρώ το λίτρο, καταλαβαίνετε ότι βγαίνουν αρκετά ποσά τα οποία αυξάνουν τον τζίρο του κλάδου και επ’ αυτών με τη φορολογία των επιχειρήσεων με ένα 29% που ισχύει σήμερα και καταλαβαίνετε τι έσοδα μπορείτε να κάνετε», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ απευθυνόμενος στην υφυπουργό Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε και τη δυναμική του κλάδου υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει ποσόστωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει νέες φυτεύσεις της τάξης του 1% επί του συνολικού αριθμού των στρεμμάτων κάθε χρόνο, δηλαδή κάθε χρόνο για τα επόμενα 15 χρόνια, έξι χιλιάδες στρέμματα μπορούν να φυτεύουν Έλληνες παραγωγοί που ενδιαφέρονται να μπουν στην αμπελουργία.

«Αν καταστρωθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο δεκαετίας, θα πρέπει να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός για εξήντα νέες χιλιάδες φυτεύσεις στη χώρα και αυτό σηματοδοτεί αναπτυξιακή προοπτική, θέσεις εργασίας, παραγόμενο πλούτο που πρέπει να θεμελιωθεί, όμως, σε μια σωστά θεμελιωμένη παραγωγική βάση που θα πρέπει να ελέγχεται και να προγραμματίζεται σωστά σε συνεργασία με το υπουργείο και με τους αμπελουργούς.

Αυτό οφείλετε να το κάνετε, αφού προηγουμένως, όμως, καταργήσετε τον ειδικό φόρο και βάλετε μια τάξη σ’ αυτόν τον κλάδο που, ναι μεν, τον πήρατε σε μια κατάσταση που είχε αρκετά προβλήματα, αλλά δυστυχώς εδώ και δυο χρόνια αυτά τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί», τόνισε ο κ. Γ. Κασαπίδης.

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ

ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

«Η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, καύσιμα, καπνικά και αλκοολούχα, το οποίο στελεχώνεται αυτήν την περίοδο με υπαλλήλους από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες και αναμένεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο», απάντησε η κ. Παπανάτσιου.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass