ΕΝΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Είκοσι τα μπλόκα της Πανελλαδικής, στήνεται και ένα των Τεμπών

* Την Τρίτη βγάζουν τα τρακτέρ Λαρισαίοι αγρότες μετά από σύσκεψη χθες στη Γαλήνη

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2017 13:40

Για το μεσημέρι της Τρίτης προγραμματίστηκε η έξοδος των τρακτέρ από τους αγρότες της ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου, της Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων και της επαρχίας Τύρναβου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Γαλήνη. Την ίδια ώρα το μπλόκο της Νίκαιας ενισχύθηκε χθες με ορισμένα τρακτέρ από την Καρδίτσα, ενώ αρκετά αγροτικά μηχανήματα αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά έχουν στηθεί πάνω από 20 μπλόκα που ανήκουν στις δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

ΒΛΕΠΟΥΝ …ΤΕΜΠΗ

Οι αγρότες των χωριών που βρίσκονται στον άξονα της Παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου, της Εθνικής Οδού Λάρισας-Τρικάλων και της επαρχίας Τυρνάβου αποφάσισαν να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές είχαν και τις πληγές που άφησαν στην ενότητα του κινήματος οι περσινές κινητοποιήσεις στα Τέμπη και σε διεξοδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλήνη αποφασίσθηκε η συγκρότηση ενός ενιαίου και δυναμικού μετώπου, με τη δημιουργία μπλόκου πάνω στην εθνική οδό. Έτσι το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν νέες περιοδείες μελών της προσωρινής Επιτροπής στα χωριά για να ενημερώσουν τους αγρότες για τα αιτήματα του αγώνα, ενώ μέχρι Δευτέρα πρωί θα πρέπει τα τρακτέρ να έχουν βγει στις πλατείες των χωριών. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί το μεσημέρι (12 μ.) της Τρίτης 31 Ιανουαρίου για τους αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Κιλελέρ, της Αγιάς και της Μάνδρας στον κόμβο Πλατυκάμπου και για την επαρχία Τυρνάβου την ίδια ώρα στον κόμβο Γυρτώνης. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης αφού αξιολογηθεί η συμμετοχή των αγροτών θα καθοριστεί το σημείο, όπου θα σπεύσουν τα τρακτέρ των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός ενιαίου και δυναμικού μετώπου. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός στόχος των αγροτών παραμένει η κοιλάδα των Τεμπών.

Ο προεδρεύων της χθεσινής σύσκεψης Τριαντάφυλλος Τσινούλης, μιλώντας στην «Ε» δήλωσε ότι «το κλίμα, έτσι όπως καταγράφηκε από τις τοποθετήσεις των αγροτών είναι πολύ καλό, μαχητικό. Ο κόσμος κατανοεί ότι υπάρχουν προβλήματα, θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αγρότης δοκιμάζει τις αντοχές του, ενώ οι περσινές υποσχέσεις τους δεν υλοποιήθηκαν. Όσον αφορά στις μορφές της κινητοποιήσεις, όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν διαλόγου, μάθαμε από τα περσινά μας λάθη, ωριμάσαμε και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύγκρουση».

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Ημέρα προετοιμασίας για πολυήμερη παραμονή στην εθνική οδό ήταν η χθεσινή για τους αγρότες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ το μεσημέρι έφθασαν στο μπλόκο 15 τρακτέρ από την Καρδίτσα, τα οποία για μηχανικούς λόγους δεν ξεκίνησαν προχθές. Το πρόγραμμα προβλέπει ενίσχυση του μπλόκου με εκατοντάδες τρακτέρ από Καρδίτσα (κυρίως Σοφάδες) και Φάρσαλα, ενώ το μεσημέρι στις 2 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέλευση των αγροτών, με πιθανότερη απόφαση την κλιμάκωση του αγώνα. Κλιμάκωση που θα λάβει σάρκα και οστά το απόγευμα (περίπου στις 5), οπότε και οι αγρότες πεζή θα μεταφερθούν στην εθνική οδό, στο ρεύμα προς Λάρισα-Κατερίνη, το οποίο θα αποκλείσουν συμβολικά για 2 ώρες. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της συγκέντρωσης των τρακτέρ στη Νίκαια, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα.

ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ…

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα ο Βαγγέλης Μπούτας και ο Κώστας Τζέλας βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου και μίλησαν σε συνεδρίαση, με στόχο να πεισθούν οι αγρότες της περιοχής να στήσουν το δικό τους μπλόκο.

Σύμφωνα με στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων σε όλη την χώρα υπολογίζεται ότι έχουν στηθεί περίπου 20 μπλόκα σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Λαμία, ενώ από Δευτέρα, μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα δημιουργηθούν μπλόκα στη Μακεδονία και σε Έβρο, Κομοτηνή. Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζεται ότι «κλιμακώνεται ο αγώνας των αγροτών κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, κόντρα στα "δεν κερδίσαμε τίποτα", "δεν γίνεται τίποτα", κόντρα σε πιέσεις και προπαγάνδα. Εμείς και άλλοι πολλοί που καταλαβαίνουν ότι μόνο με τους αγώνες μας κερδίζουμε, ότι παλεύουμε για την επιβίωσή μας, καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγουν στα μπλόκα.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)– Γραμματεία Λάρισας, καθώς με ψήφισμά της χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς και προσθέτει τα εξής: «Από χτες, χιλιάδες αγρότες είναι στους δρόμους, σ’ ένα σκληρό αγώνα κόντρα στην πολιτική που συνεχίζει το ξεκλήρισμά τους. Η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα είναι ορατή πίσω από τα μεγάλα λόγια για «στήριξη» των αγροτών. Η ΕΕΔΥΕ Γραμματεία Λάρισας, οι αγωνιστές κι αγωνίστριες του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, χαιρετίζουμε το δίκαιο αγώνα των αγροτών και είμαστε στο πλευρό τους. Είμαστε μαζί τους, στην ίδια όχθη, απέναντι στον κοινό αντίπαλο που επιβουλεύεται καθημερινά τη ζωή μας για τους δικούς του στόχους».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου, με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Χατζηκράχτη, σε ανακοίνωσή της στηρίζει τον αγώνα τους σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι

«οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που στόχο έχει, να τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν τη γη και την παραγωγή, και να περάσει στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Τυρνάβου παλεύει καθημερινά μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για την προώθηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Καλεί όλα τα λαϊκά στρώματα του Δήμου, που δέχονται ανελέητα την ίδια επίθεση από την ΕΕ και την κυβέρνηση με τα νέα Ασφαλιστικά και Φορολογικά μέτρα, να συμπαρασταθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους αγωνιζόμενους αγρότες των μπλόκων, έτσι ώστε να μπει φραγμός στην υλοποίηση της πολιτικής εξευτελισμού του εργαζόμενου, συνταξιούχου και αφανισμού του μικρού επαγγελματία αγρότη και κτηνοτρόφου».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Η διάθεση για τη διοργάνωση αυτόνομων μορφών κινητοποιήσεων, με αφορμή και τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις πληρωμές θα εξετασθεί στη σημερινή γενική συνέλευση στις 11 το πρωί στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο, που συγκαλεί η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Η συνέλευση θα έχει πανελλαδική χροιά, καθώς αναμένονται εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων από τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass