ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ «ΠΑΤΗΣΑΝ» ΧΘΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

«Δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα με μας…»

* Αναμένονται «ενισχύσεις», σήμερα και αύριο *Σύσκεψη σήμερα αγροτών του Κιλελέρ στη Γαλήνη, αύριο οι κτηνοτρόφοι στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 14:40

Συνεπείς στο ραντεβού τους με την …εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας ήταν οι Θεσσαλοί αγρότες, καθώς χθες το μεσημέρι (γύρω στις 2:30) παρά το τσουχτερό κρύο και την ασθενή χιονόπτωση κατέφθασαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα (περίπου 400 τρακτέρ) στον αυτοκινητόδρομο, αναγκάζοντας την Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία, εκτρέποντάς την σε παράδρομους.

Λιγότεροι από πέρυσι, αλλά με την ίδια αγωνιστική διάθεση οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και βγήκαν στους δρόμους απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους αγρότες «να αφήσουν τη ζεστασιά των καφενείων και να ξεχυθούν στα μπλόκα, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί τους, αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους». Στις πρώτες του δηλώσεις ο Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε ότι «σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο θα έρθουν στο μπλόκο κι άλλα τρακτέρ από την Καρδίτσα και τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, αφού τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς γίνονται κατανοητά στην Αθήνα, μόνο όταν κλείνουν οι δρόμοι».

Όσον αφορά στην κυκλοφορία και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας η κυκλοφορία διεκόπη στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ, ενώ στο ρεύμα προς Λάρισα-Κατερίνη η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.

Αναλυτικότερα λίγο μετά τη 1 άρχισαν να φθάνουν στον αυτοκινητόδρομο, στον κόμβο της Νίκαιας, τα πρώτα τρακτέρ από την περιοχή του Πλατυκάμπου (περίπου 30) και των Τρικάλων (Φαρκαδόνα-Ζάρκο, περίπου 60-70), ενώ λίγο πριν τις 3 έφθασαν 200 περίπου τρακτέρ από την Καρδίτσα (κυρίως από την περιοχή της Ιτέας) κι άλλα 100 από την επαρχία Φαρσάλων και από χωριά που βρίσκονται στον δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα (Ζάππειο, Χαρά, Νίκαια), συνοδεία περιπολικών της Τροχαίας. Τους αγρότες υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα στελέχη του ΕΚΛ κι άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα και αύριο, κι αφού βελτιωθούν οι κακές καιρικές συνθήκες θα ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας τα 150 περίπου τρακτέρ που βρίσκονται στους Σοφάδες και στον πρώην Δήμο Παμίσσου στην Καρδίτσα, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζο Μαρούδα «περιμένουμε επιπλέον τρακτέρ κι από άλλα χωριά του νομού Λάρισας, ενώ σταθερά παραμένουν τα μπλόκα σε Μελούνα στα σύνορα Τυρνάβου-Ελασσόνας και Γερακάρι Αγιάς». Και τα δύο μπλόκα ενισχύθηκαν χθες με επιπλέον τρακτέρ.

Να σημειωθεί ότι στον κόμβο της Νίκαιας βρίσκονται –προφανώς προληπτικά- και διμοιρίες των ΜΑΤ.

ΣΚΗΝΕΣ

Προς το απόγευμα στον κόμβο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές μίνι συνελεύσεις ανά περιοχές, ορίστηκαν επιτροπές περιφρούρησης, ομάδες εργασίας και στήθηκαν οι πρώτες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους εξεγερμένους αγρότες και ταυτόχρονα θα τους προφυλάξουν από το κρύο. Προς το βράδυ, άναψαν οι φωτιές και οι ψησταριές, ενώ βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια που στήθηκαν ήταν η νέα αντιαγροτική κυβερνητική κίνηση που εκδηλώθηκε με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Μάλλον η κυβέρνηση μας θέλει στους δρόμους. Δεν εξηγούνται αλλιώς τέτοιες εχθρικές ενέργειες», δήλωναν οι παραγωγοί.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ … ΔΡΑΣΗ

Στην οργάνωση του μπλόκου και στην αντιμετώπιση του χιονιά θα αφιερωθεί η σημερινή μέρα στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ διάφορες μορφές διαμαρτυρίας και αντίδρασης θα λάβουν χώρα από το Σάββατο και μετά. Με βάση και τα περσινά γεγονότα στον σχεδιασμό των Ομοσπονδιών είναι η διακοπή κυκλοφορίας και σε άλλα οδικά σημεία, η διαμαρτυρία σε σταθμούς διοδίων, Εφορίες και καταστήματα ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΑΛΗΝΗ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή σύσκεψη (στις 11π.μ.) που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Σκαραβαίος» στη Γαλήνη, με πρωτοβουλία των αγροτών του Δήμου Κιλελέρ, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος και εκπρόσωποι αγροτών από την επαρχία Τυρνάβου και από τις περιοχές Μάνδρα, Ραχούλα (κι άλλα χωριά από την Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων). Εφόσον προκύψει ταύτιση απόψεων για τα αιτήματα και τις μορφές δράσης, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί στον νομό κι ένα δεύτερο ισχυρό μπλόκο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα στηθεί στον κόμβο Πλατυκάμπου ή στη Γυρτώνη, πάνω στην ΠΑΘΕ.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Στο μεταξύ οι επιτροπές αγώνα αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων καλούν τους αγρότες κτηνοτρόφους της επαρχίας σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου να βγουν με τα τρακτέρ τους στα Φάρσαλα στις 12:00 για να στήσουν το μπλόκο και να αγωνιστούν στην πόλη τους.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 το πρωί, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων καλεί όλους τους κτηνοτρόφους σε γενική συνέλευση στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για ξεχωριστές μορφές κινητοποιήσεων.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass