Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 14:30 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιαν 2017 14:43

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Στα λευκά θα ντυθεί σήμερα (ίσως κι από χθες βράδυ) η ορεινή Θεσσαλία και κάποιες ημιορεινές περιοχές, μπορεί να δούμε άσπρη μέρα και μέσα στην πόλη αλλά σταδιακά η κακοκαιρία θα υποχωρήσει και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν καιρικά φαινόμενα τύπου «Αριάδνης» που βιώσαμε μετά τις γιορτές. Από Δευτέρα θα υπάρξει βελτίωση του καιρού, προς ικανοποίηση των αγροτοσυνδικαλιστών που θέλουν κόσμο στα μπλόκα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) για σήμερα Παρασκευή αναμένονται αρχικά συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία όμως καιρός θα βελτιωθεί ως προς τα φαινόμενα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 3 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί από 1 ως 5 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες κυρίως στα ορεινά του νομού, όπου το απόγευμα πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα ή θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τη Δευτέρα ο καιρός σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία αμετάβλητη (5 -7 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Τετάρτη θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο (6 ως 9 βαθμούς Κελσίου). Με συννεφιές και χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Αυτή τη φορά οι κτηνοτρόφοι δεν θα συμμαχήσουν με τους αγρότες στις φετινές κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούν ότι δεν προβάλλονται τα αιτήματά τους και η παρουσία τους στα αγροτικά μπλόκα περνά απαρατήρητη. Γι΄αυτό προσανατολίζονται σε ξεχωριστές κινητοποιήσεις, οι οποίες μάλλον θα γίνουν με τη λήξη των αγροτικών. Έτσι αύριο Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 το πρωί, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων καλεί όλους τους κτηνοτρόφους σε γενική συνέλευση στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για ξεχωριστές μορφές κινητοποιήσεων ενώ θα αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα με τις πληρωμές.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Από έναν έως δύο μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι κτηνοτρόφοι για να ξεκινήσουν να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τη βαρυχειμωνιά, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού κ. Φ. Κουρεμπέ, ο οποίος δήλωσε πως «το διάστημα αυτό που διανύουμε είναι πολύ δύσκολο για την αγροτική παραγωγή γι’ αυτό και ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού για να διεκπεραιωθεί το βαρύ έργο των εκτιμήσεων των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα». Όπως είπε ο κ. Κουρεμπές, στόχος είναι οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές να μην περιμένουν περισσότερο από εξάμηνο. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως έχει δρομολογηθεί πληρωμή για ζημιές του 2016 στο τέλος Ιανουαρίου, έτσι ώστε να διατηρηθεί η δέσμευση του Οργανισμού για τουλάχιστον μια πληρωμή κάθε μήνα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΚΑΙ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Τα χρήματα επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που πλήρωσαν οι αγρότες τα έτη 2013-2014 θα πιστωθούν από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος την 31η Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει από εκεί η ενημέρωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της 1ης εβδομάδας του Φεβρουαρίου». Αυτή τη διαβεβαίωση παρείχε, με χθεσινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης σήμερα Παρασκευή θα υπάρξουν από το γραφείο του Λαρισαίου κυβερνητικού παράγοντα και ευχάριστες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, που με τόσο αγωνία περιμένουν οι αγρότες του κάμπου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Με έκδηλη ανησυχία αναμένουν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου στις 3 Φεβρουαρίου την ανάρτηση στον Ν. Λάρισας των καταρτισμένων και θεωρημένων δασικών χαρτών, με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε σε άλλες περιοχές της χώρας η δημοσιοποίησή τους, καθώς χαρακτηρίστηκαν «δασικές» εκτάσεις που οικειοποιούνταν για χρόνια από παραγωγούς. Έχει προηγηθεί ερώτηση βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη, στην οποία γίνεται λόγος «για «εξαφάνιση» περιουσιών και προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους νέους δασικούς χάρτες. Ειδικότερα, για τις περιοχές όπου έχει γίνει ήδη ανάρτηση, οι παραλείψεις και τα λάθη που διαπιστώνονται είναι πολλά: στον Πύργο Ηλείας εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες, ευρύτερα στην Ηλεία αγροτεμάχια εμφανίζονται ως δασικά, ενώ στη Μεσσηνία «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους Δήμους. Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε επαρκές και ξεκάθαρο στάδιο διαβούλευσης.

ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Τον δρόμο της πληρωμής ανοίγουν δύο αποφάσεις του ΕΛΓΑ, με τις οποίες εγκρίνεται η πίστωση 2,8 εκατ. ευρώ και 200.000 ευρώ αντίστοιχα για εκκρεμότητες πληρωμής αντιχαλαζικών του 2014, του 2013 καθώς και προηγούμενων ετών. Όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις τα κονδύλια που εγκρίθηκαν αφορούν την πληρωμή αντιπαγετικών ανεμιστήρων- αντιχαλαζικών διχτυών.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών. Η πρώτη γενική εκλογική συνέλευση είναι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού (στη Φιλιππούπολη, Αγχιάλου 4). Σε περίπτωση μη απαρτίας η διαδικασία θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα. Τα μέλη πρέπει να εκπληρώσουν οπωσδήποτε την οικονομική υποχρέωση προς τον Α.Σ. (Μερίδα) για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική γενική συνέλευση. Τα μέλη που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο και για το Εποπτικό, βάσει του καταστατικού πρέπει να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας μέχρι την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία του Α.Σ.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΝΙΚΑΙΑ

*Ντυμένος με …κάζουαλ ρούχα (τζιν παντελόνι, αντιανεμικό μπουφάν) και όχι με την παραδοσιακή μαύρη κάπα, αλλά έχοντας παρέα πάντα το τσιγάρο καθοδηγούσε το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια ο Βαγγέλης Μπούτας. Φέτος δεν χρειάστηκε να το παίξει …τροχονόμος, καθώς η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων βοήθησε, ώστε οι αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους σχετικά εύκολα και σωστά στην εθνική οδό.

* «Σεβασμός στην Καρδίτσα ή για επικοινωνιακούς λόγους έπρεπε να σημειωθεί μαζική άφιξη των τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο;». Ένα από τα δύο σενάρια ίσχυσε και οι Φαρσαλινοί αγρότες, αν και έφθασαν νωρίς στον κόμβο της Νίκαιας, περίμεναν τους Καρδιτσιώτες στο εμπορικό κέντρο του ΙΚΕΑ, και γύρω στις 3 μ.μ., όλοι μαζί πάτησαν εθνική.

*Φυσικά πριν ακόμη έρθουν τα τρακτέρ είχαν πιάσει το δικό τους χώρο οι καντίνες, έτοιμες να εξυπηρετήσουν τους μπλοκατζήδες. Και φυσικά οι καντινιέριδες ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο αδιάλλακτη η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τους ίδιους. Πέρυσι επί 42 μέρες έκαναν χρυσές δουλειές.

*Ασθενής χιονόπτωση χθες στη Λάρισα, αλλά αυτή τη φορά οι αρχές δεν ανησυχούν. Με τόσα τρακτέρ στην εθνική οδό, αν χρειαστεί θα επιστρατευθούν για τον καθαρισμό των …παράδρομων, καθώς έτσι κι αλλιώς ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός για λόγους ασφαλείας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass