Τμήμα μουσικής για παιδιά με αναπηρία στο ΔΩΛ

* ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ * ΧΡ. ΛΕΝΟΥΤΣΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»: ΧΩΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2024 11:30

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας πρωτοπορεί εγκαινιάζοντας ένα καινοτόμο τμήμα μουσικής για παιδιά με αναπηρία, με σκοπό να ενισχύσει την ισότιμη συμμετοχή τους στη ζωή και την τέχνη.

Το νέο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα γεννήθηκε έπειτα από οκτώ χρόνια προεργασίας και εμπνέεται από το Φεστιβάλ Μουσικότροπο, που ίδρυσε ο διευθυντής του Ωδείου, Χρήστος Λενούτσος.
Μιλώντας στην «Ε» για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα ο κ. Λενούτσος θα σημειώσει ότι «Με πυξίδα την αγάπη για τη μουσική και τη δύναμή της να συνδέει ανθρώπους, το πρόγραμμα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία έκφρασης και δημιουργικότητας για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων του».
Εν συνεχεία και μιλώντας για τη δύναμη της μουσικής και τον τρόπο που αυτή θα βοηθήσει τα παιδιά με αναπηρία να εκφραστούν, ο κ. Λενούτσος επισημαίνει ότι «Η μουσική, ένα ισχυρό εργαλείο αυτοέκφρασης, γίνεται το μέσο για να αναπτύξουν τα παιδιά τη δημιουργικότητά τους και να αισθανθούν αποδοχή. Μέσα από διασκεδαστικές και ευχάριστες δραστηριότητες, τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους. Η διδασκαλία προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες κάθε μαθητή, παρέχοντας ένα περιβάλλον γεμάτο θετικότητα και υποστήριξη, όπου το κάθε παιδί ενθαρρύνεται να εξελιχθεί και να συμμετάσχει ενεργά στη μουσική κοινότητα. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τραγούδι, χορό, μουσικά παιχνίδια, καθώς και τη χρήση ειδικών εκπαιδευτικών εργαλείων».
Κλείνοντας και μιλώντας για τον απώτερο στόχο του προγράμματος αυτού ο Χρήστος Λενούτσος θα πει πως «Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εμπειρία που όχι μόνο θα ενισχύσει τις δεξιότητες των παιδιών, αλλά και θα τα βοηθήσει να νιώσουν ότι ανήκουν σε ένα δημιουργικό σύνολο.
Η ομάδα που πλαισιώνει το πρόγραμμα αποτελείται από μουσικό, ειδικό ψυχολόγο και ψυχοθεραπευτή, διασφαλίζοντας την ολιστική υποστήριξη κάθε παιδιού. Έτσι, το τμήμα αυτό του Ωδείου γίνεται ένας χώρος έκφρασης και χαράς, όπου κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο και τη μοναδικότητά του».ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ένα νέο καινοτόμο τμήμα μουσικής που απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φιλοδοξεί να προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τα οφέλη της μουσικής, μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπαιδευτές, με εμπειρία στη μουσική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, και θα διαχωρίζονται ανά ηλικιακή ομάδα, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να συμμετέχει και να αναπτύσσεται με βάση τις δικές του ικανότητες και ανάγκες. Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να βελτιώσουν την αυτοέκφρασή τους και να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μπορεί να αγγίξει τις καρδιές όλων, και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στοχεύει να την κάνει προσιτή σε όλους τους μικρούς φίλους, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων αναγκών τους. Το νέο αυτό τμήμα προωθεί την ισότιμη συμμετοχή και την ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρία στην πολιτιστική ζωή της κοινότητας, προσφέροντάς τους μια πολύτιμη εμπειρία σύνδεσης και συνεργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410-531.960, στο email: dodiolar@yahoo.gr και στην ιστοσελίδα του Ωδείου dhmotikoodeiolarissas.gr
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass