Η ιστορία της καινοτομίας μέσα από συσκευές των Λαρισαίων

*ΜΙΛΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» ΚΛΑΙΡΗ ΜΠΑΚΟΥΡΑ *ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΟ «JOIST»

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2024 11:51

Από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2025, ο εκθεσιακός χώρος του «Joist» θα φιλοξενήσει το τέταρτο και τελευταίο μέρος της σπονδυλωτής έκθεσης. Κάθε μέρος αυτής της σειράς επικεντρώνεται σε διαφορετικές περιόδους και τεχνολογίες, διερευνώντας την έννοια της καινοτομίας και τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Το τέταρτο μέρος είναι αφιερωμένο στην 3η και 4η βιομηχανική επανάσταση, ξεκινώντας από τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τον μηχανισμό του Άλαν Τούρινγκ, συνεχίζει με την ευρεία εξάπλωση των τεχνολογικών επιτευγμάτων στην κοινωνία όπου οι ηλεκτρονικές συσκευές μπήκαν σε κάθε σχεδόν σπίτι και επιχείρηση και τα μεταμόρφωσαν, και τελειώνει με την ταχύτατη ανάπτυξη των σύγχρονων αναδυόμενων τεχνολογιών με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο μέρος της έκθεσης είναι πως μπορούμε όλοι και όλες να πάρουμε ενεργά μέρος δίνοντας παλιές μας συσκευές, τονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Κλαίρη Μπακούρα και εξηγεί πως «μια συμμετοχική έκθεση αποτελεί ένα επιμελητικό μοντέλο, το οποίο μετατρέπει το κοινό από παρατηρητές σε ενεργούς συμμετέχοντες. Ο στόχος τέτοιων πρωτοβουλιών είναι να κάνουν την εκθεσιακή εμπειρία πιο ελκυστική, συμπεριληπτική, προσωπική και ουσιαστική». Ερωτώμενη για τις εκθέσεις που συμμετέχει το κοινό και τι προσδοκά να δει, η επιμελήτρια θα αναφέρει ότι: «Επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν και να συνεισφέρουν, οι συμμετοχικές εκθέσεις δημιουργούν μια ισχυρότερη συναισθηματική και πνευματική σύνδεση μεταξύ του κοινού και του θέματος που πραγματεύονται. Αυτή η προσωπική συμμετοχή μπορεί ενισχύσει την κατανόηση ως προς τα θέματα που διερευνώνται στην έκθεση, στη συγκεκριμένη περίπτωση σχετικά με την ιστορία της τεχνολογίας.
Οι συμμετοχικές εκθέσεις συχνά συγκεντρώνουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και της συνεργασίας, καθώς οι επισκέπτες αισθάνονται ότι είναι μέρος κάποιου ευρύτερου σχήματος».
Ποιο είναι το αφήγημα της έκθεσης, θα ρωτήσουμε την κ. Μπακούρα, που θα τονίσει ότι: «Είναι απίστευτη η γνώση που μπορεί να κουβαλάει ένας παλιός υπολογιστής, ένα παλιό Walkman, πόσο μάλλον οι ιστορίες που φέρουν τα αντικείμενα. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε στη συγκεκριμένη έκθεση, όχι μόνο τις καινοτομίες σαν ιδέες, αλλά και τις τεχνολογικές καινοτομίες ως κοινή κληρονομιά, ως ένα πεδίο το οποίο δημιουργεί εγγύτητα, συνεννόηση και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Σκεφτείτε κάποιος που χρησιμοποιούσε δισκέτες για αποθήκευση πόσο κοντά νιώθει και πόσα έχει να μοιραστεί με κάποιον που ακολουθούσε την ίδια πρακτική. Και αντίστοιχα, πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί του σήμερα να μάθει τι ήταν η δισκέτα και ποια η χρήση της, και πόσο μάλλον να το μάθει από την προσφορά κάποιου που τη χρησιμοποιούσε! Στο «Joist», λοιπόν, περιμένουμε τις παλιές σας συσκευές, οι οποίες θα αποτελέσουν τα κύρια εκθέματα σε αυτήν την ιστορική διαδρομή της τεχνολογίας. Τα αντικείμενα που θα παραχωρηθούν, θα σημανθούν, προκειμένου να επιστραφούν μετά το τέλος της έκθεσης. Σε περίπτωση που δεν τα χρειάζεστε πλέον, η ομάδα του «Joist» μπορεί να αναλάβει την ανακύκλωσή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Σοφία Κουλιούμπα στο τηλέφωνο 2410-234.422» καταλήγει η Κλαίρη Μπακούρα.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass