ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ

Αντιμέτωπες με τον "Τειρεσία" οι επιχειρήσεις

* Φόβοι για «έκρηξη» ακάλυπτων συναλλαγματικών στην αγορά, αλλά αντιμετωπίσιμο προς το παρόν το πρόβλημα στη Λάρισα

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2015 0:33

 

Του Γιώργου Νούλη

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των απλήρωτων επιταγών και συναλλαγματικών τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που επικαλείται στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ για τον Αύγουστο, η συνολική αξία τους ανήλθε στα 12,9 εκατ. ευρώ, στο οκτάμηνο κυμαίνεται στα 142,7 εκατ. και στο τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου οι εκτιμήσεις θέλουν τις ακάλυπτες επιταγές να ανεβαίνουν στα 30 εκατ. ευρώ!

Οι έμποροι επιχειρώντας μία αποτύπωση της δραματικής κατάστασης που βρίσκεται ο τομέας των αξιογράφων εν μέσω capital controls διαμαρτυρήθηκαν με επιστολή τους προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το ότι η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ συνεχίζει να καταχωρεί στη λίστα της, τα στοιχεία των επιχειρήσεων με απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι το σημαντικότερο, επισημαίνει το ενδεχόμενο να «σκάσουν» χιλιάδες επιταγές στη διάρκεια του Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον δεν επεκταθεί το υφιστάμενο "μορατόριουμ" το πρόβλημα θα ενταθεί.

Να θυμίσουμε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής – λήξης από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Aυγούστου, που δεν εξοφλούνται, δεν αναγγέλλονται στον Tειρεσία, εάν εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη ημέρα της τραπεζικής αργίας και στη συνέχεια παρατάθηκε εκ νέου έως τις 30/9. H παράταση δόθηκε για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εξαιτίας των περιορισμών στη λειτουργία των τραπεζών δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Πάντως η Τειρεσίας διευκρίνισε πως δεν έχει προβεί σε καμιά καταχώρηση επιταγής που έπρεπε να πληρωθεί κατά το διάστημα ισχύος της περιόδου προστασίας και όσες επιταγές εμφανίζονται ως καταχωρημένες τον Αύγουστο, είναι επιταγές που σφραγίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους και καταχωρίσθηκαν με καθυστέρηση στα συστήματά του. Σε κάθε περίπτωση οι έμποροι εμφανίζονται προβληματισμένοι για το ζήτημα των επιταγών εκτιμώντας ότι "οι συνέπειες των capital controls και της μειωμένης εμπορικής κίνησης των εκπτώσεων και γενικότερα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θα φανούν πιο ξεκάθαρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

"Το μόνο βέβαιο είναι πως ο νέος υπουργός Οικονομικών, μόλις αναλάβει θα βρεθεί αντιμέτωπος με το θέμα καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση απειλεί τη ρευστότητα των επιχειρήσεων" επισημαίνει στην "Ε" τραπεζικό στέλεχος της Λάρισας καθώς όπως λέει "όλες οι τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους επιταγές ως ενέχυρο σε επιχειρήσεις τις οποίες έχουν δανειοδοτήσει. Mε το καθεστώς που ίσχυε μέχρι την επιβολή των capital controls, αν ο εκδότης μιας επιταγής δεν καλύψει το ποσό εντός οκτώ ημερών, η επιταγή σφραγίζεται και εφόσον παραμένει απλήρωτη μετά από έναν μήνα καταχωρείται στον «Tειρεσία». Με τις υπάρχουσες συνθήκες αρκετές επιχειρήσεις επιθυμώντας να διατηρούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας καθυστερούν την πληρωμή επιταγών που έχουν εκδώσει. Να σημειωθεί επίσης ότι οι άτυπες πιστώσεις που προάγονται μέσω των μεταχρονολογημένων επιταγών φθάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 6 με 8 μήνες ενώ σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνούν και το έτος. Στην αγορά της Λάρισας πάντως μέσω των συναλλακτικών ηθών που ισχύουν, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν αυτό φθάσει στην τράπεζα. Όπου υπάρχουν καλές σχέσεις, οι επιχειρηματίες προκειμένου να τις διαφυλάξουν ανταλλάσσουν οικειοθελώς τις επιταγές. Δηλαδή ο εκδότης της επιταγής ζητά από τον αποδέκτη να την αντικαταστήσει με μια νεότερη που λήγει σε μεταγενέστερο χρόνο, όπου εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να πληρώσει.

Σε γενικές γραμμές, στην παρούσα φάση το θέμα των επιταγών στη Λάρισα με την παραπάνω πρακτική είναι αντιμετωπίσιμο, αλλά επειδή σχετίζεται με την εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων, είναι αναγκαία η συνολική διευθέτησή και διαχείριση του προβλήματος ...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass