Στήριξη 92 εκατ. για ακραία φαινόμενα στη Λάρισα

* ΓΙΑ «ΙΑΝΟ», ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ «DANIEL» ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ * ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΞΗΡΕ Ο ΥΦ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ * ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΓ. ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2024 13:00

«Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και για τα τρία ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη Λάρισα, ο Ιανός, ο σεισμός και ο Daniel, με επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι πόροι από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχουν φθάσει τα 92 εκατ. ευρώ» τόνισε χθες από τη Λάρισα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος βρέθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο με θέμα «Κρατική αρωγή στον Νομό Λάρισας: Εξέλιξη και ενισχύσεις». Εκδήλωση που άνοιξε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλο να σημειώνει την ανάγκη ενημέρωσης των επαγγελματιών για την κρατική αρωγή, τονίζοντας ότι ο κ. Τριαντόπουλος στήριξε το Επιμελητήριο και σήμερα εκκρεμεί μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχουν λάβει ακόμη την αρωγή.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Νωρίτερα και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Τριαντόπουλος αφού εξήρε τη συνεργασία του με το Επιμελητήριο Λάρισας με μέλημα όπως είπε «την επιτάχυνση και την εξέλιξη των διαδικασιών της κρατικής αρωγής για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και για τα τρία ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη Λάρισα, ο Ιανός, ο σεισμός και ο Daniel, με επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι πόροι από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχουν φθάσει τα 92 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία με το Επιμελητήριο είναι στενότατη ειδικά για τις επιχειρήσεις, ώστε να τους ενημερώνει, να τους κινητοποιεί για να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα γι’ αυτό και στην περιοχή της Λάρισας, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε ό,τι αφορά τον Daniel, της επαυξημένης καταβολής στο 86% της κρατικής αρωγής.
Συνεχίζουμε σε ένα στενό πλαίσιο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο κομμάτι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους που θα έχουμε λάβει τα στοιχεία από την Περιφέρεια να ολοκληρωθεί η χορήγηση της επαυξημένης καταβολής στο 86% της κρατικής αρωγής και για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν φέρει τα στοιχεία του φακέλου τους. Είναι κομβικής σημασίας να ανταποκρίνονται οι ενδιαφερόμενοι και να φέρουν τα στοιχεία του φακέλου τους».
«ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Πριν τη σύσκεψη ο κ. Τριαντόπουλος είχε συνάντηση με επιτροπή των πλημμυροπαθών των συνοικιών του Αγ. Θωμά και της Φιλιππούπολης, με τα μέλη της Επιτροπής Χρ. Παπαθανασίου και Λίτσα Γούναρη σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ να σημειώνουν την ανάγκη της στήριξης των πλημμυροπαθών.
Στην επιστολή των οποίων μεταξύ άλλων τονίζεται πως «επί 13 μήνες, πολύ μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών δεν έχει λάβει ακόμη την ενίσχυση για την αντιμετώπιση της καταστροφής που υπέστη, δηλαδή το ποσό της πρώτης αρωγής το οποίο ανέρχεται έως 6.600 ευρώ.
Εκατοντάδες νοικοκυριά, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν απορριφθεί από την είσπραξη της πρώτης αρωγής, χωρίς να έχει αιτιολογηθεί επαρκώς ο λόγος απόρριψης». «Επί έναν ολόκληρο χρόνο, οι πλημμυροπαθείς βιώνουν τη γραφειοκρατία του επιτελικού κράτους καθώς τους ζητούνται συνεχώς νέα έγγραφα, διορθωτικές πράξεις, τροποποιήσεις κ.τ.λ. ή δεν τους απαντά κανείς στα τηλέφωνα που έχουν δοθεί για την εξυπηρέτησή τους. Ο εμπαιγμός και το υποκριτικό ενδιαφέρον δεν έχουν όρια».
Με τους πλημμυροπαθείς να ζητούν «να εξεταστούν εκ νέου οι αιτήσεις των πλημμυροπαθών στους οποίους δεν έχει έως σήμερα καταβληθεί η πρώτη αρωγή. Εν ανάγκη, να ξανανοίξει η πλατφόρμα υποβολής νέων αιτήσεων, δίχως προαπαιτούμενα, εξαιρέσεις και αστερίσκους. Να γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους ότι η αποζημίωση αυτή θα μπει στις κατοικίες που πλημμύρισαν και ότι οι ζημιές που υπέστησαν αυτές οι κατοικίες ήταν τριπλάσιες ή και πενταπλάσιες του ποσού των 6.600 ευρώ. Δεν έχει καμία σημασία το ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν αντιμετωπίζουμε την καταστροφή της στέγης της πρώτης κατοικίας. Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αιτήσεις για αποζημίωση οικοσυσκευής (6.600 ευρώ) που έχουν περάσει τον πρώτο έλεγχο κι έχουν «κολλήσει» στον δεύτερο έλεγχο. Άμεση καταβολή του επιδόματος ενοικίου καθώς πολλοί δικαιούχοι έλαβαν μόνο την πρώτη δόση (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2023) και έκτοτε δεν έχει καταβληθεί άλλο ποσό. Άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 600 ευρώ για τις πληγείσες οικογένειες που έχουν στη σύνθεσή τους Α.ΜΕ.Α. καθώς εκκρεμεί η πληρωμή από τον Μάρτιο 2024. Άμεση καταβολή της δεύτερης δόσης της αρωγής στις επιχειρήσεις των συνοικιών μας (και στο σύνολό τους) καθώς υπέστησαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ και η λειτουργία τους απευθύνεται στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass