ΚΚΕ: Αντίσταση και σήμερα...

Πολιτική εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων για την 80ή επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2024 13:16

Στον Λόφο του Μεζούρλου, στη Λάρισα, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων της περιόδου 1946-1950 (ΔΣΕ) και 1941-1944, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η εκδήλωση των τομεακών οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή.

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ Δαμιανός Μπαλασούλης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός και η νεολαία με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι τα διδάγματα των αγωνιστών του χθες παραμένουν επίκαιρα και σήμερα.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ Μαρία Γαβαλά, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Λάρισας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το έπος της Εθνικής Αντίστασης γράφεται με ολόχρυσα κεφαλαία γράμματα γιατί το ΚΚΕ σάλπισε την Αντίσταση και υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής, ψυχή και ραχοκοκαλιά του Αντιστασιακού αγώνα του λαού μας, αλλά και της οργάνωσης μιας νέας ζωής στις απελευθερωμένες περιοχές».
Αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, η Μαρία Γαβαλά μίλησε για τις μάχες που δίνει ο ελληνικός λαός σήμερα, ενώ επικεντρώθηκε στη Θεσσαλία που μετά τις πλημμύρες προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
«Έχουμε αγώνα μπροστά μας ενάντια στο αστικό σχέδιο για την καλύτερη κυκλοφορία του κεφαλαίου στην περιοχή μας. Σχέδιο κοινό όλων, κυβέρνησης, περιφερειακής αρχής, τοπικών αρχών, για την οργάνωση σε πιο σύγχρονη – ταξικά συμφέρουσα γι’ αυτούς βάση της παραγωγικής δραστηριότητας στον τόπο μας, το λεγόμενο σχέδιο ανασυγκρότησης Θεσσαλίας. Απειθαρχούμε απέναντί του, οι μαζικοί φορείς, οι επιτροπές στις γειτονιές και στα χωριά πληγέντων που ό,τι πενιχρό μέχρι τώρα δόθηκε, δόθηκε γιατί η οργάνωση φοβίζει. Συντονίζουμε τον αγώνα μας ενάντια σε όλους όσους το φτιάχνουν, γιατί τρέφονται, στηρίζονται απ’ αυτό, κυβερνήσεις παντός είδους που διαδοχικά εγκληματούν βάζοντας μπροστά προτεραιότητες με κριτήριο το «επενδυτικό ενδιαφέρον», το κέρδος»  σημείωσε μεταξύ άλλων.
Καταλήγοντας, η Μαρία Γαβαλά σημείωσε ότι « το ΚΚΕ αναγνωρίζει την ευθύνη του.
Ο αντίπαλος ποτέ δεν έκανε πίσω και δεν μας φέρθηκε φιλικά όταν κάναμε λάθη, αντίθετα έβρισκε την ευκαιρία να μας επιτεθεί ακόμα πιο σκληρά για να μας αποτελειώσει. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι στη σύγχρονη περίοδο το ΚΚΕ χάρις στην ιστορία του, την ωρίμανσή του, την αφοβία του να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, κατάφερε να ξεπεράσει τον πιο, ίσως, μεγάλο σκόπελο της μακρόχρονης ζωής του, τον σκόπελο της αντεπανάστασης του 1989 - 90, όταν δεκάδες αλλά κόμματα δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Ο δρόμος που χαράζει το ΚΚΕ είναι η άμεση λύση. Είναι ο δρόμος του αγώνα για τον σοσιαλισμό υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητοι τα καθημερινά, άμεσα, οξυμένα προβλήματα του λαού, διεκδικούμε λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες του».
Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε η παρουσίαση του δρώμενου «5 δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη μουσικοθεατρική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τέλος δόθηκε συναυλία με πολιτικά τραγούδια. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια από την ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, τις ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
*Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και από ώρα 10 το πρωί ως 1 το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας θα υπάρχουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και θα συγκεντρώνουν υπογραφές στο ψήφισμα που υπάρχει για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών οφειλών.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass