«Ξεδιψάνε» 12 χωριά του Δήμου Κιλελέρ

Με την ανόρυξη δύο υδρευτικών γεωτρήσεων * Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά η ΔΕΥΑ Κιλελέρ * Αχ. Βαρδακούλης: Φροντίζουμε για την επάρκεια και την ποιότητα του υδρευτικού ύδατος * Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2024 11:35

Αίτημα χρηματοδότησης για την ανόρυξη δύο νέων υδρευτικών γεωτρήσεων υπέβαλε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Κιλελέρ (ΔΕΥΑΚ) προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο γεωτρήσεις, σύμφωνα με την Επιχείρηση Ύδρευσης του Δήμου Κιλελέρ, είναι αναγκαίο να ανορυχθούν σε Καλαμάκι και Ψυχικό, αφού οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από την παροχή των υπαρχουσών γεωτρήσεων. Μάλιστα, η γεώτρηση στο Ψυχικό θα «ξεδιψά» κατοίκους 11 χωριών της περιοχής!


«Στην Τοπική Κοινότητα Καλαμακίου η υφιστάμενη υδρευτική γεώτρηση έχει υποβαθμιστεί αναφορικά με την αντλούμενη ποσότητα νερού, η οποία τους χειμερινούς μήνες μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες του οικισμού, ενώ κατά τους θερινούς μήνες η παροχή της σχεδόν μηδενίζεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή της λειτουργία και κατά συνέπεια για την απρόσκοπτη υδροδότηση της Κοινότητας Καλαμακίου» αναφέρεται στη σχετική εισήγηση της ΔΕΥΑΚ, ενώ για τη δεύτερη γεώτρηση σημειώνει πως «οι οικισμοί Ψυχικού, Δοξαρά, Αγίου Γεωργίου, Κυπαρίσσου, Χαράς, Ζαππείου και Διλόφου υδρεύονται σήμερα από τη λειτουργία δύο γεωτρήσεων στο Ψυχικό και στην Κυπάρισσο. Οι υδρευτικές ανάγκες των οικισμών αυτών είναι μεγαλύτερες από τη δυναμική παραγωγής νερού από τις δύο αυτές γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την απρόσκοπτη υδροδότησή τους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη υδρευτική γεώτρηση σε λειτουργία και ταυτόχρονα οι παλιές υδρευτικές γεωτρήσεις (π.χ. Ζαππείου, Χαράς, Αγίου Γεωργίου) δεν πληρούν τα κριτήρια περί καταλληλότητας του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.
Με βάση τα παραπάνω, για την περίπτωση της Κοινότητας Καλαμακίου είναι επιβεβλημένη η αντικατάσταση της υφιστάμενης υδρευτικής γεώτρησης, ενώ για την περίπτωση των οικισμών του δικτύου Ψυχικού-Διλόφου αποτελεί μονόδρομο η ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης στην Κοινότητα Ψυχικού».
Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Βαρδακούλης δηλώνει τα εξής: «Η ΔΕΥΑΚ συνεχίζει να ενισχύει τον πάγιο εξοπλισμό και τις υποδομές, εφαρμόζοντας τη στρατηγική του Διοικητικού Συμβουλίου της και του δημάρχου Κιλελέρ, κ. Θανάση Νασιακόπουλου. Έτσι, αιτηθήκαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων, που θα λύσουν προβλήματα νερού υφιστάμενα και μελλοντικά. Με υπευθυνότητα και το βλέμμα στραμμένο στην αειφόρο ανάπτυξη, φροντίζουμε για την επάρκεια και την ποιότητα του υδρευτικού ύδατος, πηγή βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας της περιοχής μας».
ΔΕΠΑΝ
Μάλιστα, επειδή η ΔΕΥΑΚ δε διαθέτει διαχειριστική επάρκεια και τεχνική υπηρεσία, απευθύνθηκε στον Δήμο Κιλελέρ για τη δυνατότητα, μέσω προγραμματικής σύμβασης, να αναλάβει τον ρόλο της διευθύνουσας και επιβλέπουσας υπηρεσίας για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, όμως ο Δήμος Κιλελέρ δήλωσε αδυναμία ανάληψης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Έτσι, η ΔΕΥΑ Κιλελέρ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), για τη σύνταξη και την υποβολή της πρότασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΕΠΑΝ αποτελεί Δίκτυο Πόλεων, τα μέλη του οποίου είναι Περιφέρειες, Δήμοι και Επιχειρήσεις ΟΤΑ από όλη την ελληνική επικράτεια, που συνεργάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους και τη βελτίωση της λειτουργίας και αποδοτικότητάς τους, μέσα από την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων και την εξεύρεση βέλτιστων πρακτικών από διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Ένας από τους βασικούς σκοπούς του ΔΕΠΑΝ είναι να παρέχει Τεχνική Υποστήριξη σε Φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και διαχειριστικής τους ικανότητας, την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση και υλοποίηση αυτών έως και την ολοκλήρωσή τους.
Για τον σκοπό αυτόν το ΔΕΠΑΝ επένδυσε στην ανάπτυξη της απαραίτητης επιχειρησιακής του επάρκειας και ικανότητας, διαθέτοντας σήμερα την απαραίτητη οργανωτική διάρθρωση και στελέχωση, ενώ πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ είναι ο δήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass